Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Rakitnica - Turn

Natisni
Izhodišče: Rakitnica (490 m)
Širina/Dolžina: 45,6877°N 14,7573°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 764 m
Višinska razlika po poti: 825 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 8.496
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 64
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Ljubljansko obvoznico zapustimo na izvozu Ljubljana - jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kočevja. Malo za Ribnico, točneje v bližini Dolenje vasi zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Kočevju in z vožnjo nadaljujemo desno proti Gotenici in Kočevski Reki. Že kmalu za tem, ko smo zapustili glavno cesto opazimo oznake za Rakitnico, ki nas usmerjajo desno, a mi tu še nadaljujemo naravnost in proti Rakitnici zavijemo na naslednjem križišču, kjer z glavne ceste zavijemo ostro v desno (tu je tabla za Rakitnico le z nasprotne strani). Naprej se peljemo mimo nekaj hiš, nato pa opazimo makadamsko cesto, ki se z asfaltne usmeri rahlo v levo. Usmerimo se na makadamsko cesto, ob kateri nato parkiramo na primernem mestu. Ob izhodišču je tudi informativna tabla za Rudeževo cesto in planinska smerna tabla za Jelenov žleb.
b) Iz Kočevja se peljemo proti Ljubljani, mi pa le malo pred Dolenja vasjo zavijemo levo proti Kočevski Reki in Gotenici. Že kmalu za tem, ko smo zapustili glavno cesto opazimo oznake za Rakitnico, ki nas usmerjajo desno, a mi tu še nadaljujemo naravnost in proti Rakitnici zavijemo na naslednjem križišču, kjer z glavne ceste zavijemo ostro v desno (tu je tabla za Rakitnico le z nasprotne strani). Naprej se peljemo mimo nekaj hiš, nato pa opazimo makadamsko cesto, ki se z asfaltne usmeri rahlo v levo. Usmerimo se na makadamsko cesto, ob kateri nato parkiramo na primernem mestu. Ob izhodišču je tudi informativna tabla za Rudeževo cesto in planinska smerna tabla za Jelenov žleb.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na Rudeževo cesto, ob kateri tudi opazimo oznake za Jelenov žleb. Cesta gre hitro v gozd, skozi katerega se zmerno vzpenja do prvega križišča. Tu nadaljujemo rahlo desno in pot še naprej nadaljujemo v smeri Jelenovega Žleba. Cesta naprej se prične strmo vzpenjati, nam pa se v ostrem desnem ovinku, z leve priključi še markirana pot iz Grčaric in Grčarskih Raven. Pot še nekaj minut nadaljujemo po "glavni" cesti, nato pa v ostrem levem ovinku nadaljujemo naravnost na nekoliko ožjo cesto (odcep ni označen). Naprej se zložno do zmerno vzpenjamo po makadamski cesti, ki višje zavije v levo ter se spremeni v širok kolovoz. Na mestu, kjer cesta postane kolovozna, pa se rahlo v desno, oz. naravnost (cesto zapustimo na manjšem levem ovinku) odcepi markiran kolovoz, ki po nekaj metrih zavije še nekoliko bolj v desno ter se nato prečno vzpne do druge gozdne ceste. Omenjeni cesti sledimo v desno, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Tokrat nadaljujemo po levi zgornji cesti (spodnja cesta vodi proti Zadoljam), mi pa ji v rahlem do zmernem vzponu sledimo do njenega konca.
Le nekaj metrov pred koncem ceste, pa se v levo odcepi markiran kolovoz, po katerem se v približno 15 minutah povzpnemo do naslednje ceste, katero pa dosežemo ravno pri spomeniku NOB.
Pri spomeniku je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Sten. Po cesti hodimo le nekaj 10 m, nato pa nas oznake za Stene usmerijo desno navzdol, kjer po minuti nadaljnje hoje prispemo do vpisne skrinjice.
Od vpisne skrinjice se lahko po izpostavljeni poti spustimo še do bližnje razgledne točke.
Od sten se vrnemo do označenega razpotja pri spomeniku, nato pa vzpon nadaljujemo po markirani poti v smeri Rezinskega vrha. Pot naprej se strmo vzpne po ožjem kolovozu, nato pa se položi ter se počasi prične izgubljati. Vzpon nadaljujemo po slabše vidni, a dobro markirani poti, ki zavije nekoliko v levo ter se prične strmo vzpenjati proti Rezinskemu vrhu. Malo nad "klini" (spominsko obeležje) se pot položi ter nas nato v nekaj minutah pripelje na z gozdom poraščen Rezinski vrh.
Sledi kratek spust do bližnje gozdne ceste, kateri sledimo v desno, mi pa po njej hodimo do mesta, kjer nas oznake za Turn usmerijo levo na kolovoz. Naprej se kratek čas vzpenjamo po travnatem kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo na strmo stezico, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo na Turn.
zemljevid poti - Turn
Ob poti: Bela stena (1122m), Rezinski vrh (1231m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Rakitnica - Turn1
Rakitnica - Turn2
Rakitnica - Turn3
Rakitnica - Turn4
Rakitnica - Turn5
Rakitnica - Turn6
Rakitnica - Turn7
Rakitnica - Turn8
Rakitnica - Turn9
Rakitnica - Turn10
Rakitnica - Turn11
Rakitnica - Turn12
Rakitnica - Turn13
Rakitnica - Turn14
Rakitnica - Turn15
Rakitnica - Turn16
Rakitnica - Turn17
Rakitnica - Turn18
Rakitnica - Turn19
Rakitnica - Turn20
Rakitnica - Turn21
Rakitnica - Turn22
Rakitnica - Turn23
Rakitnica - Turn24
Rakitnica - Turn25
Rakitnica - Turn26
Rakitnica - Turn27
Rakitnica - Turn28
Rakitnica - Turn29
Rakitnica - Turn30
Rakitnica - Turn31
Rakitnica - Turn32
Rakitnica - Turn33
Rakitnica - Turn34
Rakitnica - Turn35
Rakitnica - Turn36
Rakitnica - Turn37
Rakitnica - Turn38
Rakitnica - Turn39
Rakitnica - Turn40
Rakitnica - Turn41
Rakitnica - Turn42
Rakitnica - Turn43
Rakitnica - Turn44
Rakitnica - Turn45
Rakitnica - Turn46
Rakitnica - Turn47
Rakitnica - Turn48
Rakitnica - Turn49
Rakitnica - Turn50
Rakitnica - Turn51
Rakitnica - Turn52
Rakitnica - Turn53
Rakitnica - Turn54
Rakitnica - Turn55
Rakitnica - Turn56
Rakitnica - Turn57
Rakitnica - Turn58
Rakitnica - Turn59
Rakitnica - Turn60
Rakitnica - Turn61
Rakitnica - Turn62
Rakitnica - Turn63
Rakitnica - Turn64
Diskusija o izletu Rakitnica - Turn
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki