Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Senčnica Josipine Turnograjske / Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske

Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske

Natisni
Izhodišče: Preddvor (460 m)
Širina/Dolžina: 46,3002°N 14,4281°E
Čas hoje: 22 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 110 m
Višinska razlika po poti: 110 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.343
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 22
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo in nato takoj za mostičkom preko Bistrice parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče se nahaja na zunanji strani kompleksa Jelovice.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa bomo ob kompleksu Jelovice opazili večje makadamsko parkirišče, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa nadaljujemo po ožji asfaltni cesti v smeri vasi Potoče in Hrib, jezera Črnava, Hotela Bor in gradu Hrib ter Sv. Jakobu in Potoški gori. Takoj za tem, ko prečimo cesto zapustimo preddvor in preko mostička stopimo v vas Hrib, skozi katero se cesta prične najprej zložno, nato pa zmerno vzpenjati. Ko se naselje konča se nam na desni kmalu odpre lep pogled proti Storžiču, Cjanovci, Hudičevem borštu, Sv. Jakobu in pa tudi vzpetini Senčnice Josipine Turnograjske. Nekoliko naprej se cesta položi in nas pripelje na križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Senčnice Josipine Turnograjske, Novega gradu (Pusti grad), Sv. Jakoba in Potoške gore (levo jezero Črnava, Hotel Bor, grad Hrib, desno Dom starejših občanov Preddvor) ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se asfaltni cesti. Nekoliko višje, pri kapelici se nam z leve priključi še pot iz središča Preddvora, mi pa nadaljujemo desno, kjer mimo nekaj hiš prispemo do ograje Doma starejših občanov Preddvor. Tu cesta zavije levo in vodi med drugim tudi do bližnjega parkirišča, mi pa nadaljujemo na pešpot, ki se nadaljuje ob ograji.
Dobro označena pot, kateri sledimo v smeri Senčnice Josipine Turnograjske nas popelje v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
zemljevid poti - Senčnica Josipine Turnograjske
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Novi grad (Pusti grad) ( 18 min), Planinska koča pri Franciju, Planinska koča Iskra na Jakobu, Potoška gora, Javorov vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske1
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske2
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske3
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske4
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske5
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske6
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske7
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske8
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske9
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske10
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske11
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske12
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske13
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske14
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske15
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske16
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske17
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske18
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske19
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske20
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske21
Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske22
Diskusija o izletu Preddvor - Senčnica Josipine Turnograjske
potpodnoge7. 06. 2020
Tokrat, ker je vreme lepo, sva šla z ženo po malček daljši poti in ne tisti uradni, parkirišče in cilj nato pa hitro nazaj. Parkiramo na parkirišču pred Jelovica-hiše in previdno prečkamo cesto. Zavedati se moramo, da smo na cesti mi moteči element, zato previdno in hitro čez cesto, ko je ta prazna. Zdaj ne nadaljujemo poti desno po asfaltni cesti, ampak se usmerimo proti starejši že zelo 'obrabljeni' hiši, kjer se na koncu parkirišča vidi levo od hiše makadamska pot. Preidemo v gozdiček, in če je vroč dan, nadaljujemo pot v prijetni senčici. Hitro opazimo pred seboj pa vseeno malce na desni leseno ograjo, no tam je včasih obstajal lesen mostiček, preko katerega smo se povzpeli na Grajski vrt in potka je potekala do hotela, takrat še pod imenom Bor. Zato nadaljujemo v levo na rahlo vzpenjajoč hribček. Na vrhu zavijemo desno in nadaljujemo po poti. Kmalu je odcep na mostiček po katerem pridemo do hotela, ki že nekaj časa nosi ime Alma. Ne zavijemo proti hotelu, ampak nadaljujemo po poti ob jezeru, kjer lahko med grmovjem v celoti opazimo hotel Alma. Nadaljujemo po poti ob jezeru, in ko pridemo do začetka jezera, stopimo na mostiček, ga prečkamo, nato pa ne gledamo na smerno tablo, ki jo opazimo pred seboj, ampak gremo po peščeni poti naprej zopet v rahel klanček. Na vrhu gremo v levo na še opazno travnato pot in nadaljujemo proti severu. Odpre se nam razgled proti Krvavcu pa Potoški planini, Sv. Jakobu, Zaplati malček naprej pa še proti Storžiču, Planini Javornik, Veliki in Mali poljani, Tolstem Vrhu in naprej proti Karavankam. Ko prispemo na makadamsko cesto, nadaljujemo v desno in pridemo do asfaltirane ceste. Tukaj ob ovinku rasteta dva košata kostanja, lahko pa si malce oddahnemo na klopci, če le ni preveč prometa, ki z avti zasmradijo prijeten zrak. Nadaljujemo po asfaltirani cesti do prvega parkirišča, ki je namenjeno izletnikom na Sv. Jakoba in naprej. Prečkamo parkirišče in nadaljujemo po makadamski cesti do drugega parkirišča, ki je malček naprej od bolj ostrega ovinka. Zdaj se lahko odločimo za eno ali drugo varianto. Slike, ki sledijo, so po drugi varianti. Recimo prva pa je, da nadaljujemo pot po cesti, kjer kmalu zagledamo na levi hišo. Tu se odcepijo ceste, naravnost za Sv. Jakoba, desna zgornja pot za Potoško planino ali po cesti do Sv. Jakoba, nižja pa do senčice Jakopine, kar je danes tudi naš cilj.
Mi se na drugem parkirišču odločimo za gozdno potko, ki na začetku parkirišča zavije desno. In po nekaj 10 m zmerne hoje pridemo na makadamsko pot, po kateri bi prišli, če bi se odločili za prvo varianto. Naša gozdna ni, no lahko pa tudi je bližnjica, kakor kdo vzame. Ko pridemo na makadamsko pot, nadaljujemo v desno. Potka v hrib čez cesto pa nas pripelje na cesto za Potoško planino. Brezskrbno nadaljujemo do križišča in postavljene smerne table, ki nas usmeri v desno. Po nekaj korakih nadaljujemo v levo in po zelo kratkem vzpončku prispemo na cilj.
Z zapisom na tabli se lahko seznanimo z krajšo preteklostjo Josipine in ko se odločimo, da je čas za premik, gremo v dolino po drugi strani. Nama z ženo je le bolj prijetno, če je možnost, da greva po eni strani navzgor, po drugi pa navzdol. Ta pot je ožja je pa lepo prehodna in nezahtevna. Seveda pa ni za spremljavo z otroškim vozičkom. Kmalu se nam pokaže del Doma starejših občanov, tik nad katerim gre pot in precej manj časa porabimo za spust do začetka prvega parkirišča. Zdaj lahko nadaljujemo svoj potep po asfaltni cesti vse do križišča za vas Potoče, hotel Alma ali spust mimo počitniške vasice Hrib, v dolino. Če se odločimo za mimohod hotela, nadaljujemo desno in si na ovinku lahko ogledamo ogromne ameriške sekvoje, nato pa uberemo naprej po asfaltnem parkirišču. Desno se nam odpre pogled na gore, vidimo pa tudi igrišče, kjer je možna igra odbojke na mivki. Včasih, ko je bil popularen tenis, so bila igrišča urejena za igranje tenisa. No, nadaljujemo proti hotelu, se spustimo po krajši klančini in se odločimo, gremo do avta, ali bomo še malo posedli pri hotelu, mogoče kaj popili ali polizali sladoled. Ko se naveličamo postanka, nadaljujemo čez mostiček, ki je razpet nad betonsko pregrado jezera Črnjava. Jezeru je ostalo ime, če tudi se ostala imena menjajo. Ko pridemo na drugo stran jezera, se lahko odločimo. Če nismo nič posedeli, pa smo žejni ali lačni, gremo po potki desno, ko pridemo iz gozdička, pa zavijemo levo proti piceriji Urša približno 50 m, kjer je prav prijetno posedeti na terasi in si spočiti oči na lepi zeleni naravi, ki obdaja celotno gorsko območje. Pa tudi jesenske barve so zelo lepe, posebej še v mešanih gozdovih. Prav zato nama je najlepši potep v naravo pomladi, ko vse ozeleni in je narava prelepa za ogled.
Zdaj ni problem najti pot nazaj, do parkirišča, kjer smo pustili avto. Lahko bi se sicer odpravili od picerije do asfaltne ceste, ampak zakaj bi hodili ob prometni cesti, čeprav je pločnik do parkirišča, dihali izpušne pline avtomobilov, če lahko uživamo še tistih nekaj trenutkov v prijetni naravi.
Za izlet bomo porabili dobro urico hoje, sicer pa kakor kdo. Nekateri več, nekateri manj, važno je, da uživamo v naravi in se imamo lepo. Tisti, ki pa radi dirkajo, pa bodo porabili precej manj časa, samo kaj, ko so razgledi tako lepi, da se ne da kar hiteti do cilja in nazaj, ter gledati samo pod noge. No ja, sicer kakor komu paše, vsak naj se prilagodi sebi, le če je skupina, se je treba prilagoditi najpočasnejšemu članu.
Še nekaj slikic za boljšo predstavo poti, narave ob poti in kaj nam ponujajo razgledi na poti. Pa srečno na poti, kjerkoli že hodite!
potpodnoge7. 06. 2020
Žal mi spet ne odpre možnosti za vstavitev slik, pa vstavim kakšno naslednjič.
Enka7. 06. 2020
Slike lahko lepiš v forum Trenutne razmere, pod opise poti pač ne.
potpodnoge8. 06. 2020
Hvala lepa za info!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki