Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Velika (Koroška) Baba / Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba (čez Jenkovo planino)

Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba (čez Jenkovo planino)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,3847°N 14,5364°E
Ime poti: čez Jenkovo planino
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1127 m
Višinska razlika po poti: 1160 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 52.762
 8 osebam je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
Z gorenjske avtoceste, Kranja ali Preddvora, se zapeljemo na Zgornje Jezersko, nato pa približno 1 km za Petrolovo bencinsko črpalko, zavijemo desno v smeri Planšarskega jezera in Češke koče. V nadaljevanju se peljemo mimo omenjenega jezera, nato pa nas cesta vodi preko večjega travnika, kjer se asfalt konča in s katerega se nam odpre lep razgled na okoliške gore, nato pa se cesta vrne v gozd, kjer najprej preči hudournik. Malo naprej se cesta razcepi, mi pa nadaljujemo po desni cesti (levo Gorniški center Davo Karničar ter tudi pešpot na Jenkovo planino ter nekdanje izhodišče za omenjeno planino), po kateri se hitro pripeljemo do velikega označenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
Nekje na sredi velikega parkirišča se v levo odpre prehod, ob katerem so planinske oznake za Veliko Babo, Goli vrh ter tabla za lovsko pot na Ledine. Pot začnemo po kolovozu, ki nas pripelje na rob travnika, kjer bomo na levi strani zagledali Gorniški center. Mi nadaljujemo naravnost do dobro vidnih tabel na bližnjem razpotju, s katerega nadaljujemo naravnost v smeri Velike Babe in Golega vrha (desno Ledine). Pot naprej nas še vedno vodi po kolovozu, ki kmalu zavije levo, v nadaljevanju pa se prečno vzpenja. Višje se nam z leve priključi še pot s starega izhodišča, oz. markirana pot od Planšarskega jezera. Kolovoz, po katerem hodimo se nato spremeni v pešpot, ki se razmeroma strmo vzpenja skozi gozd. Po približno uri in pol hoje stopimo iz gozda na opuščeno in precej zaraščeno Jenkovo planino.
Na Planini pridemo do razpotja, kjer se usmerimo desno proti Veliki Babi. Pot sprva poteka čez travnike na planini, nato pa nas pripelje v gozd, kjer se prične strmo vzpenjati. Pot poteka po desni (zahodni) strani grebena in se še naprej vzpenja skozi vse redkejši gozd. Gozd preide v ruševje in po strmih pobočjih kmalu dosežemo mejni greben. Pot nato poteka po precej ozkem in nezavarovanem grebenu ter nas pripelje na Malo Babo (2014 m). Tu postane pot še nekoliko zahtevnejša, na nekaj mestih pa tudi nekoliko krušljiva in izpostavljena. Takšna pot, ki še naprej poteka po grebenu nas v nekaj krajših spustih in vzponih pripelje na vrh Velike Babe.
zemljevid poti - Velika (Koroška) Baba
Ob poti: Jenkova planina (1495m), Mala Baba (2018m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba1
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba2
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba3
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba4
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba5
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba6
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba7
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba8
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba9
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba10
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba11
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba12
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba13
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba14
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba15
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba16
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba17
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba18
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba19
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba20
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba21
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba22
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba23
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba24
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba25
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba26
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba27
Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba28
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Velika (Koroška) Baba (čez Jenkovo planino)
Gost18.8.2007
Brane V.-Pri pregledu spleta sem opazil,da je noter ta lepa tura-pohvalno!
Gost10.9.2007
Ova Baba ima težak karakter pogotovo kada se krece u suprotnom smjeru od opisnanog.Ove godine sam bila treci put na Velikoj Babi, svaki put mislim da ce ipak bit malo pristojneja nego prošli put, pogotovo jer je ženskog roda.Uz režanje i puhanje u jednom sam joj trenutku obecala da se više necemo nikad vidjeti, što je naravno bila prazna prijetnja u trenucima muke i slabosti.Jedva čekam sljedece ljeto kad cu je nadam se ponovo vidjeti. t
Gost8.11.2007
Na Babu sam bil dva puta, prvi put po totalnoj magli, sa koče na Ledinah, pa dole do Jezerskog, a ove godine isti pravac, ali po prekrasnom sunčanom vremenu. Prvi put me impresionirala po usponu okomice po sajlama, ali ovaj put me još i više oduševila, zbog prekrasnih vidika i ferata i kanala koji oduševlavaju svakoga tko voli Savinjske alpe! Jedino je ružan spust sa vrha po grebenu i pomalo opterecujuci, ali to i jest draž. Birajuci izmedu Julica i Kamničkih alpi, dajem obije ruke u zrak za Kamničke alpe! Pozdrav sa mora (Opatijaq)!
Gost8.11.2007
Iz Ljubljane pozdrav v Opatijo.marija
Gost13.11.2007
Draga Marija,

Opatija je prekrasna,more, a i naša niska brda, ali imal sam tu srecu da me sa planinama Slovenije upoznal moj profesor, pa svo svoje vrijeme kroz 38 proteklih godina, koristim da planinarim po Sloveniji. Cijeli taj kraj ima predivnih planinarskih tura, jedna ljepša od druge. Češka koča-Končna, Grintavac, sve Rinke, Skuta, Turska gora, Brana, ali ja dajem glas za Babu!
Gost25.11.2007
Opatija.Tudi v Raši bo lepo-bogato.marija
Gost25.1.2008
Marija in Opatija to pa sta nakladača.Lp Francjezen
Gost25.1.2008
Spoštovani Franc niste prav nič razumeli Marije.
karlin26.7.2009
Danes sem prehodil to pot in je prekrasna, zelo razgledna. Na poti je potrebno malo paziti, ker je veliko drobirja in kaj hitro zdrsne.

Vračal sem se proti Kranjski koči na Ledinah po zahtevni, krajši poti- pot je zelo zahtevna, na treh mestih je jeklenica pretrgana, zato je potrebna dodatna pozornost, spet pa precej preglavic dela dorbir, ki ga je zelo veliko....

Spomnil bi samo na obveznost uporabe varnostne čelade, ker je pot zelo "zračna".
aleš4311.10.2010
V nedeljo sem prehodu to pot in sem bil očaran z lepimi pogledi proto Karavankam,. Grintovcem-... enkratno, pa še vreme je bilo idealno! Spustil sem se na preval pod Babo na Jezerski preval, pa še na Ledinski vrh, spust poroti Kranjski koči, skozi žrelo k Češki koči in dol do izhodišča. Vse skupaj v 9 urah.Pripombo, ki jo imam je le, da ta pot sploh ni varovana(na grebenu Bab, žrelo je odlično varovana)in ni primerna za neizkušene in z vrtoglavico, pa potrebujete dost moči v nogah pa čelada!
Gamsss8.10.2012
Ne posplošujte zadev. Žrelo je tudi za neizkušene ocena zahtevnosti je pretirana.jezen
andrej788.10.2012
Žrelo ni šala,zatevna ferata.
Keko8.10.2012
Da bi bilo tu govora o ferati in še to celo o zahtevni, se pa najbrž hecaš, a ne?eek
andrej788.10.2012
Govorim o Žrelu,ki je zelo zahtevna pot, za nekoga ki tega ni vajen, ga lahko glede na nizko nadmorsko višino zelo preseneti.Žrelo ni šala!
Keko9.10.2012
Že, že, se strinjam da je to zelo zahtevna varovana pot. Ti si napisal da je to zahtevna ferata. Mislim da so ferate neko drugo poglavje. Če bi že tole štel med ferate, bi lahko rekel, da je to zelo lahka ferata težavnosti A, do največ A/B.
andrej789.10.2012
ja ja se strinjam,sej sva na isti frekvenci.
lp
muša10.6.2015
najbrž malo obiskan greben Bab v zimskem času,.... članek in nekaj fotk kako zgleda greben v zimskih ramzerah
http://www.ao-nm.si/novice/pojahane-babe/
onlyx11.6.2015
Zanima me, če je vzpon čez Jenkovo planino na Veliko babo tehnično zahteven, ali je bolj problem zaradi prepadnega oz. zračnega grebena? Povratek imam predviden čez Jezersko sedlo, zato predvidevam, da samovarovalnega kompleta ne potrebujem?
garmont11.6.2015
Vzpon, ki poteka po grebenu čez Malo Babo je večinoma izpostavljen, zadnji vzpon na nižji vrh Velike Babe pa je tudi precej krušljiv.
Markacije so obnovljene, res pa je , da na celem grebenu ( razen enega stopalnega klina ) ni varoval in zato seveda za omenjeno pot SVK ne potrebuješ.
funnyboy11.6.2015
Tehnično pot ni pretirano zahtevna, je pa nezavarovana in mestoma kar izpostavljena. Nekajkrat je potrebno prijeti za skalo, drugače pa ok.

Kompleta ne potrebuješ, pač pa zanesljiv korak za po grebenu nasmeh
onlyx11.6.2015
Super, hvala vama za odgovora!
Domch9.11.2015
Zanimiva adrenalinska pot. Oznako ima kot zahtevna, ker ima en sam klin napoti, pa še na tega stopiš. Tipičen primer kako je lahko zahtevna pot bolj neugodna od zelo zahtevne. Greben med Malo Babo in Veliko Babo zahteva zanesljiv korak, mestoma gre celo po vseh štirih. Na Slovensko stran vseskozi prepadno na Avstrijsko pa na začetku prepadno potem pa fejst strmo. Svoje doda še grušč in krušljiva skala. Prekrasni razgledi na obe strani, lepo markirano in sledljivo.
Lisica17.8.2016
Lepa cool in mestoma malo adrenalinska velik nasmeh pot. Pot sem prehodila iz smeri Bab na Jezersko.

Ta pot zahteva lažje plezanje in ni za vrtoglave ki jih je strah prepadnih poti. Glede na zgornji opis sem pričakovala krajši grebenski del ampak si na skalnem grebenu kar kakšno uro. 100% pozornost je obvezna, sploh tam kjer se nimaš za kaj prijet in si na grebenu s prepadom na obe strani eek. Pot je lepo markirana.
Akvinski18.9.2016
Tudi jaz imam pripombo, da je oznaka "zahtevna" za grebensko pot v primerjavi z "zelo zahtevno" plezalno z Ledin zavajajoča. Zdi se mi, da povsem nezavarovan (in krušljiv) greben zahteva veliko več gorniške izkušenosti kot vzorno varovan vzpon po klinih in jeklenicah, kjer si s samovarovalnim kompletom pravzaprav skoraj povsem na varnem. Sicer pa je grebenska pot krasna in nudi veliko zadoščenja.
gorski svizec19.9.2016
Trikrat sem jo prehodil gor in dol. Zagotovo je to najbolj zahtevna pot na Babo. Meni je Mrzla gora, o kateri je veliko govora, manj izpostavljena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki