Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mrzla gora / Ravenska Kočna - Mrzla gora (Slovenska pot)

Ravenska Kočna - Mrzla gora (Slovenska pot)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,385°N 14,5364°E
Ime poti: Slovenska pot
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1203 m
Višinska razlika po poti: 1500 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 24.647
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Od nekdanjega parkirišča pri tovorni žičnici se usmerimo na pot, ki gre med obema žičnicama (spodnja postaja tovorne žičnice na Kranjsko kočo je junija 2015 pogorela) in nato rahlo navzgor. Pot kmalu zapusti gozd in se nadaljuje skozi ruševje. Čez nekaj časa nas pot pripelje do grape imenovane Žrelo. Tu smo na razpotju, kjer nadaljujemo levo (naravnost pot skozi Žrelo), pot pa nato takoj postane plezalna. Pot je dobro zavarovana, a je vseeno potrebna previdnost zaradi vlažnih skal. Pot čez krajšo steno je ponekod tudi precej izpostavljena, a polna lepih razgledov. Ko preplezamo ta del se pot vrne v ruševje, skozi katerega se nato vzpenjamo po dobro nadelani poti. Nadaljujemo kar strmo navzgor in kmalu se nam z desne priključi pot skozi Žrelo. Od tu do Kranjske koče imamo le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
Od koče nadaljujemo levo proti vzhodu v smeri Ledinskega vrha, Mrzle gore in Rink. Pot, ki je sprva precej zložna nas v nekaj minutah pripelje na razpotje, kjer gremo na desno pot (levo plezalna na Babe). Pot naprej le za malenkost postane bolj strma in nas pripelje do nekoliko težjega prehoda čez skalni usek. Tu nam je v pomoč jeklenica, a prehod v suhem ni težaven. Pot nas nato pripelje na široka pobočja pod Ledinskim vrhom s katerih je lep pogled proti ledeniku pod Skuto, ki ga lahko vidimo na desni strani. Pot nas nato v zmernem vzponu pripelje na Jezersko sedlo, ki meji na sosednjo Avstrijo. Z Jezerskega sedla nadaljujemo desno v smeri Savinjskega sedla, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah prečne hoje. S tega sedla pa se spustimo proti Okrešlju. Po nekaj minutah spusta pridemo do manjšega zasilnega bivaka, kjer se vpišemo v vpisno knjigo (bivak pod Mrzlim vrhom). Mi pa se še naprej spuščamo in kmalu pridemo na razpotje, kjer se desno po melišču navzgor odcepi plezalna pot na Koroško Rinko, mi pa še naprej nadaljujemo navzdol. Že kmalu pa se levo na višini 1700m odcepi pot na Mrzlo goro. Pot se sprva vzpne skozi redko rušje in nas nato pripelje do prečnice čez skalno ploščo. Tu si nadenemo čelade, saj je pot naprej zelo krušljiva in izpostavljena padajočemu kamenju. S prečnice nas pot pripelje v grapo katero samo prečimo. Sedaj pridemo v plezalni del poti. Pot je na začetku dobro varovana, a varoval kmalu zmanjka. Sledi nevarovan vzpon po pobočju v obliki piramide. Ker je ta del poti zelo strm, pazi na padajoče kamenje. Preden stopimo na vrh piramide imamo občutek, da je tu vrh. Ko pa stopimo na "vrh" vidimo, da temu ni tako. Sledi močno izpostavljeno prečenje ozke poličke brez varoval. Na koncu te poličke pa se pot obrne levo po zmerno strmi steni naravnost navzgor (brez varoval). Nato hodimo po grebenu, ki je mestoma precej izpostavljen. Pot nato zavije nekoliko desno in nas v 30 minutah po precej strmem terenu pripelje na vrh.
Pot je zelo zahtevna in slabo varovana. Čelada je obvezna.
Ravenska Kočna - Kranjska koča 2:00, Kranjska koča - Savinjsko sedlo 1:15, Savinjsko sedlo - Mrzla gora 2:30.
zemljevid poti - Mrzla gora
Ob poti: Kranjska koča na Ledinah (1700m), Jezersko sedlo (2034m), Savinjsko sedlo (2020m), Bivak pod Mrzlim vrhom (1980m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Mrzla gora1
Ravenska Kočna - Mrzla gora2
Ravenska Kočna - Mrzla gora3
Ravenska Kočna - Mrzla gora4
Ravenska Kočna - Mrzla gora5
Ravenska Kočna - Mrzla gora6
Ravenska Kočna - Mrzla gora7
Ravenska Kočna - Mrzla gora8
Ravenska Kočna - Mrzla gora9
Ravenska Kočna - Mrzla gora10
Ravenska Kočna - Mrzla gora11
Ravenska Kočna - Mrzla gora12
Ravenska Kočna - Mrzla gora13
Ravenska Kočna - Mrzla gora14
Ravenska Kočna - Mrzla gora15
Ravenska Kočna - Mrzla gora16
Ravenska Kočna - Mrzla gora17
Ravenska Kočna - Mrzla gora18
Ravenska Kočna - Mrzla gora19
Ravenska Kočna - Mrzla gora20
Ravenska Kočna - Mrzla gora21
Ravenska Kočna - Mrzla gora22
Ravenska Kočna - Mrzla gora23
Ravenska Kočna - Mrzla gora24
Ravenska Kočna - Mrzla gora25
Ravenska Kočna - Mrzla gora26
Ravenska Kočna - Mrzla gora27
Ravenska Kočna - Mrzla gora28
Ravenska Kočna - Mrzla gora29
Ravenska Kočna - Mrzla gora30
Ravenska Kočna - Mrzla gora31
Ravenska Kočna - Mrzla gora32
Ravenska Kočna - Mrzla gora33
Ravenska Kočna - Mrzla gora34
Ravenska Kočna - Mrzla gora35
Ravenska Kočna - Mrzla gora36
Ravenska Kočna - Mrzla gora37
Ravenska Kočna - Mrzla gora38
Ravenska Kočna - Mrzla gora39
Ravenska Kočna - Mrzla gora40
Ravenska Kočna - Mrzla gora41
Ravenska Kočna - Mrzla gora42
Ravenska Kočna - Mrzla gora43
Ravenska Kočna - Mrzla gora44
Ravenska Kočna - Mrzla gora45
Ravenska Kočna - Mrzla gora46
Ravenska Kočna - Mrzla gora47
Ravenska Kočna - Mrzla gora48
Ravenska Kočna - Mrzla gora49
Ravenska Kočna - Mrzla gora50
Ravenska Kočna - Mrzla gora51
Ravenska Kočna - Mrzla gora52
Ravenska Kočna - Mrzla gora53
Ravenska Kočna - Mrzla gora54
Ravenska Kočna - Mrzla gora55
Ravenska Kočna - Mrzla gora56
Ravenska Kočna - Mrzla gora57
Ravenska Kočna - Mrzla gora58
Ravenska Kočna - Mrzla gora59
Ravenska Kočna - Mrzla gora60
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Mrzla gora (Slovenska pot)
Gost16.9.2006
adrenalinsko
Gost18.9.2006
Sploh, če greš pri povratku še po plezalni na Rinkeeek
Gost4.4.2007
zelo lepa tura
toncek13.4.2007
resnično lepo dozivetje, še lepse je pa res ,ce se vračaš čez križ. velik nasmeh
Gost30.7.2007
Ta gora je za "norce". Sem tik po vrhom cca 100 m obrnil, saj nisem zdržal več pritiska.eekeekeekeekeekeek
Ghosting10.8.2007
Hi! Is it true that the route from Matkov kot is poorly marked? Is better to start from Matkov kot and then go down to Okreselj or vice versa?
Gost10.8.2007
It's better to start from Logarska dolina and then go over Okrešelj.
Gost10.8.2007
Hi Gost! According to planinskodrustvo-medvode the route from Matkov kot is well marked but poorly protected. I don't know but some hikers who went down from Mrzla gora to Matkov kot had problems with orientation. So it's probably better come up over Skaf and then go down over Okreselj.
Gost11.8.2007
Ali so morda naredili novo pot, ki pelje iz Mrzlega dola preko Rink na Ledine (obstoječa se namreč mnogo, mnogo pod vrhom priključi poti z Ledin na Rinke oz.Križ)?
Pa lep planinski pozdrav
Gost11.8.2007
Plezalna pot iz Mrzlega dola na Rinke se Priključi poti z Ledin malo nad Jezerskim sedlom. Direktne poti iz Mrzlega dola na Rinke ni. Lp
Gost16.10.2007
Pozdravljeni, pot čez mrzli dol na Mrzlo goro in na Rinke so po mojem pojmu najzahtevnejše v Kamniško-Savinjskih alpah. eekvelik nasmeh
Ampak to je samo moje mnenje.
Ni kaj, perfektno za vse ki se ne bojijo višin, izpostavljenosti in so jim všeč take poti.

Lep hribovski pozdrav !velik nasmeh
grahlck3.6.2009
Ali je res da je ta pot slabo zavarovana?
mosovnik4.6.2009
Pot je zahtevna, varovana na najtežjih mestih, v megli orientacijsko zelo zahtevna in naj se je lotijo izkušeni , še najbolje v spremstvu poznavalca/vodnika.
velkavrh14.6.2009
Po tej poti šel pred kakšnim letom v skupini še treh gospa in enega gospoda,nihče ni bil več rosno mlad,vendar so bili dobri plezalci.To je edina pot po Kamniško Savinskih Alpah,ki je naravna,razen na začetku brez varoval,en nevaren del se kar prejaha.Imeli smo še močan veter,kar je še oteževalo vzpon.Treba je res imeti dobro orientacijo in dobro slediti markacijam.Spust je ravno tako zahteven,na enem delu smo si pomagali z vrvmi.Adrenalinsko!
stuchlyan26.6.2010
Včeraj smo bili gor. Matkov kot - Mrzla gora - Okrešelj. Ena lepših markiranih tur kar jih poznam, sploh v Kamniško Savinjskih Alpah. Super ambient.
Pot mimo Matkovega škafa proti vrhu je v bolj slabem stanju: obledele markacije (sploh vršni del), nekaj portganega in izpuljenega, vendar problemov ni.
Zahodni greben pa je poslastica z dobro skalo, a kar precej naloženega kamenja - čelada obvezna. Zavarovana je skromno, a solidno - ravno prav za tiste, ki jim je namenjena: torej planincem, ki jim je ljubše prijeti za skalo kot železo. Ni za družinske izlete. Tistim, ki so ji dorasli bo zagotovila lepo doživetje. Varovanja z vrvjo pa naj se loti tisti, ki ga je vajen in ga obvlada.

LP Andrej
nevica11.9.2011
Končno osvojila tudi to markanto goro v KSA. Pot je sicer iz koče na Ledinah kar dolga vendar vredna vsakega truda. Vremenski pogoji so bili odlični (suha skala, malo drobirja na poličkah), je pa potrebna 100% koncentracija pri spustu. Na vrhu Mrzle gore smo se družili z markacisti, ki so obnavljali pot iz Matkovega kota. Uživala pri vsakem koraku.
frenk4510.2.2012
zanima me s katero potjo se še lahko primerja ta zahtevna gora.
otiv10.2.2012
@frenk45 o tem je bilo že veliko napisanega,če ti plezanje po izpostavljenih stenah z malo varovali ne dela težav,potlej tudi na Mrzli gori ne bo problemov.Je pa skalovje ostro in so zelo priporočljive rokavice,zaradi krušljivosti pa vsekakor čelada.
ljubitelj gora10.2.2012
...pa nikakor it takrat, ko bodo mokre skale.
Zgembo16.10.2017
Bil včeraj na tej turi, zelo lepa, vreme najboljše, snega nikjer nasmeh
evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=hIcacUU2HgE
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki