Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Veliki Kopi (1542 m)?
Glasuj
Gorovja / Polhograjsko hribovje in Ljubljana / Sveti Jakob / Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)

Natisni
Izhodišče: Preska (332 m)
Širina/Dolžina: 46,1297°N 14,411°E
Ime poti: čez Jeterbenk
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 474 m
Višinska razlika po poti: 585 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 2.810
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 103
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ljubljano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Celovški cesti proti Medvodam. Ko prispemo v Medvode, pri prvem semaforju zavijemo levo preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
b) Iz Škofje Loke, Kranja ali Vodic se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Pri zadnjem semaforju v Medvodah, le to se nahaja kakih 100 m naprej od trgovine Hofer, zavijemo desno preko železniške proge v smeri Golega Brda, Žleb in Preske. Za železniško progo nadaljujemo desno po glavni cesti proti Preski, mi pa se po glavni cesti peljemo do prvega odcepa ceste v levo. V nadaljevanju se peljemo skozi naselje, nato pa, ko na desni strani zagledamo športno igrišče bližnje osnovne šole, zavijemo levo na Cesto v Žlebeh. Ko se stanovanjske hiše na desni strani ceste končajo, prispemo do urejenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
Na koncu parkirišča se nahaja označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Jeterbenka in Katarine (levo Slavkov dom na Golem Brdu). Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, katera se za manjšo hiško spremeni v kolovoz, mi pa z njega nadaljujemo levo v gozd, kjer najprej prečimo potoček. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo po občasno zaraščeni poti, katera nas vodi mimo več manjših razpotij, kjer sledimo markacijam. Po nekaj minutah zložnega vzpona pot zavije rahlo v levo ter se postopoma spusti do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Sledi še nekaj malega spusta, nato pa dosežemo asfaltno cesto in ji sledimo v desno, a po njej hodimo le kratek čas, saj nas rdeče planinske table usmerijo levo k bližnji stiskalnici sadja.
Stiskalnico sadja pr Andrej obidemo po levi strani, nato pa za njo nadaljujemo preko mostička v gozd. V gozdu najprej nadaljujemo desno in se v nekaj minutah vzpnemo do kolovoza, po katerem stopimo iz gozda. Pot naprej nas vodi po omenjenem kolovozu, le ta pa sprva mimo hiše, nato pa ob lepih pogledih na Polhograjsko hribovje. Po krajšem spustu dosežemo asfaltno cesto, katero pa le prečimo, saj pot nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se kmalu razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levi spodnji, po kateri hitro prispemo do levega ovinka, ob katerem se nahaja označeno parkirišče Žlebe.
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu v smeri Katarine, Jeterbenka in sv. Marjete (levo Petelinc), kateri se nadaljuje po levi strani potočka. Po nekaj 10 korakih zapustimo omenjeni kolovoz in nadaljujemo desno v gozd, kjer se najprej spustimo do potočka in ga tudi prečimo. Na drugi strani se kratek čas še zložno vzpenjamo, nato pa pot zavije desno in se strmeje vzpne. Nekoliko višje prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno cerkev sv. Marjete 3 minute) ter na bližnjem naslednjem ponovno levo. Še malo naprej pa se pot razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po spodnji levi (desno Jeterbenk čez Turnice), katera v nadaljevanju nekaj časa ni markirana, je pa na večini razpotij označena.
Od neoznačenega razpotja se najprej lahkotno spustimo do manjšega grabna, nato pa se zložno vzpenjamo do kolovoza, kateremu sledimo v levo, mi pa po njem hodimo do mesta, kjer nas oznake "Petelinc" usmerijo desno na bolj strmo pot, po kateri v nekaj minutah prispemo na senožet (ob robu senožeti se nahaja klopca), čez katero se strmo vzpnemo. Pot naprej se vrne v gozd in nas mimo ruševin pripelje do označenega razpotja, kjer se priključimo markirani poti od Slavkovega doma na Golem Brdu.
Tu nadaljujemo desno ter se pričnemo vzpenjati po grebenu Jeterbenka, s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda proti jugu. Višje dosežemo nekakšen predvrh, s katerega se spustimo na manjši preval, kjer se priključimo poti s Katarine. Tu nadaljujemo naravnost in v nekaj korakih dosežemo vrh, sredi katerega stoji velik križ.
Z razpotja nekaj korakov pod vrhom nadaljujemo v smeri Katarine ter se najprej strmo spustimo skozi gozd, nato pa prispemo do vikenda, kjer se pot položi in nas pripelje na cesto. Pot nadaljujemo po cesti, ki nas hitro pripelje do razpotja pri kapelici.
Z omenjenega razpotja, ki se nahaja ob robu gozda nadaljujemo naravnost (ostro levo Jeterbenk, levo Slavkov dom na Golem Brdu) po razgledni cesti, po kateri hitro prispemo do naslednjega razpotja, od koder nadaljujemo naravnost na pešpot, ki se nadaljuje med dvema cestama (leva cesta vodi proti Katarini, desna pa proti kmetiji Kozomer). Pot naprej se hitro vzpne do klopce in mize, nato pa se kratek čas nadaljuje ob robu gozda, kjer se nam odpre lep razgled. Višje gre pot v gozd ter nas pripelje na predvrh, s katerega se mimo bajte spusti do kolovoza. Po kolovozu se vzpenjamo le kratek čas, nato pa na mestu, kjer kolovoz zavije nekoliko v desno, nadaljujemo naravnost navzgor na dobro uhojeno stezo, ki se prične strmo vzpenjati čez senožet. Višje gre pot v gozd, kjer se še strmeje vzpne. Ko nekoliko višje stopimo iz gozda smo že na vrhu Roga ob velikem lesenem križu.
Z vrha nadaljujemo po prijetni grebenski poti, ki vodi po razglednem slemenu, nato pa pot preči pas gozda, za katerim prispemo na razpotje.Na razpotju se v levo odcepi pot k cerkvi sv. Katarine, mi pa nadaljujemo rahlo desno po nekoliko manj izraziti, a še vedno lepo sledljivi stezi, ki se še nekaj časa nadaljuje preko senožeti, nato pa preide v gozd in se spusti do ožje makadamske ceste, ki vodi s Topola proti zaselku Brezovica. Kratek čas hodimo po cesti, ki ji sledimo v desno, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, ki se nahaja ob robu manjšega zaselka.
Markirana pot zaselek obide po desni strani, nato pa se nadaljuje po širokem kolovozu, s katerega se nam odpre lep pogled na naš cilj ter ob lepem vremenu še na Kamniške in Savinjske Alpe ter Posavsko hribovje. Na drugi strani razglednega travnika se pot približa gozdu, kjer se nam priključi še pot iz Sore in Preske. Tudi tu nadaljujemo levo, mi pa po kolovozu hodimo le še nekaj 10 korakov, saj nas nato markacije povedejo desno na razmeroma strmo pot, ki se nadaljuje ob robu gozda (tudi, če nadaljujemo po kolovozu bomo prišli na vrh). Med vzponom se nam odpre lep pogled proti Polhograjski Grmadi, z vrha, katerega dosežemo po nekaj minutah pa še proti ostalim vrhovom Polhograjskega hribovja.
zemljevid poti - Sveti Jakob
Ob poti: Sveta Marjeta pod Jeterbenkom (482m), Jeterbenk (774m), Rog (798m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Preska - Sveti Jakob1
Preska - Sveti Jakob2
Preska - Sveti Jakob3
Preska - Sveti Jakob4
Preska - Sveti Jakob5
Preska - Sveti Jakob6
Preska - Sveti Jakob7
Preska - Sveti Jakob8
Preska - Sveti Jakob9
Preska - Sveti Jakob10
Preska - Sveti Jakob11
Preska - Sveti Jakob12
Preska - Sveti Jakob13
Preska - Sveti Jakob14
Preska - Sveti Jakob15
Preska - Sveti Jakob16
Preska - Sveti Jakob17
Preska - Sveti Jakob18
Preska - Sveti Jakob19
Preska - Sveti Jakob20
Preska - Sveti Jakob21
Preska - Sveti Jakob22
Preska - Sveti Jakob23
Preska - Sveti Jakob24
Preska - Sveti Jakob25
Preska - Sveti Jakob26
Preska - Sveti Jakob27
Preska - Sveti Jakob28
Preska - Sveti Jakob29
Preska - Sveti Jakob30
Preska - Sveti Jakob31
Preska - Sveti Jakob32
Preska - Sveti Jakob33
Preska - Sveti Jakob34
Preska - Sveti Jakob35
Preska - Sveti Jakob36
Preska - Sveti Jakob37
Preska - Sveti Jakob38
Preska - Sveti Jakob39
Preska - Sveti Jakob40
Preska - Sveti Jakob41
Preska - Sveti Jakob42
Preska - Sveti Jakob43
Preska - Sveti Jakob44
Preska - Sveti Jakob45
Preska - Sveti Jakob46
Preska - Sveti Jakob47
Preska - Sveti Jakob48
Preska - Sveti Jakob49
Preska - Sveti Jakob50
Preska - Sveti Jakob51
Preska - Sveti Jakob52
Preska - Sveti Jakob53
Preska - Sveti Jakob54
Preska - Sveti Jakob55
Preska - Sveti Jakob56
Preska - Sveti Jakob57
Preska - Sveti Jakob58
Preska - Sveti Jakob59
Preska - Sveti Jakob60
Preska - Sveti Jakob61
Preska - Sveti Jakob62
Preska - Sveti Jakob63
Preska - Sveti Jakob64
Preska - Sveti Jakob65
Preska - Sveti Jakob66
Preska - Sveti Jakob67
Preska - Sveti Jakob68
Preska - Sveti Jakob69
Preska - Sveti Jakob70
Preska - Sveti Jakob71
Preska - Sveti Jakob72
Preska - Sveti Jakob73
Preska - Sveti Jakob74
Preska - Sveti Jakob75
Preska - Sveti Jakob76
Preska - Sveti Jakob77
Preska - Sveti Jakob78
Preska - Sveti Jakob79
Preska - Sveti Jakob80
Preska - Sveti Jakob81
Preska - Sveti Jakob82
Preska - Sveti Jakob83
Preska - Sveti Jakob84
Preska - Sveti Jakob85
Preska - Sveti Jakob86
Preska - Sveti Jakob87
Preska - Sveti Jakob88
Preska - Sveti Jakob89
Preska - Sveti Jakob90
Preska - Sveti Jakob91
Preska - Sveti Jakob92
Preska - Sveti Jakob93
Preska - Sveti Jakob94
Preska - Sveti Jakob95
Preska - Sveti Jakob96
Preska - Sveti Jakob97
Preska - Sveti Jakob98
Preska - Sveti Jakob99
Preska - Sveti Jakob100
Preska - Sveti Jakob101
Preska - Sveti Jakob102
Preska - Sveti Jakob103
Diskusija o izletu Preska - Sveti Jakob (čez Jeterbenk)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki