Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Veliki Javornik (Javorniki) / Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)

Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)

Natisni
Izhodišče: Rakov Škocjan (550 m)
Širina/Dolžina: 45,7886°N 14,2979°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 718 m
Višinska razlika po poti: 718 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 23.330
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec ter z vožnjo nadaljujemo proti Uncu. Na Uncu nas oznake za Postojno in Rakov Škocjan usmerijo desno, na cesto, ki se nekoliko naprej nadaljuje neposredno ob avtocesti. Po nekaj kilometrih z Unca, pa prispemo do križišča, kjer nas oznake za Rakov Škocjan usmerijo levo na makadamsko cesto, po kateri se nato peljemo do Hotela Rakov Škocjan.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Logatcu. Ko se Postojna konča, pri zaselku Ravbarkomanda zavijemo desno v smeri Unca, Rakeka in Rakovega Škocjana. Za tem, ko preko nadvoza prečimo železniško progo, nadaljujemo levo po glavni cesti, nato pa skozi podvoz pod avtocesto preidemo na drugo stran avtoceste. Nekaj časa se peljemo ob avtocesti, nato pa nas oznake za Rakov Škocjan usmerijo levo na makadamsko cesto, po kateri se nato peljemo do Hotela Rakov Škocjan.
c) Najprej se zapeljemo v Cerknico, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu. V naselju Podskrajnik nadaljujemo levo proti Rakovemu Škocjanu, Zelšam in industrijski coni. V neoznačenem križišču v ind. coni nadaljujemo naravnost, nato pa hitro prispemo v naselje Zelše. Ko se naselje konča, se kmalu konča tudi asfalt, cesta pa nas pripelje na križišče, kjer se v desno odcepi cesta k Lovskemu domu LD Cerknica, mi pa nadaljujemo naravnost ter z vožnjo nadaljujemo do Hotela Rakov Škocjan.
Opis poti:
Na koncu parkirišča opazimo oznake za peš pot na Javornik. Pot sprva poteka po cesti med posameznimi hišami, nato pa se cesta konča. Pot nadaljujemo po slabo markiranem kolovozu v smeri Velikega Javornika. Po nekaj minutah hoje se kolovoz spremeni v komaj vidno stezico, ki nas po nekaj minutah strmega vzpona pripelje na gozdno cesto kateri sledimo v levo. Po manj kot 100m hoje po cesti pridemo na križišče, kjer nadaljujemo ostro desno po cesti, ki se zložno vzpenja. Po nadaljnjih 15 minutah hoje pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo po levi cesti. Tej cesti pa sledimo do mesta, kjer se desno navzgor odcepi peš pot (tu se nam tudi priključi pot iz Cerknice).
Pot naprej se strmo vzpne po pobočju skoraj naravnost navzgor in nas po 10 minutah pripelje na gozdno cesto. Sledimo ji v desno le kako minuto, nato pa nas markacije usmerijo levo strmo navzgor. Pot se sprva vzpenja po pobočju naravnost navzgor, nato pa zavije nekoliko proti desni in se za tem za krajši čas še strmeje vzpne. Strmina nato popusti in pot nas v zmernem vzponu pripelje na vrh Velikega Javornika.
PS: Celotna pot poteka po gozdu z veliko populacijo rjavega medveda.
zemljevid poti - Veliki Javornik (Javorniki)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)1
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)2
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)3
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)4
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)5
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)6
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)7
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)8
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)9
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)10
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)11
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)12
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)13
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)14
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)15
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)16
Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)17
Diskusija o izletu Rakov Škocjan - Veliki Javornik (Javorniki)
Planinček25. 02. 2008
Samotna pot brez večjih razgledov. Pot je zelo strma, palice pridejo zelo prav. Mislim, da je ta pot bolj primerna poleti s kolesom, ko se lahko po gozdni cesti v prijetni senčki pripelješ do vrha.
ulmusglabra21. 12. 2011
Včeraj sem šel gor, meni zelo všeč turca, ker je na samem in je veliko gozda. Je pa res dost sledi od medvedov!eek

Razgleda ni veliko, še najbolje se vidi nekaj metrov pod vrhom (na cca. 1100 m), kjer se zaradi nekaj podrtih bukvic odpre "okno v svet"; vidi se Slivnica in cerkniško jezero,včeraj so se fantastično videle tudi gore in pač vsi hribi na to stran Notranjske. Na vrhu prib. 20 cm snega, ob 13h pa okol -5 stopinj Celzija.
To zimo bo to zagotovo večkrat moja ciljna destinacija velik nasmeh
ulmusglabra21. 12. 2011
Aja, Planinček, se strinjam s tabo; Javorniki so zelo primerni za kolesarjenje poleti, ko je tu prav spokojna hladovinanasmeh

Gozdne ceste so v zelo dobrem stanju, le na tistih manj voženih so pogostokrat na vozišču kamni ali celo skale, ki se pač odtrgajo od strmega brega nad cesto... in je pri spustu z biciklom potrebna previdnost.

Sam grem gor največkrat iz Kaliča oz. Rakovega Škocjana, potem pa od Vrha po grebenu ali na Cerkniško, Postojnsko ali, največkrat, Pivško stran (Trnje, Palčje)

LP
Bojan_A9. 06. 2012
Zadnjič smo se tudi mi sprehajali po Rakovem Škocjanu in njegovi okolici: http://bojanambrozic.wordpress.com/2012/06/05/kras/
agadir5. 09. 2015
Pot iz Rakovega Škocjana je(bila)zaradi posledic žleda delno ali popolnoma neprehodna,izgubijo se tudi markacije in bi bilo potrebno pot ponovno markirati oz. označiti. Obstaja pa tudi pot iz Dolenje vasi(pri Cerknici)in je ne najdem nikjer opisano,je pa tudi markirana nasmeh
Am Shagar24. 09. 2015
Ja pot je tudi iz Dolenje vasi, pa iz Rakeka, vendar je vprašanje v kakšnem stanju so. Še najbolj zanesljivo bi bilo jit po cesti (makadamski odcep takoj po če se prav spomnim). Vsekakor priporočam uporabe zemljevida. Drugače je pa najboljše s kolesom poleti. Cesta pripelje mimo vojaškega objekta pod vrhom do katerega je od tam še 5 minut do vrha.
Am Shagar24. 09. 2015
Po odcepu za Kalič sem pozabil dodati.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki