Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Črni vrh (Čemšeniška planina) / Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Natisni
Izhodišče: Prvine (870 m)
Širina/Dolžina: 46,1867°N 14,9395°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 334 m
Višinska razlika po poti: 334 m
Zemljevid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 36.142
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 16
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Trojane. Naprej nadaljujemo v smeri Zagorja in cesta nas nato pelje skozi predor V Zideh za katerim bomo prišli do mesta, kjer se levo navzgor odcepi cesta proti vasi Šentgotard. Na koncu vasi Šentgotard pridemo na križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Prvin (desno Čemšenik). Nekoliko naprej pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno ponovno v smeri Prvin (levo Zaplanina). Cesta pa nas nato že kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo za smer Prvine (desno Čemšenik). Tej cesti, ki nas nato pelje mimo lovskega doma sledimo do parkirišča v bližini smučarskega centra na Prvinah.
Iz Zagorja pa se peljemo skozi Kisovec in Izlake proti Trojanam, a le do mesta, ko se desno odcepi cesta proti Šentgotardu. Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali. Cesta nato po levi strani obide hišo, ki jo vidimo pred seboj in le nekoliko naprej preči smučišče. Prav na mestu, kjer cesta preči smučišče, le to zapustimo in se usmerimo desno navzgor na kolovoz, ki pa tudi preči smučišče. Pot gre nato v gozd in se zložno vzpenja proti vzhodu. Pot, ki se le občasno nekoliko bolj vzpne preči nekaj poti in kolovozov. A ker je pot dobro markirana ni težav z orientacijo. Nekoliko naprej se nam z desne priključi pot iz Zagorja, Izlak in Čemšenika. Pot naprej poteka ob robu strmih senožeti Čemšeniške planine s katerih se nam odpirajo lepi razgledi predvsem proti Kumu. Sledi še nekaj minut hoje ob robu strmih senožeti, nato pa pridemo do mesta, kjer tovorna žičnica preči planinsko pot. Tu pazljivo prečimo žičnico in pri tem pazimo, da se z glavo ne zaletimo v jeklenico. Na drugi strani žičnice pa že opazimo planinsko kočo, ki jo dosežemo v nekaj korakih.
Od koče nadaljujemo naprej proti vzhodu po poti, ki sprva poteka ob robu strmih senožeti nato pa gre v gozd. Pot po gozdu se nato le počasi vzpenja in nas po 15 minutah hoje od koče pripelje do vpisne skrinjice, ki se nahaja le nekaj korakov pod vrhom.
zemljevid poti - Črni vrh (Čemšeniška planina)
Ob poti: Koča na Čemšeniški planini (1120m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)1
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)2
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)3
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)4
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)5
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)6
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)7
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)8
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)9
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)10
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)11
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)12
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)13
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)14
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)15
Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)16
Diskusija o izletu Prvine - Črni vrh (Čemšeniška planina)
Gost7. 12. 2007

Moški za šankom na Čemšeniški planini v koči je "freh", za znoret. Vemo, da so vsi planinci v koči enakovredni, tudi tisti, kateri si malico prineso zraven. Ali ni kakšnega bolj prijaznega človek!!!!! Maria
kodercek9. 12. 2007
ja no ja..
Gost10. 12. 2007
pa gugalnice pri koči so vratolomne. š.
Gost18. 12. 2007
Jaz sem bila pa s postrežbo v koči vedno zadovoljna. Tudi pot je lepa in kratka tako, da je primerna tudi za tiste z manj kondicije.
Pozdravček Anjanasmeh
Gost19. 12. 2007
Seveda, ko ste jedli njihovo hrano. Mi pa prinesemo zraven, ker je v kočah hrana res zelo, zelo draga. Za nas 5 člansko družino, je pa velik zalogaj 30 evrov samo za enolončnico brez kruha. Res je drago, zato pa smo bili verjetno skrbniku v napoto. LP Maria
nadjau7. 04. 2008
Prelep pomladni izlet. Nič naporen sprehod skozi gozd, ki ga popestri pričje petje in razgledne terase na senožetih tik pod kočo.

Komentarji glede "razpoloženosti" oskrbnika so kar na mestu. Z malce dobre volje bi bila rešena marsikatera težava. Tako pa je "panika" prisotna že ob skromno zasedenih vseh šestih mizah v koči (pri vsaki 2 planinca)!????

Cene. Katastrofa. Turška kava - 2 EUR, brez računa seveda!!!

Vsi problemi so rešljivi, kajne?? Priskočili smo na pomoč pri strežbi in z dobro voljo in planinskim optimizmom okužili še ostale čakajoče......Harmonikar je zaradi premrlih rok zamenjal vetrovni koncertni oder pred kočo in se preselil na toplo......celo zaplesali smo.
Naj bo tudi vaš izlet tako lep, kot je bil naš, v nedeljo, 6. 4. 2008.
Nadka, Kamnik
klavdipo11. 05. 2008
Lep majski dan me je zvabil na Čemšeniško planino. Moram priznati, da je bila postrežba v koči res zelo prijazna, pa čeprav nisem jedla njihove hrane. Predvsem pohvala leti na malce starejšo gospo, ki je stregla pri šanku!
Sicer pa pot res ni strma in jo priporočam tudi tistim z malo manj kondicije.nasmeh
nod328. 01. 2010
zanima me če je koča odprta tudi v zimskem času?
dm8. 01. 2010
Odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih.
lp
čemšeničan11. 01. 2010
Ja v soboto ko je snežilo nas je bilo kar veliko v koči,nedelja pa je bila sončna,obiska pa še več kot v soboto to je dokaz oskrbnice Helene,da se tud ona trud za nas,ko sem jo srečal v nedeljo kako velik ruzak je nesla iz Prvin na planino.Hvala Helena,da bi ti zdravje še dolgo služilo.
Jany29. 03. 2010
Na Čemšeniški se je pojavil že prvi "čemaž". Informacija za tiste, ki ga radi nabirate, delate iz njega pesto, razne namaze in kuhate juhice.

Lp
ZOJA20. 11. 2010
Jutri bi se odpravili na Črni vrh.Kakšne so razmere? Je koča odprta? Jutri naj bi še zdržalo brez dežja...
Lep pozdrav!
Valuk23. 12. 2010
Z družbo smo se danes odpravili na Čemšeniško planino iz smeri Prvin.
Po informacijah PZS bi naj bila koča odprta. Pa žal ni bila in smo na veliko razočaranje morali odriniti lačni in prezebli naprej.
Očitno je tudi ažurnost glede odprtih koč na straneh PZS-ja za časom!
mbohinc224. 12. 2010
Ojla!Čemšeniška planina je odprta samo za vikende-petek,sobot in nedelja!
starakapa26. 02. 2011
Včeraj sem bil na Čemšeniški planini in na Črnem vrhu.Don je odprt ob petki,sobotah in nedeljah.Bilo je kar nekaj ljudi.Po po gozdu je zasnežena vendar ne ledena.Od sedla pa do koče pa je blatna-kopna.Ob poti so pognali že prvi telohi.Na vrhu Črnega vrha NI ŽIGA.
V koči so drugi oskrbniki kakor lani.So prijazni in komunikativni-mladi.Hrana kakor vedno dobra in okusna pa tudi cene niso visoke
2xžganje in 2x čaj stane 4 evre.Vreme je bilo sončno in nekoliko vetrovno.Ratgled po poti na bližnje vršace je bil enkrazen.
starakapa26. 02. 2011
Včeraj sem bil na Čemšeniški planini in na Črnem vrhu.Dom je odprt ob petki,sobotah in nedeljah.Bilo je kar nekaj ljudi.Pot po gozdu je zasnežena vendar ne ledena.Od sedla pa do koče pa je blatna-kopna.Ob poti so pognali že prvi telohi.Na vrhu Črnega vrha NI ŽIGA.
V koči so drugi oskrbniki kakor lani.So prijazni in komunikativni-mladi.Hrana kakor vedno dobra in okusna pa tudi cene niso visoke
2 x žganje in 2x čaj stane 4 evre.Vreme je bilo sončno in nekoliko vetrovno.Razgled ob poti na bližnje vršace je bil enkraten.
VanSims4. 04. 2011
@nadjau

tisti ki se predhodno pozanimamo za cene(cenik, jedilni list ali pa ne šparamo jezika) znamo imeti v oštarijah in gorskih postojankah kar znantne popuste. V cenikih in jedilnih listih so namreč cene zapisane že s tem popustom. Konkretno za turško kavo, ki jo omenjaš znaša ta popust na Čemšeniški planini kar 50%. mežikanje
nadjau4. 04. 2011
Ups. Bo že držalo: "Kdor jezik špara, kruha strada". Očitno se je tudi osebje zamenjalo v teh treh letih, drži?nasmeh
VanSims6. 04. 2011
@nadjau

Žal tega ne vem, če se je kaj zamenjalo ker sem bil ta vikend prvič gor.
dušan6. 04. 2011
Da, oskrbniki so se zamenjali pred zimo.
lpd
CarpeDiem2477. 01. 2013
Včeraj sva bila s kolegom v Koči na Čemšeniški planini. O nekih nadutih gostincih ni ne duha ne sluha, cene pa tudi zmerne; 2 Radlerja in 2 Medici, skupno 9€. Stregla naju je ena fletna mladenka, cca. 25 let. velik nasmeh
jvali7. 10. 2017
Danes bili s šolskimi otroki (planinski krožek) na Čemšeniški planini in nato še na vrhu, kjer želijo postaviti razgledni stolp. Vreme odlično, lepi razgledi, malo nad izhodiščem se je v vsej lepoti videl Grintovec. Hrana v koči res okusna, vse pohvale kuhinji! Da o štrudlu ne govorim... Prijazno osebje, skratka, prelep jesenski izlet. Val.
grega_p23. 10. 2019
Lep jesenski dan tam gori.

Fantastični razgledi, še posebej pri klopci malo pod kočo. Na vršnem delu je drevje že brez listja, presentljivo hitro glede na temperature. Verjetno sušno obdobje in veter delata svoje.

Pri koči kopljejo luknjo za cisterno, tako da je precej razrito. Prav tako spodaj pri začetku, kjer sekajo in spravljajo les.

Še opomba, če želite narediti krožno turo čez Črni vrh in se spustiti v smeri Vranskega, potem pa na enem izmed ovinkov zaviti na nemarkirano stezo, ki preči severna pobočja Čemšeniške planine, je fajn če jo uspete najti :-) Jaz je nisem, zato sem se spustil vse do spodnje ceste, ki pripelje vse do Blodnika, potem pa je bilo treba še pol ure gor do izhodišča pri hotelu.

lp Grega
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki