Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Škabrijel / Prevala - Škabrijel (čez Veliki hrib)

Prevala - Škabrijel (čez Veliki hrib)

Natisni
Izhodišče: Prevala (325 m)
Širina/Dolžina: 45,9838°N 13,6647°E
Ime poti: čez Veliki hrib
Čas hoje: 1 h 5 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 321 m
Višinska razlika po poti: 345 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 5.260
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu in Kobaridu. Glavni cesti proti Tolminu sledimo le do Solkana, kjer v semaforiziranem križišču nadaljujemo desno v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
b) Iz Tolmina ali Mosta na Soči se peljemo po glavni cesti proti Novi Gorici, nato pa le malo pred Novo Gorico, točneje v semaforiziranem križišču v Solkanu zavijemo levo v smeri Svete Gore in Grgarja. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
c) Iz Goriških Brd se zapeljemo v Solkan, kjer v prvem križišču za novim Solkanskim mostom nadaljujemo naravnost v smeri Svete Gore. Vzpenjajoča cesta nas v nadaljevanju vodi mimo kamnoloma Solkan, nato pa nekoliko višje zavije ostro v desno ter nas pripelje do gostilne Skalnica, za katero prispemo najprej do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta proti Sveti Gori, le nekoliko naprej pa še do križišča, kjer se rahlo v levo nadaljuje cesta proti Grgarju, Čepovanu in Banjšicam, mi pa nadaljujemo rahlo desno proti Trnovem in Lokvam. Od križišča se peljemo še dobrih 100 m, nato pa parkiramo na večjem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
Opis poti:
S parkirišča prečimo cesto, nato pa nadaljujemo v smeri označene poti na Škabrijel. Na drugi strani ceste najprej nadaljujemo po kamnitem kolovozu, nato pa za prečenjem daljnovoda, od koder se nam odpre lep pogled na Solkanski most z največjim kamnitim lokom na svetu, prispemo do razpotja, ob katerem se nahaja manjša klop.
Z razpotja nadaljujemo levo v smeri Škabrijela (naravnost še naprej po kolovozu Kekec in Škabrijel mimo madžarske piramide) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati. V nadaljevanju se nekaj časa zmerno do strmo vzpenjamo, nato pa, ko se višje pot položi, prispemo na naslednje označeno razpotje.
V desno se nadaljuje "direktna" pot na Škabrijel, mi pa nadaljujemo levo v smeri krožne poti in oznak za koto 526. Pot naprej se nadaljuje z nekaj krajšimi spusti in vzponi, nato pa v daljšem polkrogu dosežemo spomenik na Velikem hribu.
Od spomenika nadaljujemo po zložni poti, po njej pa se hitro vrnemo na "direktno" pot, kateri sledimo v levo.
V nadaljevanju se zložno do zmerno vzpenjamo, pot pa nas med vzponom vodi še mimo prijetnega razgledišča, od koder se nam odpre pogled proti obema solkanskima mostovoma in okolici. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona in prispemo na vrh Škabrijela, kjer stoji kovinski razgledni stolp, s katerega se nam odpre razgled, ki seže vse do Alp.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (februar).
zemljevid poti - Škabrijel
Ob poti: Veliki hrib (kota 526) (526m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Prevala - Škabrijel1
Prevala - Škabrijel2
Prevala - Škabrijel3
Prevala - Škabrijel4
Prevala - Škabrijel5
Prevala - Škabrijel6
Prevala - Škabrijel7
Prevala - Škabrijel8
Prevala - Škabrijel9
Prevala - Škabrijel10
Prevala - Škabrijel11
Prevala - Škabrijel12
Prevala - Škabrijel13
Prevala - Škabrijel14
Prevala - Škabrijel15
Prevala - Škabrijel16
Prevala - Škabrijel17
Prevala - Škabrijel18
Prevala - Škabrijel19
Prevala - Škabrijel20
Prevala - Škabrijel21
Prevala - Škabrijel22
Prevala - Škabrijel23
Prevala - Škabrijel24
Prevala - Škabrijel25
Prevala - Škabrijel26
Prevala - Škabrijel27
Prevala - Škabrijel28
Prevala - Škabrijel29
Prevala - Škabrijel30
Prevala - Škabrijel31
Prevala - Škabrijel32
Prevala - Škabrijel33
Diskusija o izletu Prevala - Škabrijel (čez Veliki hrib)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki