Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Doliču (2151 m), vidi Triglav (2864 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Skuta / Ravenska Kočna - Skuta (mimo žičnice in čez Dolgi hrbet)

Ravenska Kočna - Skuta (mimo žičnice in čez Dolgi hrbet)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,385°N 14,5364°E
Ime poti: mimo žičnice in čez Dolgi hrbet
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1532 m
Višinska razlika po poti: 1700 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.00
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 39.541
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Pri žičnici gre pot za spodnjo postajo žičnice v smeri Češke koče in se sprva zložno vzpenja po široki poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na večjo jaso. Pot čez to jaso je ponavadi precej blatna zato previdno. Po 20 minutah hoje nas pot pripelje na neizrazit grebenček, kjer je klopca. Pot se nato nadaljuje po gozdu in nas po nadaljnjih 20 minutah pripelje na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od travnika (nižje izhodišče). Nadaljujemo levo in že po nekaj nadaljnjih korakih smo na naslednjem razpotju, kjer se nam z desne priključi pot iz Makekove Kočne (sosednja dolina). Pot nato iz gozda preide na razgledna pobočja, kjer se s pomočjo nekaj jeklenic in lestve vzpenjamo proti Češki koči (Hudičevi klanci). Ta del poti v suhem ni težaven in ne predstavlja večje nevarnosti (večja previdnost je potrebna v poznem jesenskem času, ko so grape poledenele in pozimi, ko je sneg). Pot se nato položi in nas pripelje do Mrzle doline (1500m), kjer se pogosto zadržuje hladen zrak. Sledi le še dobrih 5 minut dolg zmeren vzpon in pot nas pripelje do Češke koče na Spodnjih Ravneh.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo po levi poti v smeri Grintovca (desno Kočna) po poti, ki nas hitro pripelje do začetka stene. Tu si nadenemo čelado in začnemo s plezalnim delom poti. Plezanje sprva ni težavno, a je vzpon nevaren zaradi drobirja na poti (nevarnost zdrsa). Stena po kateri se vzpenjamo nato postane bolj strma, varovala pa so vse bolj pogosta. Sledi plezanje po naravnih prehodih skozi žlebove, grape in police. Ves čas vzpona pa se nam odpirajo lepi razgledi na Jezersko in okoliške vrhove. Po slabih dveh urah "plezanja" stopimo iz stene na Mlinarsko sedlo, od koder se nam odpre pogled proti jugu. Tu smo na razpotju, kjer se usmerimo levo v smeri Dolgega hrbta in Skute (desno Grintovec). Od tu naprej imamo do vrha Dolgega hrbta le še dobrih 30 minut zavarovane plezalne poti. Sprva nas pot vodi čez južna pobočja Dolgega hrbta, a nas pot s pomočjo številnih varoval hitro ponovno pripelje na greben. Naprej hodimo po grebenu, mestoma pa pot pelje nad 1000m-skimi prepadi. Ta pot, ki je v mokrem nevarna za zdrs nas kmalu pripelje na vrh Dolgega hrbta.
Z vrha Dolgega hrbta nadaljujemo po grebenu naprej v smeri Skute. S pomočjo varoval nas pot pripelje do mesta, kjer se nam priključi pot od bivaka pod Grintovcem. Tu se pot položi in preide s prepadnih na manj strma pobočja. Nadaljujemo proti Skuti po poti, ki v rahlem spustu s pomočjo nekaj klinov po levi strani obidemo vrh Štruce. Pot nas naprej pripelje na neizrazito sedelce med Štruco in Skuto, s katerega se v 15 minutah po nezahtevnem vršnem pobočju Skute povzpnemo na vrh.
Ravenska Kočna - Češka koča 1:30, Češka koča - Mlinarsko sedlo 2:45, Mlinarsko sedlo - Skuta 1:30.
zemljevid poti - Skuta
Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Mlinarsko sedlo (2332m), Dolgi hrbet (2473m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Skuta1
Ravenska Kočna - Skuta2
Ravenska Kočna - Skuta3
Ravenska Kočna - Skuta4
Ravenska Kočna - Skuta5
Ravenska Kočna - Skuta6
Ravenska Kočna - Skuta7
Ravenska Kočna - Skuta8
Ravenska Kočna - Skuta9
Ravenska Kočna - Skuta10
Ravenska Kočna - Skuta11
Ravenska Kočna - Skuta12
Ravenska Kočna - Skuta13
Ravenska Kočna - Skuta14
Ravenska Kočna - Skuta15
Ravenska Kočna - Skuta16
Ravenska Kočna - Skuta17
Ravenska Kočna - Skuta18
Ravenska Kočna - Skuta19
Ravenska Kočna - Skuta20
Ravenska Kočna - Skuta21
Ravenska Kočna - Skuta22
Ravenska Kočna - Skuta23
Ravenska Kočna - Skuta24
Ravenska Kočna - Skuta25
Ravenska Kočna - Skuta26
Ravenska Kočna - Skuta27
Ravenska Kočna - Skuta28
Ravenska Kočna - Skuta29
Ravenska Kočna - Skuta30
Ravenska Kočna - Skuta31
Ravenska Kočna - Skuta32
Ravenska Kočna - Skuta33
Ravenska Kočna - Skuta34
Ravenska Kočna - Skuta35
Ravenska Kočna - Skuta36
Ravenska Kočna - Skuta37
Ravenska Kočna - Skuta38
Ravenska Kočna - Skuta39
Ravenska Kočna - Skuta40
Ravenska Kočna - Skuta41
Ravenska Kočna - Skuta42
Ravenska Kočna - Skuta43
Ravenska Kočna - Skuta44
Ravenska Kočna - Skuta45
Ravenska Kočna - Skuta46
Ravenska Kočna - Skuta47
Ravenska Kočna - Skuta48
Ravenska Kočna - Skuta49
Ravenska Kočna - Skuta50
Ravenska Kočna - Skuta51
Ravenska Kočna - Skuta52
Ravenska Kočna - Skuta53
Ravenska Kočna - Skuta54
Ravenska Kočna - Skuta55
Ravenska Kočna - Skuta56
Ravenska Kočna - Skuta57
Ravenska Kočna - Skuta58
Ravenska Kočna - Skuta59
Ravenska Kočna - Skuta60
Ravenska Kočna - Skuta61
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Skuta (mimo žičnice in čez Dolgi hrbet)
Gost2.7.2007
Brane V. -Zelo zahtevno,posebno danes,koje nagajala megla in občasno rahlo pršenje.Zato sem izbral dajlšo varianto za povratek-Zoisoava koča,Ovnov čer,sedlo in po poti za Kočno iz ČEške.Nazaj hodil kar 6. ur.Tako dolge ture letos verjetno ne bom ponovil.
Nickster23.7.2008
A kdo ve kolk je velik ledenik pod skuto!
Men se zdi večji od triglavskega. Zanima pa me tud, če se je letos oziroma če se še da smučat na Ledinah. Hvala za odgovor!

Lp pa varen korak vam želimvelik nasmeh
NEIC00828.7.2009
Zanima me primerjava poti ''Bivak pod Skuto - Skuta'' in ''Bivak pod Storžičem - Skuta''..
Katera pot je bolj zahtevna?
zmeden
Hvala!
Tadej28.7.2009
Verjetno si mislil bivak pod Grintovcem.
Lažja je pot od bivaka pod Grintovcem, kot tista od bivaka pod Skuto.
Blaž11.8.2009
Zanima če ima kdo izkušnje s potjo od Skute proti Rinkam in od tam proti Kranjski koči na Ledinah? Hvala Lp
viharnik1.8.2009
Največ planincev se vzpne v obratni smeri od Ledin na Koroško rinko,potem pa preko Skute na Mlinarsko sedlo,proti Češki koči.Je plezalna zavarovana pot,torej plezalni komplet,čelada in izkušnje za tovrstno pot.
Ružica25.5.2011
Molim g. viharnika da mi odgovori koliko je potrebno sati normalnog hoda od Kranjske kuće preko Koroške rinke, Skute, Mlinarskog sedla do Češke kuće. Imam namjeru to proći ovo ljeto i kada je najbolje to napraviti s obzirom na snijeg.
HVALA !!!nasmeh
viharnik25.5.2011
Zdrvo Ružica!
Za poimenovanje vzdevka brez g.,le z Viharnikom mi bo v veliko uteho.Gospodje so samo tisti na vladi, ki so gospodarsko razprodali in pahnili v franže že skoraj vso Slovenijo!.
Na severnih predelih Kamniških alp je še veliko snega,tako ga je okoli Rink,Skute in grebena Dolgega hrbta in Zg.Ravni do Češke koče.Tudi na jugu gorstva so nad 2000m še obsežna snežišča.Krožna tura je zahtevnejša in zaradi dolžine tudi bolj naporna.Koliko časa bo gornik na tej turi porabil je odvisno od marsičesa.T.j.ali gre sam ali skupinsko,kakšna je kondicija najšibkejšega v skupini,vreme itd.Pot je okvirno dolga 6-8ur,prej več kot manj.Pri sestopu od Mlinarskega sedla na Zg Ravni je treba biti pazljiv v zgornjem delu zaradi zdrsa na goli skali,katera je večkrat prekrita z možnim tankim ledom,ki ni viden.Tu so mnogi v preteklosti,nevedoč kje hodijo,zdrsnili v globino.Dovolj je bil samo en nepazljiv korak na poledenelih skalah tudi v poletju hladnih front.Če niste vešči snežnih razmer,turo raje prestavite na poletne dni v julij.
Ružica26.5.2011
Zdravo Viharnik !
Puno hvala na izuzetno brzom odgovoru, a ono sa g. budemo zaboravili jer i ja imam isto mišljenje(i kod nas u Hrvatskoj je isto UŽAS). Rinku, Skutu i Kočnu išla bih tek u 8 ili 9 mjesecu. HVALA I LPnasmeh
urbancek29.6.2011
Danes sem opravil tole turo (le da sem avto pustil niže) in zdaj mi je jasno, zakaj ni veliko komentarjev pod njo hehe.. V takšnih razmerah kot danes (zgodnje poletje->za prečiti še dve snežišči in vroč dan brez oblačka) je po mojem mnenju tura zelo zahtevna.
To prečenje dolgega hrbta je pa tudi zelo neposrečeno, saj mora nekdo, ki si za cilj postavi Skuto premagati težak, nevaren in utrudljiv teren, preden pride do nje.

Samo za ljudi z zelo dobro psihično in fizično kondicijo.
Pred odhodom se je nujno treba pozanimati o snežnih razmerah (v zgodnjem poletju)

Razen tega je tura fajn.

Lep pozdrav!
andrej7829.6.2011
Urbancek,ne strašit ljudi, vse ture v tem rangu so za gornike z dobro kondicijo in nekaj tehničnega znanja. Drugača pa ta pot ni nič posebno težka, v KMS je dosti težjih poti.(Kočna,Baba, Turska Gora,Mrzla Gora,Križ...)
Razen tega lep pozdrav!
John29.6.2011
Urbanček prav nič ne straši ljudi ampak jih samo opozarja in osvešča.Pod vse kar je zapisal se podpišem,kajti tudi sam sem prehodil to turo in bi jo opisal enako. Dejstvo pa je da so tudi zahtevnejše ture, tega nihče ne zanika.
Lep pozdrav!
andrej7830.6.2011
John saj se že v opisu poti vidi , da je tura zelo zahtevna in je za izkušene gornike, tako da so komentarji o neposrečenem prečenju Dolgega hrbta, psihični kondiciji... povsem odveč.Verjemi pa da vsak tak komentar odvrne kar nekaj ljudi, da bi obiskali to čudovito goro, čeprav imajo vse potrebno za obisk gore.
urbancek30.6.2011
No, no, andrej, če je tako hudo zvenelo, potem se opravičujem... Ne pozabi pa, da sem pisal za včerajšnji dan, ko si moral premagati še dve snežišči in je bilo zelo vroče, kar je vse skupaj otežilo...

Jasno, vse piše že v opisu poti, je pa kot rečeno dosti težjih smeri... Se še enkrat opravičujem, da sem izzval to prerekanje...
urbancek30.6.2011
Ker glede na opis in včerajšnje stanje se 10. slika močno razlikujenasmeh Imaš za vstop v smer 50m snežišča še...
andrej781.7.2011
Urbanček, tudi jaz sem mogoče prehitro in narobe odreagiral, pa varen korak v gorah ti želim!
lp
ljubitelj gora17.7.2011
Sem danes opravil tole pot Češka koča-Dolgi hrbet-Skuta- Turski žleb-Savinjsko sedlo-Ledine.

Slike se naložil na spodnjo povezavo
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=1145

lozga11.7.2013
Kakšne so razmere za pot Ravenska Kočna - Skuta (čez Dolgi hrbet). hvala za odgovor.
rodica16.7.2013
Iz Češke koče pred vstopom v steno je eno večje položno snežišče in eno malo bolj strmo, vendar ne predstavljata težav, ker je sneg mehak. Malo višje je tudi še eno majhno snežišče, ki ga je treba prečiti, tudi tu je sneg mehak in ni težav, dalje na tej poti NI SNEGA
lepenatka17.8.2013
Lepa tura-prečenje Dolgega hrbta ,ter po grebenu proti Skuti.
Zahteva pa ves čas 100% koncentracijo.
Ko smo bili na vrhu Dolgega hrbta, je potekala akcija z vojaškim helikopterjem.Kdo ve, kaj se je zgoilo?
ŽigaB18.8.2013
Lepenatka, helikopter pomaga pri postavljanju nove koče GRS na Okrešlju...sem ga gledal včeraj z Grintovca!
lepenatka18.8.2013
Helikopter je bil na drugi strani,pod steno, nad Podi.Izgledalo je, kot da nekaj išče.
Hvala za odgovor.
Veliko užitka v gorahnasmeh
limona18.8.2013
Helikopter (včeraj okoli 12.00 ure) je krožil nad vrhom Turske gore, kjer si je (5m pod vrhom pri spustu) planinka zlomila roko. Gospa in njena kolegica sta bili videti sicer izkušeni in dobro opremljeni planinki, a nesreča ne izbira. Helikopter je najprej odložil reševalca, nato pa krožil nad podi, Skuto in Tursko goro, da je ta čas reševalec planinko oskrbel in pripel, nakar so ju potegnili v helikopter. Po klicu na 112 je prispel izredno hitro, mislim da ni bilo niti pol ure. Res pohvalno, saj imajo letos spet veliko dela.
main18.8.2013
Helikopter ni šel višje od Skute. Ves čas je bil pod nami.nasmeh
main18.8.2013
Bil je policijski helikopter.
limona18.8.2013
Ja, tisti, ki je reševal s Turske gore, je bil policijski. Lepenatka, če ste videli vojaškega, potem sta potekali dve zadevi. Srečno!
lepenatka18.8.2013
Hvala vsem za odgovore. Se mi je zdelo,da je nekaj narobe.
Še dobro,da nič hujšega.
Vsa čast našim gorskim reševalcem.
Srečno vsemnasmeh
Zgembo14.9.2016
Bil sem na tej turi, zelo luštna, pa še podaljšal na rinke nasmeh evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=MlRCbpPCsyk
ivostra15.9.2016
Si naredil pa velik krog. Lepo.
vrana30.10.2018
Pozdravljeni,
mogoce kdo ve, kaksne so razmere za vzpon na Skuto?
hvala
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki