Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Preval Vrh Ravni - Otavnik

Natisni
Izhodišče: Preval Vrh Ravni (826 m)
Širina/Dolžina: 46,1562°N 13,9503°E
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 480 m
Višinska razlika po poti: 495 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 965
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki nas usmerijo desno. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Na koncu vasi Jesenica zavijemo ostro levo v smeri preval Vrh Ravni, Kojce in Porezna. Po približno 100 m cesta zavije ostro desno, še približno 200 m naprej pa zavijemo levo v smeri Porezna, prevala Vrh Ravni, Zakojce... Ko prispemo na preval Vrh Ravni parkiramo na primernem mestu ob križišču številnih poti.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo levo v smeri Zakojce (desno Cerkno, Bukovo, Jesenica...). Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.
d) Najprej se zapeljemo v Podbrdo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Tolminu. V naselju Hudajužna zapustimo glavno cesto, nato pa z vožnjo nadaljujemo po strmi cesti proti Zakojci. Ko višje dosežemo glavno cesto ji sledimo v levo (desno Bukovo), po njej pa hitro prispemo do vasi Zakojca. Iz Zakojce sledimo oznakam za preval Vrh Ravni, kjer nato na primernem mestu tudi parkiramo.
Opis poti:
S prevala Vrh Ravni nadaljujemo v smeri Porezna in planine Otavnik ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki nas v nadaljevanju vodi po pobočjih vrha Na krogu (1050 m). Višje cesta preide na severna pobočja Ritovščice (1156 m), kjer se pri manjšem kamnolomu spremeni v širok kolovoz. Sledi prečni vzpon skozi gozd, ki nas vodi nad strugo Otavnika, nato pa stopimo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo lovsko kočo, do katere se vzpnemo v dveh serpentinah.
Od lovske koče nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne na južni greben Otavnika. Omenjeni, deloma z gozdom poraščen greben kmalu zapustimo, saj pot zavije rahlo v levo, kjer se nato prečno vzpenja preko vse bolj razglednega pašnika. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo na zgornji del planine Otavnik, kjer na levi opazimo lovsko opazovalnico, naravnost na drugo stran grebena pa pastirsko kočo.
Na planini, pri smernih tablah nadaljujemo desno na brezpotje, po katerem se v približno 5 minutah povzpnemo na vrh Otavnika.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (december).
zemljevid poti - Otavnik
Ob poti: Lovska koča LD Otavnik (1090m), Planina Otavnik (1268m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Preval Vrh Ravni - Otavnik1
Preval Vrh Ravni - Otavnik2
Preval Vrh Ravni - Otavnik3
Preval Vrh Ravni - Otavnik4
Preval Vrh Ravni - Otavnik5
Preval Vrh Ravni - Otavnik6
Preval Vrh Ravni - Otavnik7
Preval Vrh Ravni - Otavnik8
Preval Vrh Ravni - Otavnik9
Preval Vrh Ravni - Otavnik10
Preval Vrh Ravni - Otavnik11
Preval Vrh Ravni - Otavnik12
Preval Vrh Ravni - Otavnik13
Preval Vrh Ravni - Otavnik14
Preval Vrh Ravni - Otavnik15
Preval Vrh Ravni - Otavnik16
Preval Vrh Ravni - Otavnik17
Preval Vrh Ravni - Otavnik18
Preval Vrh Ravni - Otavnik19
Preval Vrh Ravni - Otavnik20
Preval Vrh Ravni - Otavnik21
Preval Vrh Ravni - Otavnik22
Preval Vrh Ravni - Otavnik23
Preval Vrh Ravni - Otavnik24
Preval Vrh Ravni - Otavnik25
Preval Vrh Ravni - Otavnik26
Preval Vrh Ravni - Otavnik27
Preval Vrh Ravni - Otavnik28
Preval Vrh Ravni - Otavnik29
Preval Vrh Ravni - Otavnik30
Preval Vrh Ravni - Otavnik31
Preval Vrh Ravni - Otavnik32
Preval Vrh Ravni - Otavnik33
Preval Vrh Ravni - Otavnik34
Preval Vrh Ravni - Otavnik35
Preval Vrh Ravni - Otavnik36
Preval Vrh Ravni - Otavnik37
Preval Vrh Ravni - Otavnik38
Preval Vrh Ravni - Otavnik39
Preval Vrh Ravni - Otavnik40
Diskusija o izletu Preval Vrh Ravni - Otavnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki