Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Predmeja - Sinji vrh (Pot po Robu)

 
Izhodišče: Predmeja (875 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9437°N / 13,8763°E
Cilj: Sinji vrh (1002 m)
Ime poti: Pot po Robu
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 127 m
Višinska razlika po poti: 500 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 10069
Ocena: 1 glasov
Število slik: 92
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:

a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti do Predmeje. Na Predmeji bomo opazili oznake za Pot po Robu ter ob njih spomenik "Materi Gori" in veliko makadamsko parkirišče.
b) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo le 100 m, nato pa na desni strani opazimo večje parkirišče in planinske oznake za Pot po Robu.

Opis poti:

Z izhodišča se najprej sprehodimo do razgledne točke, nato pa nadaljujemo levo v smeri "Pot po Robu". Sprva slabše vidna pot se najprej rahlo spusti, nato pa preide v gozd, skozi katerega se postopoma prične zmerno vzpenjati. Hitro se povzpnemo skoraj na vrh 889 m visokega vrha (na zemljevidih brez imena), nato pa se pričnemo spuščati. Pot po Robu se nadaljuje preko travnatih senožeti, sredi katerih rastejo posamezni grmički. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno ter nas pripelje ob rob strmih in deloma tudi prepadnih pobočij. Pot in pobočje se nato položita, mi pa nadaljujemo po stezi, ki preči številne travnike (spomladi in poleti so travniki polni cvetja). Občasno slabše sledljiva pot, ki nekaj časa poteka po pobočjih nevarnih za zdrs, pa nas višje pripelje do skalnatega pomola, ki se prepadno spušča proti Vipavski dolini. Pot naprej se prehodno vrne v planotast svet, nato pa se prične strmo vzpenjati ob robu pečin (predvsem v mokrem je tudi nevarnost zdrsa). Pot nas nato pripelje iz grmičevja na razgledno travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Dolskega maja.
Z Dolskega maja nadaljujemo po markirani in občasno nekoliko bolj zaraščeni poti proti jugovzhodu. Pot se hitro spusti v gozd, skozi katerega nekaj časa nadaljujemo. Čez čas se pot položi in nas pripelje iz gozda na spet bolj razgledna pobočja. Nadaljujemo ob robu planote po spet bolj razgledni poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej prečimo pas gozda, pot pa nas za tem pripelje do lesenega stebrička s smernimi in informativnimi tablami. Tu nadaljujemo nekoliko v desno proti razgledišču Otliški maj (pot naravnost obide vrh Otliški maj). Pot naprej se strmeje vzpne in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Z Otliškega maja se spustimo po razglednem travnatem pobočju ter se hitro priključimo poti, ki je po levi strani obšla omenjeni vrh. Nadaljujemo v isti smeri ter le malo naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od izvira Hublja.
Nadaljujemo v smeri Sinjega vrha in Otliškega okna, nas pa pot pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot h kamnitemu polžu, do katerega je le minuta hoda. Nadaljujemo naravnost ter v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do informativnih tabel ob Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna skozi katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja, po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minutah vzpona pripelje na Navrše.
Z vrha se pot spusti na manjše sedelce, kjer se ponovno priključimo poti, ki obide Navrše. Pot naprej preči pas gozda in nas nekoliko naprej pripelje do prijetnega razgledišče, kjer se nam priključi pot čez Staro babo. Tu pri električnih drogovih nas markacije za Sinji vrh usmerijo levo na kolovoz, ki se sprva rahlo vzpne nato pa se postopoma spušča. Ko se pot ponovno vzpne stopimo na cesto, kjer nadaljujemo levo navzgor (desno se cesta pri zadnji hiši v vasi konča). Po nekaj minutni hoji po cesti pa pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno in nato po nekaj metrih še enkrat desno. Cesta, ki se naprej nekoliko bolj vzpenja nas višje pripelje na še eno križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno. Sledi še 700 m hoje po cesti do penziona Sinji vrh. Tu se cesta konča in pot nadaljujemo po neoznačeni poti proti Sinjemu vrhu, ki ga dosežemo po treh minutah. Orientacija v zadnjem delu ni težavna.

zemljevid poti
Ob poti: Dolski maj (912m), Otliški maj (847m), Otliško okno (800m), Navrše (857m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Predmeja - sinji_vrh1
Predmeja - sinji_vrh2
Predmeja - sinji_vrh3
Predmeja - sinji_vrh4
Predmeja - sinji_vrh5
Predmeja - sinji_vrh6
Predmeja - sinji_vrh7
Predmeja - sinji_vrh8
Predmeja - sinji_vrh9
Predmeja - sinji_vrh10
Predmeja - sinji_vrh11
Predmeja - sinji_vrh12
Predmeja - sinji_vrh13
Predmeja - sinji_vrh14
Predmeja - sinji_vrh15
Predmeja - sinji_vrh16
Predmeja - sinji_vrh17
Predmeja - sinji_vrh18
Predmeja - sinji_vrh19
Predmeja - sinji_vrh20
Predmeja - sinji_vrh21
Predmeja - sinji_vrh22
Predmeja - sinji_vrh23
Predmeja - sinji_vrh24
Predmeja - sinji_vrh25
Predmeja - sinji_vrh26
Predmeja - sinji_vrh27
Predmeja - sinji_vrh28
Predmeja - sinji_vrh29
Predmeja - sinji_vrh30
Predmeja - sinji_vrh31
Predmeja - sinji_vrh32
Predmeja - sinji_vrh33
Predmeja - sinji_vrh34
Predmeja - sinji_vrh35
Predmeja - sinji_vrh36
Predmeja - sinji_vrh37
Predmeja - sinji_vrh38
Predmeja - sinji_vrh39
Predmeja - sinji_vrh40
Predmeja - sinji_vrh41
Predmeja - sinji_vrh42
Predmeja - sinji_vrh43
Predmeja - sinji_vrh44
Predmeja - sinji_vrh45
Predmeja - sinji_vrh46
Predmeja - sinji_vrh47
Predmeja - sinji_vrh48
Predmeja - sinji_vrh49
Predmeja - sinji_vrh50
Predmeja - sinji_vrh51
Predmeja - sinji_vrh52
Predmeja - sinji_vrh53
Predmeja - sinji_vrh54
Predmeja - sinji_vrh55
Predmeja - sinji_vrh56
Predmeja - sinji_vrh57
Predmeja - sinji_vrh58
Predmeja - sinji_vrh59
Predmeja - sinji_vrh60
Predmeja - sinji_vrh61
Predmeja - sinji_vrh62
Predmeja - sinji_vrh63
Predmeja - sinji_vrh64
Predmeja - sinji_vrh65
Predmeja - sinji_vrh66
Predmeja - sinji_vrh67
Predmeja - sinji_vrh68
Predmeja - sinji_vrh69
Predmeja - sinji_vrh70
Predmeja - sinji_vrh71
Predmeja - sinji_vrh72
Predmeja - sinji_vrh73
Predmeja - sinji_vrh74
Predmeja - sinji_vrh75
Predmeja - sinji_vrh76
Predmeja - sinji_vrh77
Predmeja - sinji_vrh78
Predmeja - sinji_vrh79
Predmeja - sinji_vrh80
Predmeja - sinji_vrh81
Predmeja - sinji_vrh82
Predmeja - sinji_vrh83
Predmeja - sinji_vrh84
Predmeja - sinji_vrh85
Predmeja - sinji_vrh86
Predmeja - sinji_vrh87
Predmeja - sinji_vrh88
Predmeja - sinji_vrh89
Predmeja - sinji_vrh90
Predmeja - sinji_vrh91
Predmeja - sinji_vrh92
Diskusija o izletu Predmeja - Sinji vrh (Pot po Robu)
VanSims     
12.4.2011
Zelo lepa pot! Je pa mestoma malo slabo označena, recimo en steber pred 'Franckovim žlebom, kjer moraš malo vohati, da greš na travnik ne pa naravnost v vas.
sportnick     
2.5.2012
Res izjemno lepa pot. Ves čas hodite po razglednem robu. V gostišču na Sinjem vrhu vam prijazno postrežejo z odlično hrano. Pot je več kot primerna tudi za vaše štirinožne prijatelje.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki