Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Doma v Tamarju (1108 m), vidi Razor (2601 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vošni vrh / Radovna - Vošni vrh

Radovna - Vošni vrh

Natisni
Izhodišče: Radovna (695 m)
Širina/Dolžina: 46,4208°N 13,9772°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 926 m
Višinska razlika po poti: 940 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.140
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 34
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Spodnje in Zgornje Gorje do vasi Krnica, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Radovni in Krnici. Skozi Krnico sledimo glavni cesti, nato pa za mostom preko reke Radovna zavijemo levo proti Mojstrani in Radovni. Po nekaj kilometrih nadaljnje vožnje se asfalt konča, mi pa makadamski cesti sledimo preko mostu preko reke Radovne. Ko prečimo most prispemo na levo stran reke (desni breg), od mostu pa se peljemo do prvega odcepa makadamske ceste v levo. Parkiramo na primernem mestu ob cesti v bližini križišča.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri vasi Radovna in doline Krma in Kot. Razmeroma strma cesta nas nato pelje mimo table TNP, za katero se cesta kmalu položi in nas pripelje do križišča, kjer se desno odcepi makadamska cesta v dolino Kot. Nadaljujemo naravnost po cesti, ki se začne spuščati, z nje pa se hitro v desno odcepi še cesta, ki vodi v Krmo. Tu nadaljujemo naravnost po glavni cesti, po kateri hitro prispemo do Zgornje Radovne, na koncu zaselka pa še do križišča, kjer se v desno odcepi še druga cesta v Krmo. Tu gremo levo ter z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, kateri sledimo do prvega odcepa ceste v desno. Parkiramo na primernem mestu ob cesti v bližini križišča.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na stransko cesto, ob kateri je znak, da je nadaljnja vožnja prepovedana (izjeme so lastniki zemljišč). Le malo naprej nas pot vodi mimo koče Zavoda za gozdove Slovenije ter mimo zelene rampe, katera preprečuje nadaljnjo vožnjo (tudi če je rampa odprta z vožnjo ne smemo nadaljevati, saj nas na to opozarja še en prometni znak).
V nadaljevanju nas cesta vodi preko golega pobočja (posledice vetroloma oktobra 2009), s katerega se nam odpre lep pogled proti Mežakli. V križišču na zgornjem delu vetroloma nadaljujemo desno, nato pa postopoma preidemo v gozd. Razmeroma strma cesta se višje ponovno razcepi na dva dela, mi pa tudi tokrat nadaljujemo po desni cesti (cesta rahlo levo vodi proti Konavčevemu žlebu ter Zimovi peči). Pot kratek čas nadaljujemo po Streseni dolini, nato pa cesta zavije ostro v desno ter se nato prečno vzpne do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo po "glavni" cesti (desna cesta se konča v bližnjih gozdovih). Le malo nad omenjenim križiščem prispemo do mesta, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Frčkovi planini, mi pa nadaljujemo naravnost po postopoma manj strmi cesti, katera se kmalu obrne nekoliko bolj v levo. Višje se cesta ponovno razcepi, mi pa nadaljujemo po desni cesti (rahlo levo Pokljuka), katera takoj naredi oster desni ovinek. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo proti desni, cesta pa višje prične zavijati vse bolj v levo, tako, da postopoma preidemo na severna pobočja bližnjega Velikega vrha (1583 m). Sledi še oster levi ovinek, nato pa se počasi vrnemo na vzhodna do jugovzhodna pobočja Vošnega vrha. Po cesti hodimo še nekaj časa, nato pa, ko se prične spuščati proti sedlu med Vošnim vrhom in Stresenico, le to zapustimo in pot nadaljujemo desno po lažjem brezpotju, po katerem v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na z gozdom poraščen Vošni vrh.
Če z vrha nadaljujemo po grebenu proti severu bomo hitro prišli na severni predvrh, s katerega se odpre lep pogled na Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe.
zemljevid poti - Vošni vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Radovna - Vošni vrh1
Radovna - Vošni vrh2
Radovna - Vošni vrh3
Radovna - Vošni vrh4
Radovna - Vošni vrh5
Radovna - Vošni vrh6
Radovna - Vošni vrh7
Radovna - Vošni vrh8
Radovna - Vošni vrh9
Radovna - Vošni vrh10
Radovna - Vošni vrh11
Radovna - Vošni vrh12
Radovna - Vošni vrh13
Radovna - Vošni vrh14
Radovna - Vošni vrh15
Radovna - Vošni vrh16
Radovna - Vošni vrh17
Radovna - Vošni vrh18
Radovna - Vošni vrh19
Radovna - Vošni vrh20
Radovna - Vošni vrh21
Radovna - Vošni vrh22
Radovna - Vošni vrh23
Radovna - Vošni vrh24
Radovna - Vošni vrh25
Radovna - Vošni vrh26
Radovna - Vošni vrh27
Radovna - Vošni vrh28
Radovna - Vošni vrh29
Radovna - Vošni vrh30
Radovna - Vošni vrh31
Radovna - Vošni vrh32
Radovna - Vošni vrh33
Radovna - Vošni vrh34
Diskusija o izletu Radovna - Vošni vrh
tango19.11.2020
Prekrasen, topel sončen dan!. Pot pa taka kot je v opisu, v glavnem po lepi gozdni cesti(tisti z MTB bi bili navdušeni), ki vsakega toliko časa ponudi lep razgled na Karavanke. Če ne bereš pazljivo, spotoma skočiš še na koto 1330 m, za kar porabiš slabe 3/4 ure(gor in dol), potem pa naprej proti poraščenemu vrhu. Res, severni predvrh ponudi lepše razglede, tako proti Julijcem, od Cmira do Vrtaškega Slemena, kot tudi proti Karavankam in KS Alpam. Pregledala sva lahko tudi najini pretekli turi od Črne Gore do Rušnate Mlinarice in pa od Biščkove glave do Trte, saj sta oba grebena kot na dlani. Malo snežnega poprha od 1550 m naprej, planinca pa sevda v tem koncu nobenega!Drugič bo potrebno preizkusiti še varianto dovškega župnika, opisano v Stezicah pod RKK3.
Toni-k19.11.2020
Sva z ženo pred leti bila tam gori z Mtb kolesi
,bilo zelo lepo,sla čisto do konca ceste in naprej po kolovozu ko ni slo nikamor več.
Priznam sicer,da sva želela na Bratovo peč,pa sva zgrešila odcep.Pa nama ni bilo žal,ker tako lepe gozdne ceste zlepa ne najdešu
Toni-k19.11.2020
Bratovljo peč
tango26.4.2021 18:34:00
Sva ponovila. Gozdna cesta do odcepa na Pokljuko praviloma kopna, naprej pa zasnežena, a ker sva bila zgodnja naju je kar lepo držalo, nazaj pa sva se fino vozila. Na vrhu prekrasno, trop gamsov nama ga je začasno odstopil. Sicer pa nikjer žive duše!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki