Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Škabrijel / Prevala - Škabrijel (mimo madžarske piramide)

Prevala - Škabrijel (mimo madžarske piramide)

Natisni
Izhodišče: Prevala (325 m)
Širina/Dolžina: 45,9838°N 13,6647°E
Ime poti: mimo madžarske piramide
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 321 m
Višinska razlika po poti: 330 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.260
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto, nato pa nadaljujemo v smeri označene poti na Škabrijel. Na drugi strani ceste najprej nadaljujemo po kamnitem kolovozu, nato pa za prečenjem daljnovoda, od koder se nam odpre lep pogled na Solkanski most z največjim kamnitim lokom na svetu, prispemo do razpotja, ob katerem se nahaja manjša klop.
Z razpotja nadaljujemo naravnost (levo običajna pot na Škabrijel s Prevale) ter se po kolovozu najprej rahlo spustimo, nato pa se pričnemo zložno do zmerno vzpenjati. Pot se nadaljuje skozi gozd, le na kratkem delu se nam odpre nekaj razgleda proti Sveti Gori, reki Soči in Sabotinu. Višje, ko se pot povsem položi, prispemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri poti na Škabrijel (naravnost Kekec).
Od razpotja naprej hodimo po nekoliko ožjem kolovozu, pot pa nas po njem vodi mimo obnovljene madžarske piramide. Višje nas oznake za Škabrijel s kolovoza usmerijo levo na markirano pešpot, ki nas nato mimo bivaka Štefan v zmernem vzponu pripelje na vrh Škabrijela, kjer stoji kovinski razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (februar).
zemljevid poti - Škabrijel
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Prevala - Škabrijel1
Prevala - Škabrijel2
Prevala - Škabrijel3
Prevala - Škabrijel4
Prevala - Škabrijel5
Prevala - Škabrijel6
Prevala - Škabrijel7
Prevala - Škabrijel8
Prevala - Škabrijel9
Prevala - Škabrijel10
Prevala - Škabrijel11
Prevala - Škabrijel12
Prevala - Škabrijel13
Prevala - Škabrijel14
Prevala - Škabrijel15
Prevala - Škabrijel16
Prevala - Škabrijel17
Prevala - Škabrijel18
Prevala - Škabrijel19
Prevala - Škabrijel20
Prevala - Škabrijel21
Prevala - Škabrijel22
Prevala - Škabrijel23
Prevala - Škabrijel24
Prevala - Škabrijel25
Prevala - Škabrijel26
Prevala - Škabrijel27
Prevala - Škabrijel28
Prevala - Škabrijel29
Diskusija o izletu Prevala - Škabrijel (mimo madžarske piramide)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki