Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Jezerska Kočna / Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (mimo žičnice in po Kremžarjevi poti)

Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (mimo žičnice in po Kremžarjevi poti)

Natisni
Izhodišče: Ravenska Kočna (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,385°N 14,5364°E
Ime poti: mimo žičnice in po Kremžarjevi poti
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1540 m
Višinska razlika po poti: 1540 m
Zemljevid: Kamniško Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 115.251
 14 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 143
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod in cesti naprej sledimo v smeri Jezerskega. Na Zgornjem Jezerskem pa bomo le malo za črpalko opazili cesto, ki se z glavne odcepi v desno (smer Planšarsko jezero). Cesta nas nato vodi mimo omenjenega jezera in se za njim za krajši čas strmo vzpne. Višje se cesta položi in na začetku velikega travnika izgubi asfaltno prevleko. Makadamski cesti nato sledimo do označenega večjega parkirišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti za oznakami »Češka koča, Ledine« in po približno 15 minutah hoje pridemo do tovorne žičnice.
Pri žičnici gre pot za spodnjo postajo žičnice v smeri Češke koče in se sprva zložno vzpenja po široki poti, ki nas v nekaj minutah pripelje na večjo jaso. Pot čez to jaso je ponavadi precej blatna zato previdno. Po 20 minutah hoje nas pot pripelje na neizrazit grebenček, kjer je klopca. Pot se nato nadaljuje po gozdu in nas po nadaljnjih 20 minutah pripelje na razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od travnika (nižje izhodišče). Nadaljujemo levo in že po nekaj nadaljnjih korakih smo na naslednjem razpotju, kjer se nam z desne priključi pot iz Makekove Kočne (sosednja dolina). Pot nato iz gozda preide na razgledna pobočja, kjer se s pomočjo nekaj jeklenic in lestve vzpenjamo proti Češki koči (Hudičevi klanci). Ta del poti v suhem ni težaven in ne predstavlja večje nevarnosti (večja previdnost je potrebna v poznem jesenskem času, ko so grape poledenele in pozimi, ko je sneg). Pot se nato položi in nas pripelje do Mrzle doline (1500m), kjer se pogosto zadržuje hladen zrak. Sledi le še dobrih 5 minut dolg zmeren vzpon in pot nas pripelje do Češke koče na Spodnjih Ravneh.
Od koče nadaljujemo desno po poti v smeri Kočne, Grintovca in Vratc (levo Kranjska koča skozi Žrelo). Po krajšem vzponu pridemo na ravna tla z oznako H (namenjeno pristanku helikopterja). Pot naprej poteka po sprva zložnem melišču, ki je delno poraslo z rušjem. V spodnjem delu melišča se desno odcepi pot na Vratca, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Kočne in Grintovca. Po približno pol ure hoje od koče pa pridemo na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Kočne (levo Grintovec preko Mlinarskega sedla) in se še naprej vzpenjamo po delno poraslem melišču do Zgornjih Raven. Na Zgornjih Ravneh pot zavije ostro desno in se vzpne čez melišče. Višje nas pot, ki se še naprej obrača desno pripelje na stranski greben osrednjih Grintovcev. Tu se nam odpre lep pogled proti severu, kjer lepo vidimo večino vrhov, ki obdajajo Jezersko. Tu, kjer zavijemo ostro levo se začne plezalni del poti. Dobro varovana in v suhem ne preveč zahtevna plezalna pot nas ob lepih razgledih in mimo naravnega okna, ki ga bomo opazili na desni strani, po skoraj treh urah hoje od Češke koče pripelje na glavni greben Grintovcev (Zdolška škrbina), kjer je razpotje. Nadaljujemo ostro desno v smeri Jezerske Kočne (levo Grintovec, naravnost Cojzova koča) po poti, ki nas hitro pripelje do enega najzanimivejših prehodov v slovenskih gorah. Pot nas namreč pripelje do trebušastega prehoda skozi katerega se moramo plaziti. Strop nad nami je namreč tako nizek, da drugače ne gre (pazi glavo). Pot naprej preide na kratko melišče za katerim stopimo na bolj strmo pot, kjer nam je v pomoč nekaj klinov in jeklenic. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do malo prostornega vrha.
Ravenska Kočna - Češka koča 1:30, Češka koča - Zdolška škrbina 2:45, Zdolška škrbina - Vrh 45 minut.
zemljevid poti - Jezerska Kočna
Ob poti: Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542m), Zdolška škrbina (2317m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kokrska Kočna
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna1
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna2
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna3
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna4
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna5
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna6
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna7
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna8
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna9
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna10
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna11
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna12
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna13
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna14
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna15
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna16
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna17
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna18
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna19
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna20
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna21
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna22
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna23
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna24
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna25
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna26
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna27
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna28
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna29
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna30
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna31
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna32
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna33
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna34
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna35
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna36
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna37
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna38
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna39
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna40
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna41
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna42
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna43
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna44
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna45
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna46
Ravenska Kočna - Jezerska Kočna47
Diskusija o izletu Ravenska Kočna - Jezerska Kočna (mimo žičnice in po Kremžarjevi poti)
Prikaži starejša sporočila
pelican22. 10. 2013
Nikoli ni prepozno, takšne info so vedno dobrodošle mežikanje
scorpio6. 09. 2014
Danes na Kočni. Vso pot je imela Josipa Lisac pesem na repeat, tako da sem bil moker... Snega ni več, sem pa šel gor in dol po tej poti, tako da za stanje na F. pot ne vem.
malimiha10. 09. 2015
Zdravo, zanima me ali je sneg ki je padel že skopnel in je pot kopna? hvala in lp,
Potohodnik4. 10. 2015
Zdajle je vse kopno. Sem bil v soboto. Pot vsekakor ni primerna za začetnike, zajle so pogosto tam, kjer jih ne rabiš in obratno. Sicer pa super pot, meni osebno se sploh zdi tole Jezersko zelo lep konec. Uživajte. Žal pa sem na poti do Češke koče naletel na veliko smeti. Žalostno, naj vsak odnese kar je prinesel.
el rocco31. 07. 2016
Vceraj sva z zeno po tejle poti osvojila vrh Kocne, vendar bi glede na komentarje ki sem jih prebral pred vzponom vseeno rad povedal nekaj realnih dejstev. (Da ne bo kdo dobil obcutka da je Kocna mala malica) !

1.) Pot na Kocno ni za zacetnike in tiste brez kondicije !!
2.) Plezalni del poti (zadnja tretjina) je zahtevna, malo zaradi izpostavljenosti, predvsem pa zaradi sodra po katerem hodiš in te lahko vsak hip spodnese (predvsem ko gres dol) Zato je treba biti vseskozi previden !!
3.) Celada je OBVEZNA in kdor je nima, se pomoje igra z zivljenjem. Vceraj se je nad nama najmanj 5x vsul plaz sodra (res je tudi da je bilo planincev kot sodra), 1x je imela skala premera cca 10 cm !! Samovarovalni komplet v suhem vremenu ni potreben !!
4.) Pot ni za mlajse otroke, domace ljubljencke itd.. !!
5.) Obvezno je imeti dovolj tekocine !!

Kljub navedenemu je Jezerska kocna cudovita gora in vredna vsake kaplje znoja, vendar naj je nihce kdor gre gor ne podcenjuje.

Lunca10. 08. 2016
Po vcerajsnjem obisku se ne bi mogla bolj strinjat z napisanim.
ljubitelj gora10. 08. 2016
Ja ni kaj zaradi drugih, ki ti sporožjo kamenje, lahko človek nastrada. Zato se dolgo časa poskušam splanirat ture, kjer redkodkaj koga srečaš, posledično ne dobiš kamenje v naročje.
Parkeljc10. 08. 2016
Predvidevam, da je tvojemu komentarju botrovalo predvsem bedasto vreme. Ups, pardon, vreme ni nikoli bedasto, je kakršno je.. Še čudno, da se nisi danes odpravil kam v visokogorje, kjer bi ne mogel srečati nikogar, ki bi ti v naročje nasul drobir. Če še enkrat prebereš boš opazil, da je tukaj govora o KOČNI in NE o o neki turi, "kjer redkokdaj koga srečaš", kot navajaš. Velika večina, ampak res VEČINA hribovcev hodi(mo) v hribe, ko je lepo vreme. To še posebej velja za hribe, vrhove, gore, "ala" Kočna! Zakaj, je pa v svojem postu v razumljivem jeziku napisal že "el rocco"... Jaz bi dodal še točko 6. in sicer, odpraviti se je potrebno dovolj zgodaj in vremenska napoved naj bo zanesljivo ugodba, saj razen v preduhu malo pod vrhom ni naravnih zavetiščkamor bi se lahko zatekli pred nevihto.
LG, če strnem, v slabšem vremenu greš v hribe, manj možnosti imaš, da ti kak hribovc pošlje paketek drobirja ali druga možnost, lepše je vreme, več pohodnikov je v hribih, več imaš možnosti kaj fasat po glavi..
Verjetno je še kaka možnost, ampak to pa itaq samo ti zastopiš.. velik nasmeh
Zgembo15. 09. 2016
Bil na tej turi, zanimiva,pa še podaljšal na Kokrsko Kočno, evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=NNLjRvgUwS8
ucakakla2. 10. 2016
Pozdravljeni,
pred kratkim sem opravila pot na Koroško Rinko s Kranjske koče in me zanima primerjava težavnosti s potjo s Češke koče na Jezersko Kočno?

Že vnaprej hvala in lp.
Branee2. 10. 2016
Tehnicno lazja
worm916. 10. 2016
Pozz, zna možda tko kakvi su trenutni vremenski uvjeti (snijeg) od Češke koče do Jezerske kočne?

Hvala!
LP
Branee7. 10. 2016
Nekaj snega verjetno je(ne veliko), je pa to ostenje s te strani gotovo dobro poledenelo na posamenih delih
worm917. 10. 2016
Hvala Brane.
3063. 05. 2017
Pozdravljeni. Kakšna je zahtevnost opisane poti (Kremžarjeva) glede na recimo odsek Planika-Triglav (čez mali Triglav) ali pa Krofička (mimo Koče na Klemenči Jami)?

Hvala in lep dan želim.
dprapr3. 05. 2017
S potjo na Krofičko ni primerljiva, ker je tam strm odsek samo proti vrhu, pot pa je tudi precej manj naporna in krajša.
Planika- Triglav je podobno izpostavljena, vendar bolj zavarovana. Proti Jezerski Kočni je nezavarovan, nizek prehod pod skalnim trebuhom, ki je povrhu še gladek in izpostavljen.
3064. 05. 2017
Hvala dprapr.
ms_primoz4. 05. 2017
je že res, da je nezavarovan... ampak skala visi navznoter in široko je dovolj... tako da ni nobenega problema, razen to, da je potrebno ruzak potiskati ali vleči za sabo.
dprapr4. 05. 2017
Spodnji vstop v ta del je zelo izpostavljen, posebej pri sestopu... Sem že večkrat omenil, da tam kakšen klin za varnost ne bi bil odveč. Ampak pot je takšna kot je, ravno ta prehod jo označuje za posebno.
Da bi pa moral nahrbtnik vleči ali potiskati, kaj je to kakšna nova tehnika hribolazništva?nasmeh
Branee4. 05. 2017
al pa stopis zunaj in gres lepo po robu okol kot jest vedno nardim..
Branee4. 05. 2017
se cist nikol se nism tm spod vlacu k sploh ni potrebe
Domch5. 05. 2017
Preduh je zanimiv, meni osebno je bolj izpostavljeno, ko prideš ven iz njega gledano proti vrhu in naslednji zavoji ko greš po polički na kateri je seveda šoder, zavarovano pa nič.
Becar5. 05. 2017
Od bivaka preko Kokrske na Jezersko je dosti bolj zagamano kot ta del mimo trebuha. Vsaj meni.
Natalija_9112. 06. 2017
Pot na Jezersko Kočno po Kremžarjevi poti, sva s fantom opravila dne 11.6. Pot je popolnoma prehodna, z izjemo treh manjših snežišč na poti,ki so lepo prehodna, razgledi ob poti pa so izjemni. Pot navzgor nama je vzela približno 3,5 ur hoje. Sva izkušena planinca, je pa pot fizično zahtevna predvsem zaradi veliko grušča na poti in določenih nezavarovanih delov,ki bi potrebovali kakšno jeklenico. Pot bi priporočala le planincem z nekaj izkušnjami, predvsem pa menim da je omenjena pot preveč izpostavljena za mlajše otroke.Trebušast prehod zelo adrenalinski in naredi pot posebno, le paziti je potrebo da ti nahrbtnik ne pade v globino nasmeh lep pozdrav
Cockta30. 07. 2017
Danes sva z fantom ob povratku srecala Ceha (glede na pozdrav, predvidevam da je Ceh).. obut v sandale, brez celade in z na videz praznim nahrbtnikom. Proti Kocni je se odpravil okoli 12 popoldan, stanje na vrhu je kazalo na nevihto.. zelo je pihalo, razgleda nobenega.. res mi ni jasno, kako bo v taksni obutvi gor/dol prilezel. zmeden
Sicer pa nama je bila pot vsec. Zanimiva, dobro speljana/zavarovana pot.
dprapr30. 07. 2017
S Tonetom sva v petek doživela bližnje srečanje z gamsom, ki je planil z vso hitrostjo skozi škrbino na drugo stran. Skoraj ga je oplazil. Nisva imela časa pogledati, kako je bil opremljen...zavijanje z očmi
Cockta31. 07. 2017
Ne vem zakaj - zavijanje z očmi
Nobene gore ne gre za podcenjevati. Primerna obutev, oprema.. je osnova. Kdor tega ni zmozen, naj raje ne hodi na taksne ture. Eno je gams, drugo pa je odrasla oseba. Potem pa mora nekdo drug tvegati svoje zivljenje za resevanje ljudi, obutih v sandale. Taksnih primerov zal ni malo.
dprapr31. 07. 2017
"Nobene gore ne gre za podcenjevati."
Se popolnoma strinjam s tem. Ne strinjam pa se in me to zelo moti, da venomer opazujemo napake drugih in to obelodanjamo na forumu. Samo še slike manjkajo, kot se je to že dogajalo pred časom. Dajmo se raje bolj posvečati sebi in svoji opremljenosti in predvsem pripravljenosti za ture.
Slabo oziroma neprimerno opremljenost bomo odpravili samo z obveznim zavarovanjem in z ničemer drugim!
Čeprav neprimerna opremljenost ni nujno vzrok nesreče. Če beremo poročila GRS, vidimo, da se nesreče dogajajo predvsem primerno opremljenim , vendar nepripravljenim za ture (telesno in tehnično).
Seveda pa so sandali že skrajnost oziroma veliko podcenjevanje gore.
AndroS31. 07. 2017
Živjo,

da podam mnenje glede sandal na Kočno - to je izjemno, ampak res izjemno neodgovorno. Kočno sem letos obiskal in moram reči, da to ni gora, ki bi jo opravil za "kratek izlet". Verjetno je nekaterim to sicer "trening", a velika večina na Kočno kar "švica".

Tokrat se je, verjetno, za tega gospoda iz Češke vse končalo dobro. A ko se enkrat ne bo...takrat bo težava. Sicer ne moreš nikomur nič prepovedati, vendar je prav, da se to opozori, če ne drugega, se bo morda kdo drug zaradi tega primerneje opremil kot bi se sicer.
primozg17. 08. 2017
Jezerska Kočna in Grintovec 15.8.2017

Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/08/17/jezerska-kocna-in-grintovec/
Amoremio12. 06. 2018
Pozdrav,

Sljedeći tjedan bi išli na Jezersku Kočnu po ovom smjeru, da li je bio netko gore nedavno, treba li zimska oprema..?

Hvala..!
artur17. 07. 2018
Zdravo!
Je bil mogoče kdo na Kočni po Kremžarjevi?
Anansie17. 07. 2018
Seveda, veliko jih hodi, b.p. v celoti.
artur17. 07. 2018
Hvala.
Grem v četrtek.
Ķočna mi še manjka iz KSA.
MajaDenis28. 07. 2019
Zdravo. Zanima me kako dolgo se plaziš skozi prehod in ali je mogoče skozenj z nahrbtnikom. Hvala.
jax28. 07. 2019
Par metrov, po moje niti 10. Koliko traja, je odvisno od tega, koliko si neroden ;-)
Z nahrbtnikom pa ne gre, nikakor. Je res nizko ...
mirank28. 07. 2019
Ha, odvisno od dimenzij in spretnosti. Sam nikoli nisem snel nahrbtnika, ker sem se skozi spravil bočno, je pa res da nisem ravno obilenvelik nasmeh.
Zgembo17. 10. 2019
Po dolgem času na isti turi, evo nekaj slik in posnetkov nasmeh razmere idealne, čelada obvezna,samovarovalni komplet priporočljiv.
https://www.youtube.com/watch?v=ArCyXuEri6w
Alpha19. 06. 2020
Zdravo,
zanima me, ali je bil kdo nedavno na Kočni po Kremžarjevi poti in ali je potrebna zimska oprema. Hvala.
LuigiM.24. 06. 2020
Par manjših snežišč je normalno prehodno brez zimske opreme, malo pod Zdolško škrbino je precej snega preko poti in so dereze nujne. Stanje 13. 6.: https://drive.google.com/file/d/1D7ERMHGxvSs2aXCg3ARVQmvVL8H7c3zB/view?usp=drivesdk
tman6. 07. 2020
A morda kdo ve, če je še potreba po derezah na tej poti?
biba9. 07. 2020
Kopno. Tudi naprej do Grintovca.
Planinka7430. 06. 2021 07:36:13
Ali je ta pot kopna? Hvala za info.
urosg5. 07. 2021 15:03:31
Ni kopna, 27.6 je bilo po poti še kar nekaj nevarnih prehodov potreba vsa oprema. Midva sva obrnila na cca 2300m ker je nisva imela.
Poleg tega je teren na veliko območjih nestabilen, vsak kamen ti ostane v roki tako da previdno po poti.
istrian22. 07. 2021 15:20:23
Kakšno je stanje, je že kopna? hvala.
awirex9. 08. 2021 21:06:09
Pot je čisto kopna, na poti nobenega snežišča. Snežišča so levo od poti na Zgornjih ravneh na melišču. V steni je veliko vlage, stene pa zelo krušljive. Tam kjer ni pomagal (klinov in zajl) je potrebna še dodatna previdnost. Na vrhu sem ibl 7.8.2021 in je bilo zelo megleno z vidljivostjo do 10 metrov in močnim vetrom, zato je bilo potrebno zelo hitro na vrhu obrniti in v dolino. Načrt je bil še Kokrska kočna, vendar je prevagal zdrav razum in raje vrnitev v dolino. Pa drugič ko bo lepše ponovim.
zdejan2. 10. 2021 17:13:20
Pot danes opravljena. Je v brezhibnem stanju. Pot ni posebej nevarna, je pa treba pazit. Še posebej je zanimiv trebušasti prehod, nahrbtnik sem prestavljal po notranji bočni strani, jaz pa sem skozi prišel po kolenih.
dvojnit21. 07. 2022 08:39:00
Pot nikakor ni primerna za neizkušene, neprimerno opremljene, otroke ali štirinožne prijatelje. Je sicer dobro označena, načeloma dobro varovana, vseeno pa so mesta, kjer so nezavarovani prehodi po zelo gladki skali ali še pogosteje po zelo krušljivem terenu. Veliko je poplezavanja.

Glede komentarja Braneeta o hoji po robu naokoli trebušastega prehoda - morda je bilo to mogoče pred petimi leti, ko je nastal komentar, danes pa ne morš it drgač mim, kot da se plaziš skozi trebušasti prehod, pa tud če si Janja Garnbret.

Časovnica za enega kondicijsko zmerno pripravljenega odraslega je sicer: parkiriške Ravenska Kočna - Češka koča 1h, Češka koča - do začetka plezalnega dela 0:55, od tam do razcepa Grintovec-Kočna pred Dolško škrbino 0:50, od tam še 0:30 do vrha. Češka koča-Jezerska kočna s kakšno pavzo skupno 2,5h.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki