Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Brda / Pri Rupah - Brda (vzhodna pot)

Pri Rupah - Brda (vzhodna pot)

Natisni
Izhodišče: Pri Rupah (1350 m)
Širina/Dolžina: 46,3659°N 13,9342°E
Ime poti: vzhodna pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 658 m
Višinska razlika po poti: 670 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.420
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z Bleda, Jesenic ali Bohinja se zapeljemo na Pokljuko, točneje do Mrzlega studenca (Mrzli studenec se nahaja takoj za križiščem, kjer se združita cesti iz Bohinjske in Blejske strani). Od križišča še kakih 50 metrov nadaljujemo po glavni cesti proti Rudnemu polju, nato pa gremo desno na gozdno cesto v smeri Blejske koče in Debele peči. Cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri planine (Za)Javornik. Cesta nas nato pelje mimo omenjene planine in nas dober kilometer naprej pripelje do parkirišča pri spomeniku padlim borcem NOB Pri Rupah. Od Mrzlega studenca do izhodišča je slabih 6 km makadamske ceste.
b) Z Bleda, Jesenic ali Bohinja se zapeljemo na Pokljuko, točneje do Mrzlega studenca (Mrzli studenec se nahaja takoj za križiščem, kjer se združita cesti iz Bohinjske in Blejske strani), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Rudnemu polju. V nadaljevanju se peljemo še mimo odcepa za Šport hotel, nato pa približno 100 m za oznako ceste 4 km, zavijemo desno na gozdno cesto (ob križišču opazimo tudi oznake za Blejsko kočo). V križišču po slabih 2 km gremo desno, nato pa po nadaljnjih 600 m prispemo do parkirišča Pri Rupah, ob katerem se nahaja obeležje NOB. Od Mrzlega studenca do izhodišča je približno 6,5 km od tega 2,5 km makadama.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo v smeri Blejske koče na Lipanci, po poti, ki nas mimo obeležja NOB popelje v gozd. V nadaljevanju se najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjamo po Veliki preseki, kjer nas pot vodi skozi gozd. Višje prečimo še makadamsko cesto, nato pa se nam z desne priključi pot od planine (Za)Javornik. Nadaljujemo naravnost, nekaj minut višje pa se priključimo na širši kolovoz, kjer se priključimo poti od Medvedove konte.
Kolovozu sledimo v levo, po njem pa hitro prispemo do pašnega območja. Tu pot zavije desno in se nato prečno vzpenja nad spodnjim delom pašnika. Višje kolovoz najprej preči del pašnika, nato pa zavije ostro desno in nas mimo obeležja pripelje na osrednji del planine Lipanca, kjer na levi strani opazimo Blejsko kočo na Lipanci.
Od Blejske koče nadaljujemo desno ter nadaljujemo v smeri Debele peči. Sledi rahel vzpon preko razglednega dela planine Lipanca, nato pa se ob robu gozda pot razcepi. Nadaljujemo levo po markirani poti (desno lovska koča na planini Brda), ki preči pobočja proti levi, nato pa se po krajšem vzponu razcepi.
Nadaljujemo po vidnejši desni poti (rahlo levo Lipanski vrh in Krma), ki se še nekaj minut zložno vzpenja, nato pa zavije desno ter se prečno vzpne preko kratkega strmega dela. Ko nas pot pripelje nad strm del smo že na naslednjem razpotju, mi pa tudi tokrat nadaljujemo v smeri Debele peči (levo Brda in Krma).
Pot naprej se nekaj časa le lahkotno vzpenja in poteka skozi redek, večinoma macesnov gozd. Višje je dreves vse manj, pot pa ponovno nekoliko bolj strma, ko pa se položi, se nam odpre lep pogled proti goram na drugi strani doline Krma.
Tu je tudi označeno, a malo manj opazno razpotje, kjer gremo levo v smeri Brd, Lipanskega vrha in Krme (desno Debela peč). Pot naprej se kratek čas nadaljuje brez večjih sprememb višine, nato pa preide na pobočja vrha Brda, preko katerih se v glavnem prečno vzpenja. Malo naprej nas pot pripelje na naslednje razpotje, ob katerem običajno stoji manjši možic, mi pa nadaljujemo desno v smeri vrha Brda. Od tu sledi še slabih 5 minut vzpona in vse bolj razgledna pot nas pripelje na 2008 metrov visok vrh.
Pri Rupah - Blejska koča 45 minut, Pri Rupah - Brda 1:15.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (junij).
zemljevid poti - Brda
Ob poti: Blejska koča na Lipanci (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pri Rupah - Brda1
Pri Rupah - Brda2
Pri Rupah - Brda3
Pri Rupah - Brda4
Pri Rupah - Brda5
Pri Rupah - Brda6
Pri Rupah - Brda7
Pri Rupah - Brda8
Pri Rupah - Brda9
Pri Rupah - Brda10
Pri Rupah - Brda11
Pri Rupah - Brda12
Pri Rupah - Brda13
Pri Rupah - Brda14
Pri Rupah - Brda15
Pri Rupah - Brda16
Pri Rupah - Brda17
Pri Rupah - Brda18
Pri Rupah - Brda19
Pri Rupah - Brda20
Pri Rupah - Brda21
Pri Rupah - Brda22
Pri Rupah - Brda23
Pri Rupah - Brda24
Pri Rupah - Brda25
Pri Rupah - Brda26
Pri Rupah - Brda27
Pri Rupah - Brda28
Pri Rupah - Brda29
Pri Rupah - Brda30
Pri Rupah - Brda31
Pri Rupah - Brda32
Pri Rupah - Brda33
Pri Rupah - Brda34
Pri Rupah - Brda35
Pri Rupah - Brda36
Pri Rupah - Brda37
Pri Rupah - Brda38
Pri Rupah - Brda39
Pri Rupah - Brda40
Pri Rupah - Brda41
Pri Rupah - Brda42
Pri Rupah - Brda43
Pri Rupah - Brda44
Diskusija o izletu Pri Rupah - Brda (vzhodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki