Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj

Prevala - Veliki hrib (kota 526)

Natisni
Izhodišče: Prevala (325 m)
Širina/Dolžina: 45,9838°N 13,6647°E
Čas hoje: 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 201 m
Višinska razlika po poti: 215 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.650
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto, nato pa nadaljujemo v smeri označene poti na Škabrijel. Na drugi strani ceste najprej nadaljujemo po kamnitem kolovozu, nato pa za prečenjem daljnovoda, od koder se nam odpre lep pogled na Solkanski most z največjim kamnitim lokom na svetu, prispemo do razpotja, ob katerem se nahaja manjša klop.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Škabrijela (naravnost še naprej po kolovozu Kekec in Škabrijel mimo madžarske piramide) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati. V nadaljevanju se nekaj časa zmerno do strmo vzpenjamo, nato pa, ko se višje pot položi, prispemo na naslednje označeno razpotje.
V desno se nadaljuje "direktna" pot na Škabrijel, mi pa nadaljujemo levo v smeri krožne poti in oznak za koto 526. Pot naprej se nadaljuje z nekaj krajšimi spusti in vzponi, nato pa v daljšem polkrogu dosežemo spomenik na Velikem hribu.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (februar).
zemljevid poti - Veliki hrib (kota 526)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Škabrijel ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Prevala - Veliki hrib (kota 526)1
Prevala - Veliki hrib (kota 526)2
Prevala - Veliki hrib (kota 526)3
Prevala - Veliki hrib (kota 526)4
Prevala - Veliki hrib (kota 526)5
Prevala - Veliki hrib (kota 526)6
Prevala - Veliki hrib (kota 526)7
Prevala - Veliki hrib (kota 526)8
Prevala - Veliki hrib (kota 526)9
Prevala - Veliki hrib (kota 526)10
Prevala - Veliki hrib (kota 526)11
Prevala - Veliki hrib (kota 526)12
Prevala - Veliki hrib (kota 526)13
Prevala - Veliki hrib (kota 526)14
Prevala - Veliki hrib (kota 526)15
Prevala - Veliki hrib (kota 526)16
Prevala - Veliki hrib (kota 526)17
Prevala - Veliki hrib (kota 526)18
Prevala - Veliki hrib (kota 526)19
Diskusija o izletu Prevala - Veliki hrib (kota 526)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki