Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mangart / Pri Mlinču - Mangart (čez Gladki rob in po italijanski poti)

Pri Mlinču - Mangart (čez Gladki rob in po italijanski poti)

Natisni
Izhodišče: Pri Mlinču (1094 m)
Širina/Dolžina: 46,4234°N 13,5937°E
Ime poti: čez Gladki rob in po italijanski poti
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1585 m
Višinska razlika po poti: 1595 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 7.770
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 90
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko MP Rateče se zapeljemo v Italijo, nato pa v Trbižu / Tarvisio zavijemo levo v smeri Predela / Cave del Predil. Po nekaj 100 m gremo še enkrat levo v isti smeri, nato pa v križišču ob Rabeljskem jezeru / Lago del Predil nadaljujemo naravnost po glavni cesti v smeri Slovenije (desno Nevejski preval (Na Žlebeh) / Sella Nevea). Sledi nekaj serpentin ter vožnja skozi tunel, nato pa prispemo do MP Predel, za katerim ponovno zapeljemo v Slovenijo. V nadaljevanju se pričnemo spuščati, nato pa pred mostom z največjim lokom v Julijskih Alpah (most preko Mangartskega potoka (na cestni tabli označeno most Predel 129 m)) zavijemo levo v smeri Mangarta. takoj za križiščem se odcepi stranski krak ceste, kjer je označeno parkirišče.
b) S Primorske se zapeljemo do Loga pod Mangartom, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Italiji. Še preden prispemo do MP Predel, pa za mostom Predel (most čez Mangartski potok) zavijemo desno v smeri Mangarta. Parkiramo takoj za mostom na označene parkirišču ob stranskem kraku ceste.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki vodi proti Mangartskemu sedlu, mi pa se po njej vzpenjamo do prvega desnega ovinka, oz. do mesta, kjer ta preči Mangartski potok. Na omenjenem ovinku, še preden prečimo most, nadaljujemo naravnost na pešpot v smeri Mangartske planine. Pot nadaljujemo ob lepem pogledu na Mangart, po poti, ki se vzpenja vzporedno s potokom, nekoliko višje pa prečimo še plaz Stože, ki se je sprožil novembra 2000. Ko zapustimo območje plazu postopoma preidemo v gozd, skozi katerega se zmerno vzpnemo do zahodnega roba Mangartske planine.
Ko stopimo na planino se sprehodimo do bližnje pastirske koče, za katero nadaljujemo po nekoliko zaraščeni poti, ki vodi preko planine. Za prečenjem planine prispemo v pas gozda, nato pa hitro dosežemo ožji pas travnika, po katerem se nadaljuje stara opuščena cesta (do sem lahko tudi, če na planini nadaljujemo po cesti in nato na prvem razpotju levo v smeri Mangartskega sedla). Slabša cesta oz. kolovoz se zložno vzpenja, nato pa, ko prečimo hudournik se le ta dokončno spremeni v planinsko pot. Sledi nekaj minut zmernega vzpona, nato pa prečimo asfaltno cesto. Na drugi strani ceste se vzpnemo po zložnih stopnicah, nato pa dosežemo jaso, kjer pot zavije levo ter se prične razmeroma strmo vzpenjati. Po nekaj minutah vzpona ponovno dosežemo cesto, po njej pa nadaljujemo do bližnjega ovinka, kjer se s ceste odcepi pot, po kateri bomo nadaljevali.
Tu se markirana pot nadaljuje po cesti, mi pa nadaljujemo po neoznačeni stezici, ki preide v gozd. V nadaljevanju se strmo vzpenjamo po poti, ki sprva še poteka skozi gozd, nato pa se nam odpirajo vedno lepši razgledi, ki sežejo proti Rombonu, Jerebici... Višje se vrnemo na cesto, po kateri z izjemo nekaj bližnjic nadaljujemo do dela, kjer se prične daljše prečenje proti desni. Za tem, ko prečimo dokaj mogočno grapo hudournika Nakel, bomo kmalu na levi strani ceste opazili krajše stopnice, po katerih se vzpnemo na bližnje travnato pobočje, kjer se nadaljuje sledljiva, a še naprej neoznačena pot. Pot kmalu zavije levo ter se prečno vzpne do roba grape, kjer stoji kovinski drog z roza in rumenim trakom. Tu se pot ponovno obrne proti desni, nato pa se prečno vzpenja čez nekoliko bolj strma travnata pobočja. Pot, s katere se nam odpirajo vedno lepši razgledi in katera poteka po stari mulatjeri nas višje pripelje do ruševin, ki se nahajajo nekoliko nad naslednjo grapo. Po stari mulatjeri nadaljujemo po bolj strmem pobočju, ki nas vodi proti grapi. Le malo preden dosežemo grapo, pa se neoznačena pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo levo (naravnost Mangartska koča na Mangartskem sedlu) na pot, ki preide na travnato pobočje in kmalu zavije desno. Sledi prečni vzpon po nekoliko zaraščeni stezici, ki se vzpenja po pobočjih Male špice, vrha, ki se dviga zahodno od Mangartskega sedla. Višje dosežemo mejni greben, kjer se nam v nekakšni škrbini Čez jezik priključi markirana pot od Belopeških jezer (pot čez Plazje).
Tu nadaljujemo desno ter se po širši stezici spustimo do Mangartskega sedla, kjer se povsem približamo Mangartski cesti. Nadaljujemo po mejnem grebenu, s katerega se nam odpre lep razgled, ki seže vse do najvišjega vrha Visokih Tur v Avstriji - Velikega Kleka, nas pa pot postopoma pripelje na pobočja 2200 metrov visokega Travnika (Strmi nos), kjer pot zavije rahlo proti desni. Za prečenjem Travnika prispemo v nekoliko bolj kamnit svet pod Rateškim Malim Mangartom, za njim pa kmalu prispemo na označeno razpotje, kjer se ločita italijanska in slovenska pot.
Nadaljujemo levo po tehnično lažji italijanski poti, ki že po krajšem vzponu preide na italijansko stran masiva Mangarta. V nadaljevanju se sprva le zmerno vzpenjamo, že po nekaj minutah pa pot postane precej strma in nas pripelje na gladke skalnate plošče, kjer nam je v pomoč nekaj varoval, predvsem jeklenic. Za tem delom se pot obrne nekoliko proti levi in preide na strma melišča, kjer se v zgodnjem poletju še zadržujejo snežišča (cepin, dereze). Preko melišč se prečno vzpenjamo, pot pa se v nadaljevanju obrača vse bolj proti desni. Pot, ki je večji del tudi izpostavljena padajočemu kamenju, pa višje preide na vzhodno stran gore, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo desno v smeri Mangarta (levo Jalovec, Vevnica, Tamar) po poti, ki se še naprej obrača proti desni. Višje prečimo še eno grapo, nato pa se pričnemo precej strmo vzpenjati po strmem pobočju, ki je zaradi precejšnjega obiska še dodatno izpostavljeno padajočemu kamenju. Ko se pot po nekaj minutah položi, nas do vrha loči le še nekaj 10 korakov, ob izjemnih razgledih po bližnji in daljni okolici.
Pri Mlinču - Mangartska planina 35 minut, Mangartska planina - Mangartsko sedlo 2:10, Mangartsko sedlo - Mangart 2:00.
zemljevid poti - Mangart
Ob poti: Mangartska planina (1295m), Mangartsko sedlo (2055m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pri Mlinču - Mangart1
Pri Mlinču - Mangart2
Pri Mlinču - Mangart3
Pri Mlinču - Mangart4
Pri Mlinču - Mangart5
Pri Mlinču - Mangart6
Pri Mlinču - Mangart7
Pri Mlinču - Mangart8
Pri Mlinču - Mangart9
Pri Mlinču - Mangart10
Pri Mlinču - Mangart11
Pri Mlinču - Mangart12
Pri Mlinču - Mangart13
Pri Mlinču - Mangart14
Pri Mlinču - Mangart15
Pri Mlinču - Mangart16
Pri Mlinču - Mangart17
Pri Mlinču - Mangart18
Pri Mlinču - Mangart19
Pri Mlinču - Mangart20
Pri Mlinču - Mangart21
Pri Mlinču - Mangart22
Pri Mlinču - Mangart23
Pri Mlinču - Mangart24
Pri Mlinču - Mangart25
Pri Mlinču - Mangart26
Pri Mlinču - Mangart27
Pri Mlinču - Mangart28
Pri Mlinču - Mangart29
Pri Mlinču - Mangart30
Pri Mlinču - Mangart31
Pri Mlinču - Mangart32
Pri Mlinču - Mangart33
Pri Mlinču - Mangart34
Pri Mlinču - Mangart35
Pri Mlinču - Mangart36
Pri Mlinču - Mangart37
Pri Mlinču - Mangart38
Pri Mlinču - Mangart39
Pri Mlinču - Mangart40
Pri Mlinču - Mangart41
Pri Mlinču - Mangart42
Pri Mlinču - Mangart43
Pri Mlinču - Mangart44
Pri Mlinču - Mangart45
Pri Mlinču - Mangart46
Pri Mlinču - Mangart47
Pri Mlinču - Mangart48
Pri Mlinču - Mangart49
Pri Mlinču - Mangart50
Pri Mlinču - Mangart51
Pri Mlinču - Mangart52
Pri Mlinču - Mangart53
Pri Mlinču - Mangart54
Pri Mlinču - Mangart55
Pri Mlinču - Mangart56
Pri Mlinču - Mangart57
Pri Mlinču - Mangart58
Pri Mlinču - Mangart59
Pri Mlinču - Mangart60
Pri Mlinču - Mangart61
Pri Mlinču - Mangart62
Pri Mlinču - Mangart63
Pri Mlinču - Mangart64
Pri Mlinču - Mangart65
Pri Mlinču - Mangart66
Pri Mlinču - Mangart67
Pri Mlinču - Mangart68
Pri Mlinču - Mangart69
Pri Mlinču - Mangart70
Pri Mlinču - Mangart71
Pri Mlinču - Mangart72
Pri Mlinču - Mangart73
Pri Mlinču - Mangart74
Pri Mlinču - Mangart75
Pri Mlinču - Mangart76
Pri Mlinču - Mangart77
Pri Mlinču - Mangart78
Pri Mlinču - Mangart79
Pri Mlinču - Mangart80
Pri Mlinču - Mangart81
Pri Mlinču - Mangart82
Pri Mlinču - Mangart83
Pri Mlinču - Mangart84
Pri Mlinču - Mangart85
Pri Mlinču - Mangart86
Pri Mlinču - Mangart87
Pri Mlinču - Mangart88
Pri Mlinču - Mangart89
Pri Mlinču - Mangart90
Diskusija o izletu Pri Mlinču - Mangart (čez Gladki rob in po italijanski poti)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki