Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dovška Baba / Ravne - Dovška Baba (peš pot)

Ravne - Dovška Baba (peš pot)

Natisni
Izhodišče: Ravne (1200 m)
Širina/Dolžina: 46,4678°N 13,9917°E
Ime poti: peš pot
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 691 m
Višinska razlika po poti: 691 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 112.473
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 45
Dostop do izhodišča:
Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore, a le do vasi Dovje pri Mojstrani. Tu zavijemo desno (smer Dovje) in cesta nas hitro pripelje v omenjeno vas od koder nadaljujemo v smeri Dovške Babe. Cesta nas že kmalu za vasjo pripelje na križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti (ostro levo Kepa in Borovje). Naprej se peljemo kar nekaj časa do naslednjega križišča, kjer zavijemo ostro levo v smeri Dovške Babe (naravnost Plavški Rovt). Tej cesti, ki nas nato vodi mimo travnatih senožeti imenovanih Ravne (nekaj počitniških hišic) sledimo do rampe, ki prepoveduje nadaljnjo vožnjo. Parkiramo lahko že nekoliko nižje na enem od parkirišč ob cesti (z Dovjega do izhodišča je približno 6,5 km).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta, ki se zmerno vzpenja in nas pelje mimo rampe pa se višje položi in nas pripelje na manjše sedelce med Belo pečjo na levi in Dovško Babo na desni. Vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas že po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do mesta, kjer le to zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na strmo peš pot, ki se naprej vzpenja skozi gozd. Pot višje preči pašno ograjo, in kratko razgledno pobočje, nato pa se vrne v gozd, kjer pridemo do manjšega neoznačenega razpotja. Nadaljujemo levo po markirani poti (naravnost izvir studenčka Starka 1 minuta), ki se ponovno strmo vzpne, nato pa zavije nekoliko v desno, kjer nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na spodnji rob planine Dovška Rožca. Tu pot zavije levo in nas po nekaj minutah vzpona čez cvetoče travnike pripelje do pastirske koče na planini Dovška Rožca.
S planine nadaljujemo naravnost navzgor proti severovzhodu po lepo vidni, a slabše markirani poti, ki se začne vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju Dovške Babe. Prijetna pot, ki se vzpenja ob robu razglednega stranskega grebena se višje položi in zavije rahlo v desno, kjer stopimo na glavni greben Karavank. Tu pred seboj zagledamo nič kaj kompakten vrh Dovške Babe, katerega dosežemo po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje.
Izhodišče - planina Dovška Rožca 1:10, planina Dovška Rožca - Dovška Baba 35 minut.
zemljevid poti - Dovška Baba
Ob poti: Planina Dovška Rožca (1650m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hruški vrh ( 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravne - Dovška Baba1
Ravne - Dovška Baba2
Ravne - Dovška Baba3
Ravne - Dovška Baba4
Ravne - Dovška Baba5
Ravne - Dovška Baba6
Ravne - Dovška Baba7
Ravne - Dovška Baba8
Ravne - Dovška Baba9
Ravne - Dovška Baba10
Ravne - Dovška Baba11
Ravne - Dovška Baba12
Ravne - Dovška Baba13
Ravne - Dovška Baba14
Ravne - Dovška Baba15
Ravne - Dovška Baba16
Ravne - Dovška Baba17
Ravne - Dovška Baba18
Ravne - Dovška Baba19
Ravne - Dovška Baba20
Ravne - Dovška Baba21
Ravne - Dovška Baba22
Ravne - Dovška Baba23
Diskusija o izletu Ravne - Dovška Baba (peš pot)
Kriška1. 11. 2006
Včeraj sem bila na tem izletu. Pot iz Dovjega je skoraj nemogoče zgrešiti, če se držiš desne strani, odcepi so označeni z napisom "Baba". Mogoče bi malo dopolnila opis s tem, da je na cesti nad planino Ravne itak rampa in torej moraš parkirati tam, je pa na drevesih in kamnih prilepljenih več listov z obvestili, ki pa ti parkiranje praktično prepovedujejo ("ne parkiraj na parcelah, ampak na dovozni cesti"). Naslednje opažanje - pot je v spodnjem delu od planine Ravne navzgor sicer precej redko, vendar dokaj sveže markirana, višje, tik pred planino Dovška Rožca in po njej pa markacij praktično ni, oziroma je nekaj "prastarih", komaj vidnih (pa še te le z malo fantazije). Mogoče je markacistu, ki je obnavljal markacije, ravno zmanjkalo barv ali se mu ni ljubilo iti naprej ... Pa še enkrat sem dobila vtis, kot da pohodniki (vsaj poleti) tukaj niso najbolj zaželeni - ob poti te nekje pričaka napis "pozor hud bik" - in to na predelu, kjer nimaš kakšnih dobrih možnosti za skrivanje ali beg - odločila sem se, da poleti te poti raje ne bom poskusila ponavljati nasmeh. Opažam, da je pojem "strma pot" precej relativen. Pot od koče do vrha je tule opisana kot "ni strma", razen tik pod vrhom. Meni (in še par drugim na poti) pa se je zdel prvi del nad kočo kar precej strm, nikakor pa ne več potem proti vrhu, saj se greben, ob katerem nato hodiš, skoraj neopazno dviga. Sicer pa - bil je krasen dan, izkoristila ga je tudi velika skupina (kakšnih 14) padalcev, ki so se v času mojega vzpona ravno pripravljali na polet na planini Dovška Rožca.
heinz20. 10. 2008
Lepa, kratka tura, primerna tudi za popoldanski izlet. Vrh D.babe pa je živa priča o krhki kamniti strukturi tega dela Karavank, kamor spada tudi sosednja Kepa, kjer moraš ob vzponih in sestopih paziti na lomljenje skalnih plasti in padajoče kamenje. JZ del vrha Babe zgleda kot s starim kamenjem sezidana stena brez malte. Imaš občutek, da za podrtje ne bi bila potrebna velika sila. Pogled glede na to, dokaj atraktiven. Tudi pl. Dovška rožca je verjetno ena lepših v tem koncu.
MRKAČ21. 10. 2008
Res je lepo. Lep je pogled čez Dolino Vrat v Luknjo.
Kriška24. 10. 2008
Tole me je spomnilo na "legendarni" stavek Jože Čopa:
"Sem na Babi ležal, pa čez Luknjo v Zadnjico gledal ... "velik nasmeh
kris20. 05. 2010
Ali je bil kdo pred kratkim na Dovški Babi,zanima me koliko je še snega?
heinz20. 05. 2010
Snega ni več.
Iguana21. 05. 2010
Kaj pa cvetje? So narcise že pokukale ven, jih sploh je kaj? Jutri se mislim podat v ta raj.
heinz21. 05. 2010
Nižje cveti marsikaj.. Pod D.Babo narcise niso ravno tako pogoste kot pod Golico, a maj je pač to, kar je -cvetoči mesec.. Na vrhu pa zagotovo še ni kaj dosti česarkoli, ker se je sneg komaj poslovil.
Golica, Klek, Hruški vrh, Dovška Baba in celo Kepa z naše strani so že nekaj časa popolnoma kopne.
Iguana21. 05. 2010
Heinz hvala.
Iguana22. 05. 2010
Iz pretežno sončne prestolnice proti Dovjemu, sem in tja kakšna dežna kaplja me ni ravno navdušila in temni oblaki, ki so se preganjali po vrhovih so obetali bolj hladen vzpon na D.Babo. Šepreden pošteno zategnem vezalke na čevljih, se pripelje Tuscon, ki ob vzvratni vožnji,(malo preveč je zapeljal in ne bi mogel zaviti levo)z levim zadnjim kolesom skoraj nasede v jarek. Mu pomaham in rečem: pazite, da ne bo zdrsa. Mi šofer zabrusi prav nevljuden odgovor, češ babnica kaj te briga, da sem kar onemela. Si mislim, tega planinca ne bi rada srečala v primeru kakšnih težav. Ni me spravilo ob dobro voljo in sopihanje proti vrhu. Moram napisati, da je je precej narcis tik pod vrhom Planine Dovška Rožca in še niso vzcvetele. Prelep bo pogled naslednji teden, na bele preproge.
matejd12. 06. 2010
Bil danes na Hruškem vrhu in potem še na Dovški babi. Super - in ne vzame veliko časa.... sem štartal nekaj čet 15 urp in sem bil nazaj pri rampi okoli 18 ure. Priporočam! mežikanje
kofetarca27. 10. 2010
Je bil te dni po zadnjem sneženju kdo na Dovški babi? Koliko je snega in do kam se lahko pripelješ z avtom? Do Ravn? nasmeh
Janez Kastrevc2. 02. 2012
Bil kdo v kratkem gor???
bostjan8525. 04. 2012
Zanima me,kako bo stanje v petek na Dovški babi,glede na trenutno lepo napovedano vreme,predvsem snežne razmere.
JORDAN4. 05. 2012
Včeraj sva šla po omenjeni poti na vrh.Snega ni več,sva pa na sestopu že naletela na gada,kateri se je sončil ob poti.Vsekakor pa moram omeniti,da je Dovška Baba odličen razglednik,le malo je takih v Karavankah.Ob pogledu proti Triglavu mi je šinila misel,da je tisti ki je dal imena Vratom,Luknji in Zadnjici mogoče sedel na vrhu Dovške Babe in imel v mislih žensko.Skratka pogled za bogove v obeh primerih.
Pohodnica5617. 05. 2012
Je bil kdo v tem tednu na Dovški babi? V soboto sem mislila gor, a ne vem koliko je snega.
ninooos17. 05. 2012
Snega praktično ni več, kar ga je zapadlo včeraj je danes že skoraj skopnel, jutri o njem ne bo več sledu.
Pohodnica5618. 05. 2012
Super, hvala za odgovor. Komaj čakam jutrišni dan. Srečno v gore.
AdryBK18. 10. 2012
ali morda kdo ve, če je koča na dovški rožci še odprta?
ninooos18. 10. 2012
Ne, ni več. Odprto je le v času pašne sezone (ko je gor pastir).
milena.Č27. 01. 2015
V nedeljo smo odsli na dovsko babo in me zanima od zelene zapornice do vrha koliko min je se ? hvala
ninooos27. 01. 2015
ca 60 min
milena.Č27. 01. 2015
HVALA
Rokovnjacica10. 05. 2015
Lepo sončno nedeljo sem preživela v Zgornjesavski dolini in se povzpela po zgoraj opisani poti na Dovško babo. Res čudoviti razgledi in malo obiskovalcev.
ribnik7. 05. 2016
Ali so še zimske razmere na tej poti? Hvala za info.
ribnik9. 05. 2016
Danes sva bila gor in je kopna.
gmirko31. 12. 2016
Sedaj je znak za prepoved prometa že okrog 20 minut hoje pred rampo...
marezt18. 07. 2017
Mi lahko kdo pove, če sta na vrhu žig in blazinica s tinto?

Lp Marko
Daaam18. 07. 2017
Odgovor iz fotelja nasmeh Če si resen zbiralec žigov, potem imej blazinico s tinto vedno s seboj..tudi na Triglavu..al je al ni, al je suha al ne ..nikoli ne veš..če je pa žig gor pa ne vem.... Sem bil vedno samo pozimi gor, ko je bila skrinjica globoko pod snegom..
ŠpRo2919. 07. 2017
Žig je zgoraj.
anazala1. 03. 2018
kaka pa kaj v teh snežnih razmerah priti na vrh Babe. je pot zoprna, nevarnost zdrsa, primerna za otroke, je nevarno za vse nas, ki nismo plezalci, smučarji. prosim za odgovor.
Merjana13. 06. 2018
Na Dovški Babi ni ne žiga in ne knjige, je pa vse kompletno na Hruškovem vrhu.
Merjana13. 06. 2018
Popravljam: Hruški vrh nasmeh
Majdag29. 11. 2018
- 28. november... Dovška Baba je dobro zasnežena. Prvi podpisi smučarjev so že na pobočju. Snega od višine čevlja, pa čez kolena. Je pa bilo mrzlo in pri koči je pihalo. Razgledi pa čudoviti.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2018/11/zima-zima-bela-dovska-baba.html
Vassago29. 11. 2018
Danes je bilo prelepo. Več pa v slikah na facebook.com/caelum.natura
Klavdija9523. 05. 2019
Pozdravljeni,
Mogoce kdo ve, kaksne so razmere na Dovski babi, Dovjah?.. Je se kaj snega?
monika899517. 08. 2020
Pot opraviča 14. 8. 2020 na lep sončen dan, ob 10h je že kar močno pripekalo. Pot drugače brez posebnosti, potrebna je le previdnost na mokrih koreninah, po katerih lahko kar drsi.
nejcf25. 08. 2020
Na Dovški Babi sem enkrat že bil, le da sva takrat začela v Dovju, tokrat pa sva si vzpon skrajšala z vožnjo do Raven. Na vrh sva prišla ob močnem soncu in nadaljevala naprej proti Hruškemu vrhu. Uživala sva v precejšnji samoti, medtem ko se je na sosednji Kepi trlo ljudi. Od Dovške Rožce sva se nato do avta spustila kar po cesti. Dan sva zaključila še z odličnim kosilom in osvežitvijo na Šobcu.
ločanka19. 10. 2020
Precej lepši izlet v snežnih razmerah. Ampak tudi jaz nisem prej vedela, to vem od včerajnasmeh.
Majdag11. 11. 2020
Na goro iz jeseniške smeri. Slike za vas, uživajte v meglicah in lepše nam bo...nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/11/lepotica-nad-prepadi-dovska-baba.html
J.P.13. 03. 2021
Razgleda danes ni bilo saj je (po pričakovanjih) vrh zajela gosta megla. Parkirali smo cca 2km nižje od ovinka za Babo (naravnost - P.Rovt). Višje se tudi da ,če ti ni žal avta :-) Varen korak vsem. Lp
Inja123421. 08. 2022 18:48:10
Lep izlet, delno oblačno delno sončno, lep razgled na Triglav, Vrata, Kot, Krmo. Pri rampi- el. pastirju sta dve poti levo v gozd, pred rampo je za Belo peč, 100m naprej, po rampi pa na Dovško babo. Sem bila na obeh (na Belo peč od tu je 20'). Za vse skupaj, ko sem spodaj še malo po cesti hodila porabila okrog 2,5 ure.
nkamin29. 10. 2022 09:00:47
Prosim za informacijo o stanju ceste do rampe
bo_zl13. 11. 2022 21:32:20
Prijetna kratka tura, podaljšana do Hruškega vrha. Cesta do izodišča je makadamska, a zelo dobro vzdrževana.
Majdag22. 11. 2022 17:29:00
Včeraj - obiskana Dovška Baba.
Snega je bilo pod vrhom še nekaj, danes je verjetno bolj zasneženo pobočje. Mraz in veter sta delala nadure, saj je ves čas pihalo. Razgledi na vse strani čudoviti. Ob povratku so vrhove že ovijale meglice. Tudi te so lepe in čarobne. Cesta s planine do zapornice je lepa, nasuta. Tudi z Dovjega proti zapornici na Ravnah ni slaba. Srečno!nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/11/dovska-baba-s-pridihom-zime.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki