Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Ravne - Firstov rep

Natisni
Izhodišče: Ravne (743 m)
Širina/Dolžina: 45,558°N 14,7692°E
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 259 m
Višinska razlika po poti: 365 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.160
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, , nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do prelaza Strma Reber (993 m). Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do odcepa za lovski dom Ravne. Parkiramo v bližini odcepa ali pa kakih 100 m naprej ob glavni cesti, kjer na nasprotni strani ceste opazimo prometni znak za 10 % klanec (napis seveda iz naše smeri ni viden), na desni pa skalo z markacijo.
Opis poti:
Na drugi strani ceste kot je prometni znak, opazimo planinske oznake za Cerk, ki nas usmerijo na pot, ki se zložno vzpne čez travnik ter nas v nekaj minutah pripelje do bližnje lovske koče (pot lahko pričnemo tudi pri omenjeni lovski koči). Od lovske koče nadaljujemo rahlo levo po slabše vidni stezici, ki nas hitro pripelje do krmišča za živali. Naprej pot preide v gozd, kjer se nadaljuje po zmerno strmem kolovozu. Po približno 15 minutah hoje od izhodišča, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem, ob katerem sprva ni markacij (leva bolj uhojena pot vodi do Kamnitega zidu in naprej proti Krempi). Desni kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas že hitro pripelje do naslednjega razpotja, ob katerem ponovno opazimo markacije. Nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa se višje spremeni v slabše uhojeno pešpot. Pot naprej preči manjši hudournik, nato pa se vzpne do naslednjega kolovoza kateremu sledimo v levo. Vzpon nadaljujemo po kamnitem in z listjem prekritem kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste.
Z gozdne ceste se že kmalu v levo odcepi markirana pot proti vrhu Cerka, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki se postopoma prične spuščati. Za levo serpentino, na križišču nadaljujemo desno, nato pa nekaj minut naprej, ob obeležju nekdanje partizanske bolnice levo v smeri Firstovega repa (če nadaljujemo po desni cesti prispemo do glavne ceste Osilnica - Kočevska Reka).
Od križišča naprej nas cesta vodi preko večje jase, nato pa preide v gozd, kjer se prične rahlo vzpenjati. Na delu, kjer se cesta prične vzpenjati, se nam z desne priključi še markirana pot s prelaza Strma Reber in Bezgarske planine, mi pa nadaljujemo naravnost in po cesti hodimo še nekaj minut, do mesta, kjer se na obračališču le ta konča.
Na levi strani obračališča opazimo oznake za Firstov rep in prvič tudi za Loško steno, ki nas usmerijo na kolovoz, ki se postopoma prične spuščati. Ko se po nekaj minutah kolovoz konča, na levi opazimo solnico za divjad, mi pa nadaljujemo naravnost navzdol, po markirani pešpoti, po kateri v nekaj korakih prispemo do vpisne skrinjice na Firstovem repu.
zemljevid poti - Firstov rep
Ob poti: Lovski dom Ravne (760m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Loška stena ( 25 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ravne - Firstov rep1
Ravne - Firstov rep2
Ravne - Firstov rep3
Ravne - Firstov rep4
Ravne - Firstov rep5
Ravne - Firstov rep6
Ravne - Firstov rep7
Ravne - Firstov rep8
Ravne - Firstov rep9
Ravne - Firstov rep10
Ravne - Firstov rep11
Ravne - Firstov rep12
Ravne - Firstov rep13
Ravne - Firstov rep14
Ravne - Firstov rep15
Ravne - Firstov rep16
Ravne - Firstov rep17
Ravne - Firstov rep18
Ravne - Firstov rep19
Ravne - Firstov rep20
Ravne - Firstov rep21
Ravne - Firstov rep22
Ravne - Firstov rep23
Ravne - Firstov rep24
Ravne - Firstov rep25
Ravne - Firstov rep26
Ravne - Firstov rep27
Ravne - Firstov rep28
Ravne - Firstov rep29
Ravne - Firstov rep30
Ravne - Firstov rep31
Ravne - Firstov rep32
Ravne - Firstov rep33
Ravne - Firstov rep34
Ravne - Firstov rep35
Ravne - Firstov rep36
Ravne - Firstov rep37
Ravne - Firstov rep38
Ravne - Firstov rep39
Ravne - Firstov rep40
Ravne - Firstov rep41
Ravne - Firstov rep42
Ravne - Firstov rep43
Ravne - Firstov rep44
Ravne - Firstov rep45
Ravne - Firstov rep46
Ravne - Firstov rep47
Ravne - Firstov rep48
Ravne - Firstov rep49
Ravne - Firstov rep50
Diskusija o izletu Ravne - Firstov rep
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki