Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rušni vrh / Ravne - Rušni vrh (čez planino za Črno goro)

Ravne - Rušni vrh (čez planino za Črno goro)

Natisni
Izhodišče: Ravne (730 m)
Širina/Dolžina: 46,2586°N 13,9592°E
Ime poti: čez planino za Črno goro
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1056 m
Višinska razlika po poti: 1085 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 487
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Kmalu bomo ob cesti opazili planinske oznake za Črno prst, ki kažejo proti desni, vendar mi nadaljujemo naravnost. Le malo pozneje pa pridemo do križišča, kjer nas smerokaz usmeri rahlo desno proti vasi Ravne. Naprej se peljemo mimo velikega parkirišča ob nekdanjem smučišču Kobla, mi pa asfaltni cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
b) Iz Železnikov ali Petrovega Brda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, kjer še pred središčem kraja zavijemo levo v smeri naselja Ravne. Cesti, ki se prične strmo vzpenjati sledimo do Raven, kjer se cesta položi. Tu se peljemo še naprej vse do mesta, kjer se asfalt konča. Na mestu, kjer se asfalt konča je večje parkirišče ob gostilni Janez, kjer parkiramo na desni strani parkirišča, (parkirišče na levi strani ceste je namenjeno gostom gostilne Janez).
Opis poti:
S parkirišča pri gostilni Janez nadaljujemo v smeri Črne prsti in Orožnove koče, kjer sprva hodimo po makadamski cesti, s katere se nam odpre lep razgled proti Triglavu. Cesta po začetnem vzponu preide v gozd ter zavije nekoliko v levo, kjer hitro prispemo na označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Črne prsti, planine za Črno goro in Orožnove koče (naravnost Bohinjska Bistrica in stara pot proti Orožnovi koči). Pot naprej po desni strani obide privat hišo (včasih Planinski dom dr. Janeza Mencingerja), nato pa se malo naprej priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Malo višje, na razpotju nadaljujemo desno, nato pa se pot nadaljuje skozi gozd. Še nekoliko naprej nas pot vodi mimo brunarice in križa, nato pa že prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Orožnova koča).
V nadaljevanju se kolovoz spremeni v pešpot, le ta pa nas malo višje pripelje do gozdne ceste, kateri pa sledimo v desno. Po cesti hodimo nekaj korakov, nato pa nas oznake za Črno prst usmerijo levo na strmo stezico. Vzpon nadaljujemo po sprva razmeroma strmi poti, katera nas v nadaljevanju vodi mimo umetno narejenih kanalov, kateri so bili namenjeni odvodnavanju vode (kanal je bil zgrajen zaradi preprečevanja vdora vode v Bohinjski predor). Višje se steza prehodno povsem položi, nato pa se zmerno vzpne do planine Za Črno goro.
Ko stopimo na planino, markirana pot zavije v levo, nato pa po kanalu polkrožno obide planino. Na drugi strani planine nadaljujemo levo ter se pričnemo zmerno vzpenjati skozi sprva redek gozd. Po nekaj minutah nadaljnje hoje steza preide v gozd, le ta pa nas pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri Črne prsti (naravnost Kobla, Soriška planina, Porezen...).
Višje steza naredi nekaj dolgih serpentin, nato pa nas iz vse bolj redkega gozda oz. pasu grmičevja pripelje do melišč pod Rušnim vrhom. Tu se pot prehodno položi, nato pa se na drugi strani melišča prične strmo vzpenjati po travnatem žlebu pod grebenom Home. Na tem delu je v pozni pomladi povečana nevarnost padajočega kamenja. Višje se žleb konča, pot pa preči kratko strmo pobočje, kjer se do zgodnjega poletja še lahko zadrži sneg. Nad strmim delom se priključimo poti od Orožnove koče, le nekaj metrov višje pa stopimo na greben, katerega dosežemo na sedlu Čez Suho.
Na omenjenem sedlu zapustimo markirano pot in vzpon nadaljujemo levo po neoznačeni stezici, ki se vzpne po grebenu Rušnega vrha. Strmina hitro popusti in vse bolj razgledna pot nas po 5 minutah hoje od mesta, ko smo zapustili markacije pripelje na malo obiskan vrh.
Ravne - planina za Črno goro 1:40, planina za Črno goro - Čez Suho 1:30, Čez Suho - Rušni vrh 5 minut.
zemljevid poti - Rušni vrh
Ob poti: Planina Za Črno goro (1340m), Čez Suho (1760m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ravne - Rušni vrh1
Ravne - Rušni vrh2
Ravne - Rušni vrh3
Ravne - Rušni vrh4
Ravne - Rušni vrh5
Ravne - Rušni vrh6
Ravne - Rušni vrh7
Ravne - Rušni vrh8
Ravne - Rušni vrh9
Ravne - Rušni vrh10
Ravne - Rušni vrh11
Ravne - Rušni vrh12
Ravne - Rušni vrh13
Ravne - Rušni vrh14
Ravne - Rušni vrh15
Ravne - Rušni vrh16
Ravne - Rušni vrh17
Ravne - Rušni vrh18
Ravne - Rušni vrh19
Ravne - Rušni vrh20
Ravne - Rušni vrh21
Ravne - Rušni vrh22
Ravne - Rušni vrh23
Ravne - Rušni vrh24
Ravne - Rušni vrh25
Ravne - Rušni vrh26
Ravne - Rušni vrh27
Ravne - Rušni vrh28
Ravne - Rušni vrh29
Ravne - Rušni vrh30
Ravne - Rušni vrh31
Ravne - Rušni vrh32
Ravne - Rušni vrh33
Ravne - Rušni vrh34
Ravne - Rušni vrh35
Ravne - Rušni vrh36
Ravne - Rušni vrh37
Ravne - Rušni vrh38
Ravne - Rušni vrh39
Ravne - Rušni vrh40
Ravne - Rušni vrh41
Ravne - Rušni vrh42
Ravne - Rušni vrh43
Ravne - Rušni vrh44
Ravne - Rušni vrh45
Ravne - Rušni vrh46
Ravne - Rušni vrh47
Ravne - Rušni vrh48
Ravne - Rušni vrh49
Ravne - Rušni vrh50
Ravne - Rušni vrh51
Ravne - Rušni vrh52
Ravne - Rušni vrh53
Ravne - Rušni vrh54
Ravne - Rušni vrh55
Ravne - Rušni vrh56
Ravne - Rušni vrh57
Diskusija o izletu Ravne - Rušni vrh (čez planino za Črno goro)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki