Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj

Raspet - Kopa (Cimprovka)

Natisni
Izhodišče: Raspet (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,1705°N 14,0217°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 310 m
Višinska razlika po poti: 355 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.347
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Železnikov in Podbrda. Za Železniki, oz. tik pred začetkom Zalega Loga, pa nas oznake za Davčo in smučarski center Cerkno usmerijo levo na cesto, ki se prične vzpenjati ob reki Davči. Cesti, ki ima višje kar nekaj križišč, pa ves čas sledimo v smeri smučarskega centra Cerkno. Ko prispemo do omenjenega smučarskega središča, pa z vožnjo nadaljujemo še nekaj 100 m, do velikega makadamskega parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo ostro desno na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
b) Iz Bohinjske Bistrice ali Podbrda, pa se najprej zapeljemo v dolino reke Selške Sore, nato pa v križišču za koncem kraja Zali Log zavijemo desno v smeri Davče in z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prične vzpenjati ob reki Davči. Cesti, ki ima višje kar nekaj križišč, pa ves čas sledimo v smeri smučarskega centra Cerkno. Ko prispemo do omenjenega smučarskega središča, pa z vožnjo nadaljujemo še nekaj 100 m, do velikega makadamskega parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo ostro desno na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
c) Iz Poljanske doline, pa se najprej zapeljemo v Hotavlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Smučarskega centra Cerkno. Naprej se peljemo skozi vasi Kopačnica, Leskovica in Robidnica. Ko prevozimo vse omenjene vasi, prispemo do velikega parkirišča Počivalo (parkirišče ob smučarskem centru Cerkno), za katerim pa se cesta prične spuščati. Po kratkem spustu prispemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno (levo navzdol Cerkno). Z vožnjo nadaljujemo po cesti, ki se prečno vzpenja, mi pa po njej hitro prispemo do parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
d) S ceste Idrija - Tolmin, se usmerimo proti kraju Cerkno, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri smučarskega centra Cerkno. Višje prispemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta k bližnjemu parkirišču Počivalo, mi pa tu nadaljujemo levo v smeri Davče. Sledi le še kratek prečni vzpon in cesta nas pripelje do parkirišča Tuškov Grič. Tu nadaljujemo rahlo levo na cesto v smeri Davških slapov, Porezna in športnega ribolova. Cesta se naprej zmerno vzpne, nato pa se položi in nas nekaj časa vodi čez razgledne travnike. Sledi kratek spust ter nato še prečenje do križišča na Razpotju (1068 m), kjer parkiramo na manjšem parkirišču ob informativnih tablah.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri Kope. Kolovoz, ki se nadaljuje čez večje travnato pobočje in s katerega se nam odpre lep pogled na greben Cimprovke s Kopo, se najprej zložno spušča, nato pa preide v gozd, kjer najprej preči studenček, nato pa se prične strmeje vzpenjati. Pot, ki ni označena s Knafelčevimi markacijami temveč z manjšimi lesenimi tablicami, na katerih je narisana lok smučka, se še nekaj časa razmeroma strmo vzpenja, nato pa nas pripelje na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo po zgornjem desnem kolovozu, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnjega vzpona pripelje na sedelce med Črtovim robom in Prvičem.
Tu, kjer se povsem približamo gozdni cesti, ki vodi na Porezen nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo v smeri Kope ter tudi Porezna. Pot nadaljujemo po širokem kolovozu, ki se postopoma oži, višje pa se spremeni v prijetno planinsko pot, po kateri se hitro vzpnemo na naslednje sedelce.
Z razglednega sedelca nadaljujemo rahlo desno v gozd in pot nadaljujemo po grebenu Cimprovke. Že tako občasno redek gozd se kmalu še dodatno razredči, nas pa razmeroma razgledna pot hitro pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Kope (desno Porezen). Sledi kratek precej strm spust po nekakšnih stopnicah do vznožja razglednega pomola Kope. Tu se greben zoži, pobočje pa postane tudi bolj strmo. Od tu sledi le še krajši vzpon in pot nas pripelje na razgleden pomol Kope.
zemljevid poti - Kopa (Cimprovka)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Raspet - Kopa (Cimprovka)1
Raspet - Kopa (Cimprovka)2
Raspet - Kopa (Cimprovka)3
Raspet - Kopa (Cimprovka)4
Raspet - Kopa (Cimprovka)5
Raspet - Kopa (Cimprovka)6
Raspet - Kopa (Cimprovka)7
Raspet - Kopa (Cimprovka)8
Raspet - Kopa (Cimprovka)9
Raspet - Kopa (Cimprovka)10
Raspet - Kopa (Cimprovka)11
Raspet - Kopa (Cimprovka)12
Raspet - Kopa (Cimprovka)13
Raspet - Kopa (Cimprovka)14
Raspet - Kopa (Cimprovka)15
Raspet - Kopa (Cimprovka)16
Raspet - Kopa (Cimprovka)17
Raspet - Kopa (Cimprovka)18
Raspet - Kopa (Cimprovka)19
Raspet - Kopa (Cimprovka)20
Raspet - Kopa (Cimprovka)21
Raspet - Kopa (Cimprovka)22
Raspet - Kopa (Cimprovka)23
Raspet - Kopa (Cimprovka)24
Raspet - Kopa (Cimprovka)25
Raspet - Kopa (Cimprovka)26
Raspet - Kopa (Cimprovka)27
Raspet - Kopa (Cimprovka)28
Raspet - Kopa (Cimprovka)29
Raspet - Kopa (Cimprovka)30
Raspet - Kopa (Cimprovka)31
Raspet - Kopa (Cimprovka)32
Diskusija o izletu Raspet - Kopa (Cimprovka)
Carpe.Diem7. 05. 2018
Zelo slabo označeno, skorajda nič, le dve do tri lesene tablice (slika 8).
Pomakljiv opis - držite se dvakrat desne poti (bolj strme) preden pridete na sedelce med Črtovim robom in Prvičem (sliki 11, 12).
Mi smo zašli, prav tako drugi dve skupini, s katerimi smo se srečali na cilju.
Drugače pa zelo lep pohod in čudovit razgled na okoliška hribovja. Priporočam
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki