Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj

Ravne - Cerk

Natisni
Izhodišče: Ravne (743 m)
Širina/Dolžina: 45,558°N 14,7692°E
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 449 m
Višinska razlika po poti: 449 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.517
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ribnico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kočevju. Za Dolenjo vasjo nadaljujemo desno v smeri naselij Grčarice, Gotenica in Kočevska Reka. V Kočevski Reki nadaljujemo desno v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu še enkrat nadaljujemo desno, nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
b) Iz Kočevja se peljemo proti MP Petrina, nato pa na koncu naselja Štalcerji nadaljujemo desno proti Kočevski Reki. V Kočevski Reki nadaljujemo levo v smeri Borovca pri Kočevski Reki, prelaza Strma Reber in Osilnice. V Borovcu nadaljujemo desno, , nato pa prispemo do zaselka Ravne, mi pa z vožnjo nadaljujemo še nekoliko naprej, a le do mesta, kjer ob cesti opazimo prometni znak za 10 % klanec. Parkiramo ob cesti, kjer je za to dovolj prostora.
c) Iz Osilnice oz. Sel pri Osilnici nadaljujemo v smeri naselij Žurge, Padovo pri Osilnici, Zgornji Čačič in prelaza Strma Reber. V nadaljevanju se peljemo po sprva rahlo ovinkasti, višje pa serpentinasti cesti, ki nas po devetnajstih označenih serpentinah pripelje do prelaza Strma Reber (993 m). Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do odcepa za lovski dom Ravne. Parkiramo v bližini odcepa ali pa kakih 100 m naprej ob glavni cesti, kjer na nasprotni strani ceste opazimo prometni znak za 10 % klanec (napis seveda iz naše smeri ni viden), na desni pa skalo z markacijo.
Opis poti:
Na drugi strani ceste kot je prometni znak, opazimo planinske oznake za Cerk, ki nas usmerijo na pot, ki se zložno vzpne čez travnik ter nas v nekaj minutah pripelje do bližnje lovske koče (pot lahko pričnemo tudi pri omenjeni lovski koči).
Od lovske koče nadaljujemo rahlo levo po slabše vidni stezici, ki nas hitro pripelje do krmišča za živali. Naprej pot preide v gozd, kjer se nadaljuje po zmerno strmem kolovozu. Po približno 15 minutah hoje od izhodišča, se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po desnem, ob katerem sprva ni markacij (leva bolj uhojena pot vodi do Kamnitega zidu in naprej proti Krempi). Desni kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas že hitro pripelje do naslednjega razpotja, ob katerem ponovno opazimo markacije. Nadaljujemo po markiranem kolovozu, le ta pa se višje spremeni v slabše uhojeno pešpot. Pot naprej preči manjši hudournik, nato pa se vzpne do naslednjega kolovoza kateremu sledimo v levo. Vzpon nadaljujemo po kamnitem in z listjem prekritem kolovozu, le ta pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste.
Pot nekaj časa nadaljujemo po gozdni cesti, nato pa nas oznake za Cerk usmerijo levo na kolovoz. Dobro označenemu, a občasno precej zaraščenemu kolovozu sledimo vse do manjše izravnave pod vrhom Cerka. Tu nadaljujemo rahlo levo ter nato nekoliko bolj strmi poti sledimo vse do vrha Cerka.
zemljevid poti - Cerk
Ob poti: Lovski dom Ravne (760m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Ravne - Cerk1
Ravne - Cerk2
Ravne - Cerk3
Ravne - Cerk4
Ravne - Cerk5
Ravne - Cerk6
Ravne - Cerk7
Ravne - Cerk8
Ravne - Cerk9
Ravne - Cerk10
Ravne - Cerk11
Ravne - Cerk12
Ravne - Cerk13
Ravne - Cerk14
Ravne - Cerk15
Ravne - Cerk16
Ravne - Cerk17
Ravne - Cerk18
Ravne - Cerk19
Ravne - Cerk20
Ravne - Cerk21
Ravne - Cerk22
Ravne - Cerk23
Ravne - Cerk24
Ravne - Cerk25
Ravne - Cerk26
Ravne - Cerk27
Ravne - Cerk28
Ravne - Cerk29
Ravne - Cerk30
Ravne - Cerk31
Ravne - Cerk32
Ravne - Cerk33
Ravne - Cerk34
Ravne - Cerk35
Diskusija o izletu Ravne - Cerk
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki