Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Pregrada - Kostelgrad

Natisni
Izhodišče: Pregrada (186 m)
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 241 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 64
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Na Hrvaško prispemo preko mejnega prehoda Rogatec / Hum na Sutli. Nadaljujemo v smeri Pregrada in po 15 minutah vožnje smo v mestu. Parkiramo na večjem parkirišču ob cerkvi ali drugje na primernem mestu.
b) Avtocesto Zagreb-Macelj zapustimo na izvozu Zabok in na krožišču izberemo smer Tuheljske Toplice, Krapinske Toplice. V vasi Jezero Klanječko, zapustimo glavno cesto in gremo v smeri za Krapinske Toplice, Pregrada. Ko prispemo v Pregrado parkiramo na večjem parkirišču ob cerkvi ali drugje na primernem mestu.
Opis poti:
S parkirišča ob cerkvi gremo rahlo navzgor na sever. V pomoč so nam planinski smerokazi. Po minuti hoje zapustimo asfalt in gremo na ožjo pot med ograjami, ki nas hitro pripelje v gozd.
V gozdu se bomo začeli kar strmo vzpenjati. Podlaga bo občasno kamnita. Pot nas nato pripelje do razpotja, kjer gremo desno. Na tem delu je nekoliko zahtevnejši vzpon preko skal, ki nas pripelje na izpostavljen del. Za izpostavljenim delom je naslednje razpotje, kjer gre naravnost zelo strma neuradna bližnjica, mi pa gremo desno in po nekaj minutah vzpona pridemo do ovinka, kjer pot zavije ostro levo na zahod. Strmina postopoma popusti, na naslednjem ovinku pa se združimo s strmo bližnjico in po minuti nadaljnje hoje pridemo iz gozda pred planinsko kočo. Značilno za ta del poti so križi ob poti.
Planinska koča je odprta ob vikendih, a ni oskrbovana. Od koče je izjemen razgled na naselje Pregrada in naprej proti jugu.
Od koče gremo naprej na sever po položni asfaltni cesti, ki se po nekaj časa začne spuščati. Ko se spusti na preval jo zapustimo in gremo desno na gozdni kolovoz (naprej po asfaltu Vina gora in Veliki Tabor).
Kolovoz se prične hitro vzpenjati in na ovinku zavije na sever. Vzpon je strm, v zadnjem delu bomo imeli problem tudi z zahtevno skalno in blatno podlago nevarno za zdrs. Kolovoz se za tem položi, a je običajno precej blaten. Po krajšem času nas kolovoz pripelje do lovske opazovalnice, kjer ga tudi zapustimo in gremo levo na zahod.
Kmalu pridemo do naslednjega razpotja, kjer gremo desno v smeri Kostelgrad (naravnost vrh Kuna gore in zavetišče gobarske družine). Kmalu pridemo do kolovoza, kjer gremo levo, a le za nekaj metrov, ker bomo kolovoz zapustili v desno. Ta del poti je slabše markiran, ker je nekaj dreves posekanih (stanje leta 2021). Gremo naprej po poti, ki je položna in po dežju kar blatna.
Po približno petih minutah prispemo do mesta, kjer kolovoz zapustimo. V nadaljevanju izgubimo 100 višinskih metrov, ker se pričnemo spuščati, sprva skozi gozd, nato pa nekaj časa po kolovozu, ki je občasno kar strm. V zimskem času je tukaj skozi gozd možno videti naš cilj.
Po koncu strmega sestopa je oster ovinek v desno. Naša pot se tukaj položi, a še naprej sestopamo. Po nekaj minutah pridemo do razpotja, kjer se spust konča, mi pa gremo rahlo navzgor. Po nekaj minutah vzpona pridemo do razpotja, kjer se priključimo poti iz vasi Kostel.
Razpotje je ob vznožju ruševin. Tu gremo desno in po minuti nadaljnje hoje na ovinku levo, kjer je vhod v ruševine. Tu nam pomaga nadelano stopnišče. Po stopnišču je del poti zavarovan z ograjo, nam pa se od tod odpre razgled na jug. Sledi še nekaj hoje skozi ruševine in pridemo do najvišjega dela, kjer je majhno počivališče s klopcami.
zemljevid poti - Kostelgrad
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Diskusija o izletu Pregrada - Kostelgrad
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki