Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Krofički (2083 m)?
Glasuj

Predmeja - Mali Golak

Natisni
Izhodišče: Predmeja (933 m)
Širina/Dolžina: 45,9529°N 13,8799°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 562 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 87.009
 12 osebam je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 45
Dostop do izhodišča:
a) Iz osrednje Slovenije se najprej zapeljemo v Logatec, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Na Kalcah pri Logatcu zavijemo levo v smeri Cola, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Colu. Na Colu zavijemo desno ter nato po 100 m levo v smeri Predmeje. Naprej se peljemo po občasno nekoliko ožji ter tudi deloma še ovinkasti cesti do Predmeje. Na Predmeji bomo opazili oznake za športni park Tiha dolina, ki nas usmerijo desno na ožjo asfaltno cesto. Omenjeni cesti, ki se vzpne mimo nekaj hiš, sledimo do parkirišču ob omenjenem športnem parku.
b) S hitre ceste Razdrto - Nova Gorica se usmerimo na izvoz Ajdovščina in cesti naprej sledimo proti vasi Lokavec (do Lokavca pridemo iz centra Ajdovščine, ali pa s stare ceste Ajdovščina - Nova Gorica, kjer pri kraju Cesta zavijemo desno). Iz Lokavca z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči ovinkasti cesti v smeri Predmeje. Ko se cesta nekoliko položi, pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno proti Predmeji in Colu. Po cesti proti Colu se peljemo nekaj 100 m, nato pa nas oznake za športni park Tiha dolina usmerijo levo na nekoliko ožjo asfaltno cesto. Omenjeni cesti, ki se vzpne mimo nekaj hiš, sledimo do parkirišču ob omenjenem športnem parku.
Opis poti:
S parkirišča ob športnem parku nadaljujemo po cesti v smeri Korenine. Po krajšem vzponu nas cesta pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo (smer Korenina). Cesta nas naprej hitro pripelje iz gozda, mi pa ji ob lepih razgledih na pokrajino sledimo do Korenine, oz. zadnje hiše v zaselku.
Vzpon nadaljujemo po markiranem kolovozu v smeri Golakov. Kolovoz se nadaljuje skozi gozd, skozi katerega se občasno tudi strmeje vzpne. Pot se višje za kratek čas povsem položi, nato pa se postopoma prične zmerno vzpenjati. Višje prečimo gozdno cesto, ko pa na njo stopimo drugič, ji kratek čas sledimo v levo. Po nekaj 10 m hoje po cesti, nas markacije usmerijo desno na markirano pešpot, ki se še naprej zložno do zmerno vzpenja skozi gozd. Nekoliko naprej stopimo na večjo jaso, ob robu katere stoji informativna tabla.
Nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje po levi strani table (levo po cesti Iztokova koča, rahlo desno čez večjo jaso Srednji Golak po nemarkirani poti) in se vrne v gozd. Pot naprej se še nekaj časa zmerno vzpenja skozi gozd, nato pa nas prehodno pripelje na neizrazit greben, s katerega se prične prečno spuščati. Po krajšem spustu se pot položi in nas pripelje ob rob mogočne vrtače. Vrtačo obidemo po levi strani in vzpon nadaljujemo po poti, ki se vrne v gozd. Pot naprej se strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na neoznačeno razpotje ob večjem možicu.
Tu nadaljujemo po levi markirani, a slabše uhojeni poti (tudi desna pot vodi na Golake). Pot naprej preči pobočja proti levi, pri tem pa se z izjemo nekaj krajših spustov, po večini zmerno vzpenja. Višje pot zavije nekoliko bolj v desno ter se po nekaj minutah nadaljnje hoje priključi poti od Iztokove koče.
Tu nadaljujemo desno ter zmerno strmi poti sledimo do manjšega prevala, ki se nahaja zahodno od glavnega vrha. Tu nadaljujemo desno in pot nas iz gozda hitro pripelje v pas ruševja, skozi katerega se v nekaj minutah povzpnemo na vrh Malega Golaka.
zemljevid poti - Mali Golak
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Srednji Golak
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Predmeja - Mali Golak1
Predmeja - Mali Golak2
Predmeja - Mali Golak3
Predmeja - Mali Golak4
Predmeja - Mali Golak5
Predmeja - Mali Golak6
Predmeja - Mali Golak7
Predmeja - Mali Golak8
Predmeja - Mali Golak9
Predmeja - Mali Golak10
Predmeja - Mali Golak11
Predmeja - Mali Golak12
Predmeja - Mali Golak13
Predmeja - Mali Golak14
Predmeja - Mali Golak15
Predmeja - Mali Golak16
Predmeja - Mali Golak17
Predmeja - Mali Golak18
Predmeja - Mali Golak19
Predmeja - Mali Golak20
Predmeja - Mali Golak21
Predmeja - Mali Golak22
Predmeja - Mali Golak23
Predmeja - Mali Golak24
Predmeja - Mali Golak25
Predmeja - Mali Golak26
Predmeja - Mali Golak27
Predmeja - Mali Golak28
Predmeja - Mali Golak29
Predmeja - Mali Golak30
Predmeja - Mali Golak31
Predmeja - Mali Golak32
Predmeja - Mali Golak33
Predmeja - Mali Golak34
Predmeja - Mali Golak35
Predmeja - Mali Golak36
Predmeja - Mali Golak37
Predmeja - Mali Golak38
Predmeja - Mali Golak39
Predmeja - Mali Golak40
Predmeja - Mali Golak41
Predmeja - Mali Golak42
Predmeja - Mali Golak43
Predmeja - Mali Golak44
Predmeja - Mali Golak45
Predmeja - Mali Golak46
Predmeja - Mali Golak47
Predmeja - Mali Golak48
Predmeja - Mali Golak49
Predmeja - Mali Golak50
Predmeja - Mali Golak51
Predmeja - Mali Golak52
Diskusija o izletu Predmeja - Mali Golak
Gost22.1.2007
Dober, super izlet...Zjutraj megleno, popoldne sončno.Poraja se le en problem...preglasni fazanivelik nasmeh
d1licen24.2.2009
Bil sem gor na pustno nedeljo in imel kaj videti.Najprej gor po strmi poti (priporočljive dereze). Na vrhu pa nagrada - razgled ki ti ostane v spominu in zaradi katirega se vračaš še naprej na to mesto.Nazaj grede postanek v koči in spet veselje .Ob 10uri zjutraj se je že veselo plesalo.nasmehnasmeh
slike so v rubriki trenutne razmere.
grahlck22.3.2009
Mene pa zanima koliko je še snega na Golaku?
andrejjerina22.3.2009
Mogoče ti bo kaj v pomoč, zadeva je že relativno stara!
http://www.turni-klub-gora.si/~frances/razmere/
LP Andrej
NEIC00823.3.2009
Eden od najlepših razgledov slo hribčkov. jezik
ajax25.3.2009
Danes popoldan biu gor.Frišnega od včeraj je empar cm,pod njim pa kar ledeno.Snega je nekaj čez 1m.Ga pa fejst papa,posebej do koče.Z avtom se da komot do konc asvalta.Na vrhu ni nč pihal,je pa rahlo naletaval sneg.Lpmežikanje
NEIC00826.3.2009
Ali si srečal kakšnega medvedka?? velik nasmeh
predrag12.4.2009
Primeren izlet za skurit šunko pa jajca na današnji dan.
VKP23.4.2010
Kako je kaj trenutno s snegom na Golaku?

Hvala in lp,
robirobi25.4.2010
Na Golaku je snega do riti.ha ha
balirka26.4.2010
Čas je zelo pretiran, ob normalnih pogojih rabimo 45 minut
ziga.subic2.10.2010
Super krajši izlet, se je pa precej lahko izgubiti, če seveda nisi pazljiv.
akbara3.2.2011
Mogoče kdo ve, koliko je snega na Golakih? Je iz smeri Predmeja kaj shojeno? Hvala.
anka 4.2.2011
Shojeno, snega je malo, cca 20 cm
iztok21.3.2011
Včeraj prav lep in na vrhu vetroven dan z prčudovitim razgledomvelik nasmeh
VanSims11.4.2011
Na vrhu res fantastičen razgled na pol slovenije, karavanke, kamniške alpe, julijci kot na dlani z markantnim Triglavom. Čez mejo pogled na Padsko nižino in Dolomite.
IstrskiPlaninskiOdsek11.4.2011
Včeraj sem bil na Golaku. Vreme fantastično, toplo, razgled čudovit. Je pa pot iz Predmeje dokaj slabo označena oz. so markacije slabo vidne, preredke in/ali zbledene, zato sem nekajkrat kar malo zašel iz poti. pozimi v snegu bi bilo verjetno še težje najti pravo pot.
Kokta15.1.2012
Bil v petek 13.1.2011 na vrhu. Mislim, da ta dan ni bilo nobene žive duše tam zgoraj nasmeh. Megla od jutra do 14h potem se je pa končno začel sonček kazati. Severna stran se je odprla kot na dlani. Res čudovit razgled, dočim južni del je ostal v megli. No, glede markacij se strinjam z Istrskim...na nekaterih delih jih ni oziroma so zbledele. K sreči je pot shojena v snegu, tako da mislim da je po zimi lažje priti do vrha kot poleti, čeprav sem sam tudi enkrat zašel s poti nasmeh. Tukaj bi PD res lahko malo zadevo poštimalo zavoljo nas, ki nismo iz teh krajev. Na vrhu se nahaja žig v super stanju in vpisna knjiga. Drugače pa toplo priporočam obisk.. Aha….naj omenim da sem hotel še do Iztokove koče. Od jase na kateri je tabla »Naravni rezervat Golaki..« sem se po cesti spustil malo nižje do smerokaza na katerem je komaj razpoznavno pisalo »Koča« in se v tej smeri podal po cesti. Po cca 20 min hoje, sem obupal, ker zopet nisem zasledil nikakršne markacije ali česar koli kar bi nakazovalo da je v tej smeri koča. Edino kar sem videl med potjo je bil napis »Uscana skala«. No, verjetno bo treba poizkusiti priti do kočem s kakšne druge strani, čeprav imam občutek da sem bil zelo blizu nasmeh.
gozdna meja29.1.2012
Na Malem Golaku sem bila prvič prejšnji teden (21.1.2012). Prišla iz smeri Predmeja!
Pot je bila rahlo poledenela, ampak se je dalo... če bi imela dereze bi bilo sploh brez problema... Čisto sem navdušena nad tem prikupnim vrhom sredi širnih vrtačastih prostranstev in skrivnosti Trnovskega gozda! Razgled na tisti jasen dan je bil sanjski nasmeh
Priporočam!!!
Loni30.1.2012
Prejšnjo zimo so kar precej dreves požagali, med drugim jim je uspelo tudi nekaj takšnih z markacijami, očitno jih še nihče ni obnovil. Je imel par pripomb na to tudi oskrbnik koče.
NEIC00813.3.2012
Ali kdo ve, kakšne so snežne razmere zdaj tam gor? Kaj snega??

Hvala
MrvdMr-8215.3.2012
Sneg je samo proti vrhu,cesta prevozna brez problema,priporočam dereze ker je pot precej shojena..nasmeh
lp.srečno
Janiel7412.5.2012
Včeraj hitro po službi še po en neosvojen vrh. Sonček delno skrit za oblaki. Na vrhu čisto sam več kot pol ure. Na poti nisem srečal nikogarnasmeh Razgledi fajn. Vidi se res na vse strani.
soraya31.10.2012
V ponedeljek smo šli na Golak v snežnih in mal vetrovnih razmerah. Lepa izkušnja če si dobro oblečen in opremljen, snega od 20 cm naprej, nekje smo gazili do kolen. Bela snežna odeja, modro nebo in sonce. Uf, nekej lepga!nasmeh
uhan126.12.2012
Pozdravljeni!

Kakšne so snežne razmere na Golakih in Čavnu?

Hvala in lp
dejboz27.12.2012
Na Čavnu sem bil v nedeljo in je snega za vzorec, prične se tik pod kočo.
zabava16.3.2015
konec meseca načrtujem pohod na Golak. Glede na to, da je pri nas na jugu v gozdu še okoli pol metra snega na višini od 700m n/m, predvidevam, da ga je na 1400 m še več. To drži?
Fulcrum18.3.2015
Drži. Preverjeno zadnjo soboto (14.3.). Pot, ki je opisana zgoraj (od športnega parka direktno na vrh), je shojena in prehodna brez derez. Varen korak.
Janezs20.4.2015
Včeraj sva z Romano prehodila to pot,pri sliki št. 23 pa sva šla desno po nemarkirani poti. višje nekaj ovir od žleduloma. Prišla sva na sedlo med Mali in Srednji Golak, na SPPpot, ki pride iz Planine. Od tu po markirani poti na vrh Malega Golaka, sestopila sva v smeri Iztokove koče.Starega snega je še nekaj "flik" (novi,kakor hitro je prišel,prav tako bo izginil) Lp.
zabava29.4.2015
zaradi snega smo na Golak odšle šele v soboto. Sicer sem jaz bila že drugič na Golaku a vedno sem iskala izhodišče. Le kje je ta preval Strgarija in kje je Iztokova koča. Nikjer smerokazov, pa se znajdi in išči, še dobro, da se na pohod odpravim zgodaj zjutraj, drugače bi bila panika. Sam gozd, gozdne poti z rampami, smerokazov nikjer. Seveda smo vseeno našle a negotovosti je bilo veliko, nič kaj prijeten izlet.
ajax29.4.2015
vse poti so super markirane,še dobro,da niste prišle v malo laznozmedenvelik nasmeh
zabava30.4.2015
prišle tud do male lazne jezenvelik nasmeh
ajax30.4.2015
hehemežikanje
darinka427.2.2017
Lep je ta Golak. Sem včeraj šla bolj na slepo. Bilo je kar nekaj snega. Poti nisem poznala. Ampak je bila gaz narejena od parkirišča pri Predmeji. Nisem imela kaj zgrešit.Nisem pa šla do koče, ker bi se potem morala vračat na vrh. Sem pa hodila v snegu dve uri do vrha, kot piše.
mukica28.2.2017
Darinke ni potrebno nazaj na vrh, samo po gazi do koče in naprej na izhodišče do Predmeje, lepa krožna turca.Mi gremo vsako leto na tradicionalni pohod na zasneženi Golak, bil je prejšnjo nedeljo, zato je predvidevam tako lepa gaz.
darinka428.2.2017
Ja , samo v snegu sem bila gor prvič in še sama povrhu.Nisem hotela preveč reskirat.Gaz pa je bila narejena, čeprav je potem še enkrat zasnežilo.Lani sem šla v kopnem po drugi strani mimo koče na vrh.Poznale so se sledi smuči. Nekdo se je zapeljal dol.
piotr1.3.2017
O medvedih pa nič.zmeden
turbo1.3.2017
piotr5.3.2017
Humorist.jezik
viharnik5.3.2017
Turbo, samo, da ne pridejo v razpis za odstreleekvelik nasmeh
mirank19.1.2019
Cesta proti Lokvam je splužena, novega suhega snega je gor (vrh) kakih 50cm. Sinoči ob (skoraj) polni luni in z malo burje prav pravljično. Obiskovalcev ob 22h kar nekaj tako, da v koči kar gneča.
CaelumNatura30.9.2019
Čudovit hribček. Moj video prispevek, sicer verjetno nič posebnega za tiste, ki pot že poznajo, bo pa mogoče všeč komu, ki jo še ne pozna.

YOUTUBE VIDEO: Mali Golak - 1495 hill in Slovenia
mornar22.4.2021 15:31:19
Prosim za informacijo glede poti.Ali je še kaj snega na poti.Lp.
Eva198810.5.2021 10:00:58
Malo pod vrhom je še nekaj snega, ampak se zlahkoto pride čez ta sneg...komaj omembe vreden je nasmeh Prehojeno 8.5.2021
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki