Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Predmeja - Navrše (Pot po Robu)

 
Izhodišče: Predmeja (875 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,9437°N / 13,8763°E
Cilj: Navrše (857 m)
Ime poti: Pot po Robu
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: -18 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3829
Ocena: 1 glasov
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti do Predmeje. Na Predmeji bomo opazili oznake za Pot po Robu ter ob njih spomenik "Materi Gori" in veliko makadamsko parkirišče.
b) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo le 100 m, nato pa na desni strani opazimo večje parkirišče in planinske oznake za Pot po Robu.

Opis poti:

Z izhodišča se najprej sprehodimo do razgledne točke, nato pa nadaljujemo levo v smeri "Pot po Robu". Sprva slabše vidna pot se najprej rahlo spusti, nato pa preide v gozd, skozi katerega se postopoma prične zmerno vzpenjati. Hitro se povzpnemo skoraj na vrh 889 m visokega vrha (na zemljevidih brez imena), nato pa se pričnemo spuščati. Pot po Robu se nadaljuje preko travnatih senožeti, sredi katerih rastejo posamezni grmički. Nekoliko naprej pot zavije rahlo v desno ter nas pripelje ob rob strmih in deloma tudi prepadnih pobočij. Pot in pobočje se nato položita, mi pa nadaljujemo po stezi, ki preči številne travnike (spomladi in poleti so travniki polni cvetja). Občasno slabše sledljiva pot, ki nekaj časa poteka po pobočjih nevarnih za zdrs, pa nas višje pripelje do skalnatega pomola, ki se prepadno spušča proti Vipavski dolini. Pot naprej se prehodno vrne v planotast svet, nato pa se prične strmo vzpenjati ob robu pečin (predvsem v mokrem je tudi nevarnost zdrsa). Pot nas nato pripelje iz grmičevja na razgledno travnato pobočje, preko katerega se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Dolskega maja.
Z Dolskega maja nadaljujemo po markirani in občasno nekoliko bolj zaraščeni poti proti jugovzhodu. Pot se hitro spusti v gozd, skozi katerega nekaj časa nadaljujemo. Čez čas se pot položi in nas pripelje iz gozda na spet bolj razgledna pobočja. Nadaljujemo ob robu planote po spet bolj razgledni poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine. Nekoliko naprej prečimo pas gozda, pot pa nas za tem pripelje do lesenega stebrička s smernimi in informativnimi tablami. Tu nadaljujemo nekoliko v desno proti razgledišču Otliški maj (pot naravnost obide vrh Otliški maj). Pot naprej se strmeje vzpne in nas v 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Z Otliškega maja se spustimo po razglednem travnatem pobočju ter se hitro priključimo poti, ki je po levi strani obšla omenjeni vrh. Nadaljujemo v isti smeri ter le malo naprej prispemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot od izvira Hublja.
Nadaljujemo v smeri Sinjega vrha in Otliškega okna, nas pa pot pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot h kamnitemu polžu, do katerega je le minuta hoda. Nadaljujemo naravnost ter v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje prispemo do informativnih tabel ob Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna skozi katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja, po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minutah vzpona pripelje na Navrše.

zemljevid poti
Ob poti: Dolski maj (912m), Otliški maj (847m), Otliško okno (800m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sinji vrh (40 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Predmeja - navrse1
Predmeja - navrse2
Predmeja - navrse3
Predmeja - navrse4
Predmeja - navrse5
Predmeja - navrse6
Predmeja - navrse7
Predmeja - navrse8
Predmeja - navrse9
Predmeja - navrse10
Predmeja - navrse11
Predmeja - navrse12
Predmeja - navrse13
Predmeja - navrse14
Predmeja - navrse15
Predmeja - navrse16
Predmeja - navrse17
Predmeja - navrse18
Predmeja - navrse19
Predmeja - navrse20
Predmeja - navrse21
Predmeja - navrse22
Predmeja - navrse23
Predmeja - navrse24
Predmeja - navrse25
Predmeja - navrse26
Predmeja - navrse27
Predmeja - navrse28
Predmeja - navrse29
Predmeja - navrse30
Predmeja - navrse31
Predmeja - navrse32
Predmeja - navrse33
Predmeja - navrse34
Predmeja - navrse35
Predmeja - navrse36
Predmeja - navrse37
Predmeja - navrse38
Predmeja - navrse39
Predmeja - navrse40
Predmeja - navrse41
Predmeja - navrse42
Predmeja - navrse43
Predmeja - navrse44
Predmeja - navrse45
Predmeja - navrse46
Predmeja - navrse47
Predmeja - navrse48
Predmeja - navrse49
Predmeja - navrse50
Predmeja - navrse51
Predmeja - navrse52
Predmeja - navrse53
Predmeja - navrse54
Predmeja - navrse55
Predmeja - navrse56
Predmeja - navrse57
Predmeja - navrse58
Predmeja - navrse59
Predmeja - navrse60
Predmeja - navrse61
Predmeja - navrse62
Predmeja - navrse63
Predmeja - navrse64
Predmeja - navrse65
Predmeja - navrse66
Diskusija o izletu Predmeja - Navrše (Pot po Robu)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki