Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Jerebikovec / Ravne - Jerebikovec

Ravne - Jerebikovec

Natisni
Izhodišče: Ravne (1177 m)
Širina/Dolžina: 46,4288°N 14,0055°E
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 416 m
Višinska razlika po poti: 515 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.293
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice vzhod (Lipce), nato pa sledimo oznakam za Spodnje Gorje in Pokljuko. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje Kočna, nato pa že prispemo v Spodnje Gorje, kjer najprej prečimo potok Rečica, nekoliko za potokom pa gremo desno v smeri naselja Zgornje Laze. V nadaljevanju se peljemo po ožji cesti, ki nas vodi skozi naselje, ko se naselje Zgornje Laze konča, pa v manjši dolinici, kjer se cesta obrne polkrožno v levo in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v desno. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti, ki nas malo naprej pripelje do križišča, ob katerem je označeno parkirišče (znak P na drogu TNP), mi pa nadaljujemo po širši cesti, ki postopoma preide v bolj planotast svet. Sledi še nekaj križišč, kjer sledimo širši cesti, nato pa pri naslednjem označenem parkirišču parkiramo na primernem mestu.
b) Zapeljemo se na Bled, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Pokljuki. Proti koncu naselja Krnica zapustimo glavno cesto proti Pokljuki in z vožnjo nadaljujemo desno navzdol v smeri Radovne, Krme in Mojstrane. Sledi nekaj spusta, nato pa preko mostu prečimo reko Radovno, za mostom pa gremo desno v smeri Pernikov in Zgornjih Laz. V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnje Laze, ko se omenjeno naselje konča, pa v manjši dolinici cesta zavije polkrožno v desno in kjer je več križišč, izberemo drugi odcep v levo. V nadaljevanju se pričnemo vzpenjati proti planoti Mežakle, ko se cesta položi pa gremo mimo planine Strmole in planine Ravne. Na koncu planine Ravne nadaljujemo naravnost (levo dom univerze Ljubljana) ter se ponovno pričnemo vidneje vzpenjati. Ko že preidemo na severozahodna pobočja vrha Oblek, se v levo odcepi kolovoz, ki vodi do bližnje planine Spodnji Kozjek, mi pa nadaljujemo po širši makadamski cesti, ki nas malo naprej pripelje do križišča, ob katerem je označeno parkirišče (znak P na drogu TNP), mi pa nadaljujemo po širši cesti, ki postopoma preide v bolj planotast svet. Sledi še nekaj križišč, kjer sledimo širši cesti, nato pa pri naslednjem označenem parkirišču parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Z izhodišča, kjer se v levo odcepi kolovoz nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti, ki nas hitro pripelje do zelene rampe in droga TNP s prepovedmi in obvestilom, da vstopamo v območje medveda. Nekaj minut višje prispemo do križišča, kjer nadaljujemo levo (cesta naravnost polkrožno obide planino Zgornji Kozjek in se nad njo združi s cesto, ki gre levo, cesta desno pa se čez čas konča v gozdu).
Pot naprej nas vodi po makadamski cesti, s katere se kmalu v desno odcepi kolovoz proti spodnjemu delu planine Zgornji Kozjek, nekoliko višje pa še proti zgornjemu delu omenjene planine. V obeh primerih nadaljujemo po cesti, ki višje postane dokaj strma, nato pa se priključi širši cesti, ki po zgornji desni strani obide planino.
Sledi prečni vzpon proti levi, kjer prečimo pobočja vrha Petelin (1448 m>), s ceste pa se nam občasno odpirajo lepi pogledi na najvišje vrhove Julijskih Alp. Ko cesta preide na bolj zahodna pobočja se postopoma prične spuščati in nas pripelje na greben Mežakle, kjer se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, ko se približamo severnemu robu planote, pa se je vredno sprehoditi do bližnjega razgledišča, s katerega se nam odpre lep pogled na Karavanke in naselja pod nami. Ko zapustimo bolj planotast del sledi vzpon v nekaj serpentinah, kjer se nam občasno še odpirajo lepi razgledi, nato pa se cesta prične spuščati proti planini Mežakla.
Na tem mestu jo zapustimo in nadaljujemo levo kamor usmerja tudi puščica na drogu TNP. Sledi nekaj minut vzpona po kolovozu, ko se ta konča pa s potjo nadaljujemo po slabši, a sledljivi stezici, ki nas hitro pripelje na predvrh Jerebikovca. S predvrha sledi lahkoten spust, nato pa po severovzhodnem grebenu dosežemo vrh Jerebikovca, kjer stoji vpisna skrinjica z vpisno knjigo in žigom in od koder se nam odpre lep pogled na Julijske Alpe in Karavanke, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Karnijskih in Ziljskih Alp ter Visokih Tur.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (december).
zemljevid poti - Jerebikovec
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravne - Jerebikovec1
Ravne - Jerebikovec2
Ravne - Jerebikovec3
Ravne - Jerebikovec4
Ravne - Jerebikovec5
Ravne - Jerebikovec6
Ravne - Jerebikovec7
Ravne - Jerebikovec8
Ravne - Jerebikovec9
Ravne - Jerebikovec10
Ravne - Jerebikovec11
Ravne - Jerebikovec12
Ravne - Jerebikovec13
Ravne - Jerebikovec14
Ravne - Jerebikovec15
Ravne - Jerebikovec16
Ravne - Jerebikovec17
Ravne - Jerebikovec18
Ravne - Jerebikovec19
Ravne - Jerebikovec20
Ravne - Jerebikovec21
Ravne - Jerebikovec22
Ravne - Jerebikovec23
Ravne - Jerebikovec24
Ravne - Jerebikovec25
Ravne - Jerebikovec26
Ravne - Jerebikovec27
Ravne - Jerebikovec28
Ravne - Jerebikovec29
Ravne - Jerebikovec30
Ravne - Jerebikovec31
Ravne - Jerebikovec32
Ravne - Jerebikovec33
Ravne - Jerebikovec34
Ravne - Jerebikovec35
Ravne - Jerebikovec36
Ravne - Jerebikovec37
Ravne - Jerebikovec38
Ravne - Jerebikovec39
Ravne - Jerebikovec40
Ravne - Jerebikovec41
Ravne - Jerebikovec42
Diskusija o izletu Ravne - Jerebikovec
Lj23. 06. 2012
Tukajle sva s soplaninko danes imeli majhno uganko. Uradne oznake za vas Poljane namreč ob cesti ni, verjetno je to lokalno poimenovanje dela Spodnjih Gorij. Pripeljali sva se z Bleda - Sp. Gorje - odcep za Jesenice (in Blejski Vintgar)desno - odcep gozdne ceste v levo je slabega pol km pred tablo, ki označuje konec Sp. Gorij. Po gozdni cesti sva se peljali 6 km do omenjenega partizanskega spomenika in nato še 2,4 km do drugega, z lesenim stebričkom označenega parkirišča. Tu sva pustili en avto in se z drugim zapeljali nad Mojstrano in se po označeni strmi poti povzpeli na Jerebikovec. Z Jerebikovca sva se po opisani smeri po gozdni cesti vrnili do prvega avta. Zanimiva pot, na kateri prehodiš lep del Mežaklje. nasmeh
sssr1. 05. 2018
žal oznak ali kakršnega koli kažipota ni več ravno tako ni markacijski oznak hvala za google maps
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki