Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj

Preval - Rog

Natisni
Izhodišče: Preval (380 m)
Širina/Dolžina: 46,0784°N 14,4327°E
Čas hoje: 1 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 418 m
Višinska razlika po poti: 485 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.111
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Podutik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podutika. Pri semaforju v bližini župnijske cerkve v Podutiku nadaljujemo naravnost, nato pa se postopoma pričnemo vzpenjati proti prevalu Preval, kjer v križišču nadaljujemo desno v smeri Toškega čela (naravnost Dobrova). Od križišča se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa na desni strani opazimo primeren parkirni prostor, kjer je prostora za okrog 10 avtomobilov.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Dobrove in Polhovega Gradca. Pri koncu Dobrove nas oznake za Šentvid usmerijo desno na ožjo cesto, po kateri nadaljujemo z vožnjo. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi Stransko vas, za katero se prične vzpenjati proti Prevalu. Na Prevalu gremo levo (naravnost Šentvid in Podutik) ter se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa na desni strani opazimo primeren parkirni prostor, kjer je prostora za okrog 10 avtomobilov.
Opis poti:
Ob parkirišču opazimo začetek markirane poti, ki se sprva nadaljuje vzporedno z asfaltno cesto, nato pa zavije nekoliko bolj v desno ter se nekoliko bolj vzpne. Višje prečimo cesto, nato pa se le malo naprej na njo priključimo. Cesti sledimo v levo, mi pa po njej hodimo do levega ovinka, od tam pa naravnost na prehodno bolj strmo stezo, katera se kmalu povsem približa cesti. Nadaljujemo desno sprva po neizrazitem grebenu, po poti, ki se nadaljuje skozi gozd. Pot naprej preči rob travnika, za katerim prispemo do lovske koče na Toškem čelu.
Tik pred kočo stopimo na ožjo asfaltno cesto, katera se najprej zmerno vzpne, nato pa se prične spuščati proti hišam na Toškem čelu. Ko se spustimo do glavne ceste nadaljujemo ostro desno v smeri Katarine (levo se vrnemo do izhodišča). Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki hitro preide v gozd, nato pa se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. V nekaj manjših križiščih nadaljujemo po "glavni" cesti, le ta pa nas čez čas pripelje do kamnoloma, za katerim se gozd prične redčiti. Po nekoliko daljšem spustu se nam z leve priključi še markirana pot z Gabrja, mi pa po cesti hodimo do bližnjega križišča, ob katerem stoji znamenje (križ).
Tu se v desno odcepi cesta proti Slavkovemu domu na Golem Brdu, v smeri naravnost se nadaljuje nemarkirana pešpot, ki vodi direktno do cerkve sv. Katarine, v levo pa se odcepi markirana pot, katera se nadaljuje po asfaltni cesti.
Tu nadaljujemo levo (lahko tudi naravnost po nemarkirani bližnjici) ter se po zložni deloma asfaltni cesti povzpnemo do Vaške krčme, ob kateri opazimo naslednje planinske smerne table. Tu nadaljujemo desno v smeri Svetega Jakoba in pot nadaljujemo po razmeroma strmi cesti, po kateri v nekaj minutah prispemo do večje kapelice.
Pri kapelici nadaljujemo desno (levo Sveti Jakob) in pot nadaljujemo po še naprej asfaltirani cesti, le ta pa nas po 5 minutah nadaljnje hoje pripelje do cerkve sv. Katarine.
Tik pred cerkvijo nadaljujemo levo na kolovoz, ki se vzpne ob obzidju cerkve in nato zavije v levo. Kolovozu, ki se prečno vzpenja sledimo le nekaj minut, nato pa nadaljujemo desno strmo v klanec, kjer po krajšem vzponu dosežemo greben Roga. Tu nadaljujemo desno in v nekaj minutah nadaljnje hoje stopimo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Rog
Ob poti: Toško čelo (590m), Topol pri Medvodah (659m), Sveta Katarina (Topol) (738m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Jeterbenk, Sveti Jakob
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preval - Rog1
Preval - Rog2
Preval - Rog3
Preval - Rog4
Preval - Rog5
Preval - Rog6
Preval - Rog7
Preval - Rog8
Preval - Rog9
Preval - Rog10
Preval - Rog11
Preval - Rog12
Preval - Rog13
Preval - Rog14
Preval - Rog15
Preval - Rog16
Preval - Rog17
Preval - Rog18
Preval - Rog19
Preval - Rog20
Preval - Rog21
Preval - Rog22
Preval - Rog23
Preval - Rog24
Preval - Rog25
Preval - Rog26
Preval - Rog27
Preval - Rog28
Preval - Rog29
Preval - Rog30
Preval - Rog31
Preval - Rog32
Preval - Rog33
Preval - Rog34
Preval - Rog35
Preval - Rog36
Preval - Rog37
Preval - Rog38
Preval - Rog39
Preval - Rog40
Preval - Rog41
Preval - Rog42
Preval - Rog43
Preval - Rog44
Preval - Rog45
Preval - Rog46
Preval - Rog47
Preval - Rog48
Preval - Rog49
Preval - Rog50
Preval - Rog51
Preval - Rog52
Preval - Rog53
Preval - Rog54
Preval - Rog55
Preval - Rog56
Preval - Rog57
Preval - Rog58
Preval - Rog59
Preval - Rog60
Diskusija o izletu Preval - Rog
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki