Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Pred Belo - Ojstrica (čez Skok in Šraj pesek)

Pred Belo - Ojstrica (čez Skok in Šraj pesek)

Natisni
Izhodišče: Pred Belo (571 m)
Širina/Dolžina: 46,3188°N 14,6005°E
Ime poti: čez Skok in Šraj pesek
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza, zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1779 m
Višinska razlika po poti: 1779 m
Zemljevid: Grintovci 1: 25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada
Avtor: alyas
Ogledov: 9.302
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Iz Kamnika oz. Stahovice se zapeljemo v dolino Kamniške Bistrice, cca 2 km naprej od parkirišča ob spodnji postaji gondole za Veliko planino zapeljemo do mostu čez rečico Kamniške Bele in cca 100 m naprej na desni strani ceste v gozdiču zapeljemo na manjše parkirišče, kjer opazimo planinske oznake in pričetek markirane poti na Presedljaj, Konj in Korošico.
Možno je tudi pred mostom zapeljati na gozdno cesto in po kakih 100 m parkirati nad rečico, je pa ta pot pogosto blatna, v nadaljevanju pa morate prečiti rečico, kar pa zaradi večjega vodostaja včasih ni možno.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo najprej po označeni stezi v gozd, ta pa se nato kmalu priključi široki kolovozni poti in poteka bolj ali manj ob strugi Kamniške Bele, ki je sprva še vodnata, v nadaljevanju pa vode na površju nima. Po cca pol ure udobne hoje pridemo do označenega razpotja, kjer zavijemo na levo, na neoznačeno pot za Slap Orglice in lovsko stezo čez Skok in Šraj pesek, desno oz. naravnost pa vodi označena pot na Presedljaj, Konja in Korošico.
V nadaljevanju se kolovoz počasi zoži v udobno stezo, ki poteka desno ob ponavadi suhi strugi Kamniške Bele in v dobrih 10 min pripelje k spodnjemu tolmunu Slapa Orglice. Pred njim zavijemo desno navzgor, na manj uhojeno pot, ki poteka ob drugi manjši suhi strugi hudournika in jo po kakih 200 m prečimo v levo ter zavijemo v bolj strmo gozdno pobočje. Običajno so na tem mestu že postavljeni možiclji, saj je ta pristop tudi najbližji mnogim plezalcem pod Vežico iz kamniške strani.
Na začetku sicer kar strma in ozka steza se kmalu položi in zavije v levo ter poteka nekaj časa vzporedno nad strugo hudournika, ki prinaša tudi vodo za prej omenjeni slap. Steza je v nadaljevanju dobro sledljiva, se rahlo vzpenja in poteka po travah in redkem gozdu, malo po desni, malo po levi strani struge in mi se je držimo vse do konca, ko pridemo do velikih skal in do zatrepa dolinice. Tam v desno prečimo strugo in se usmerimo zopet v bolj strmo gozdno pobočje, ki nas nato v okljukih v dobrih 15 min pripelje pod Skok, ki ima tri manjše zaporedne stopničaste kamine (ocena težavnosti II do III). Poleti in kadar je suša je skala običajno suha, moker pa pri plezanju povzroča še dodatne nevšečnosti, a z nekaj izkušnjami in smisla za plezanje, mu boste kos; za navzdol pa je priporočljivo uporabiti vrv (zadošča 30 m) in abzajl, saj sta v ta namen na dveh ključnih mestih, zabita klina z rinkama.
Ko smo preplezali Skok, se nad njim usmerimo levo spet na lepo vidno stezo, ki pa se zdaj še bolj strmo postavi navzgor, sprva med travami, nato pa še čez zadnji ostanek gozda. Na tem delu je na poti tudi nekaj drobnega kamenja in ker delamo okljuke, je potrebno biti pazljiv, da ga ne prožimo eventuelnim zanamcem pri vzponu.
Ko pridemo iz gozda, pred sabo in potem na desni zagledamo mogočne stene Vršakov in Vežice ter melišče Šraj peska. Gor grede hodimo bolj po desni in bližje stenam, na koncu melišča - nasproti večje skalne votline, pa se povzpnemo še čez skalno stopnjo, potem pa še čez pas ruševja. Kmalu zatem se nam odpre lep pogled na Petkove njive pod nami in na celotno Ojstrico iz južne strani. Petkove njive so na tej višini res ogromen, raven in zelen travnik, iz leve se nanje spusti pot iz Srebrnega sedla (in od Koče na Kamniškem sedlu), na desni pa lahko občudujemo kompaktne stene Lučkega Dedca. Pot iz Petkovih njiv h Kocbekovemu domu na Korošici je sicer kratka, a iz te strani tudi še ne markirana in če se je lotite po načelu: najkrajše je najbližje, se boste lahko znova otepali visokega ruševja.
Od lepo urejenega Doma na Korošici je na Ojstrico najlepše opraviti krožno turo, gor po vzhodnem (desnem) grebenu in nazaj po zahodnem oz. južnem do doma, od doma naprej pa je vse markirano in označeno.
Opisana pot iz doline navzgor je primerna tudi poleti, saj imate večji del dopoldneva senco pod Vršaki in Vežico in prijeten hlad, no popoldanska se vam obilo sonca povrne pri sestopu, a je pot navzdol vseeno manj naporna.
Dolžina hoje: cca 4 ure do Korošice in še 1,5 do 2 uri do vrha.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pred Belo - Ojstrica1
Pred Belo - Ojstrica2
Pred Belo - Ojstrica3
Pred Belo - Ojstrica4
Pred Belo - Ojstrica5
Pred Belo - Ojstrica6
Pred Belo - Ojstrica7
Pred Belo - Ojstrica8
Pred Belo - Ojstrica9
Pred Belo - Ojstrica10
Pred Belo - Ojstrica11
Pred Belo - Ojstrica12
Pred Belo - Ojstrica13
Pred Belo - Ojstrica14
Pred Belo - Ojstrica15
Pred Belo - Ojstrica16
Pred Belo - Ojstrica17
Pred Belo - Ojstrica18
Pred Belo - Ojstrica19
Pred Belo - Ojstrica20
Pred Belo - Ojstrica21
Pred Belo - Ojstrica22
Pred Belo - Ojstrica23
Pred Belo - Ojstrica24
Pred Belo - Ojstrica25
Pred Belo - Ojstrica26
Pred Belo - Ojstrica27
Pred Belo - Ojstrica28
Pred Belo - Ojstrica29
Pred Belo - Ojstrica30
Pred Belo - Ojstrica31
Pred Belo - Ojstrica32
Pred Belo - Ojstrica33
Pred Belo - Ojstrica34
Pred Belo - Ojstrica35
Pred Belo - Ojstrica36
Pred Belo - Ojstrica37
Diskusija o izletu Pred Belo - Ojstrica (čez Skok in Šraj pesek)
ljubitelj gora11. 07. 2015
Manjka tudi pod zahtevnost: Zelo zahtevno brezpotje vsaj tam, kjer je treba plezat, slika 14-15 pred temi skoki in nad skoki pa je res steza. Slika 13 res je steza v levo a se konča na robu prepada. Vrjetno je steza v levo, ker večina ne najde lažjega prehoda do Korošice in se vrne nazaj v dolino. Povratek mimo Korošice, Presedljaj in v dolino.
franca12. 07. 2015
Slika 13: steza se konča. Če gremo po njej do konca, preplezamo par metrov naravnost (desno) navzgor (lahko) in smo v strmem gozdu. Tu je obvoz za skok, kadar je mokra skala. Tudi ta gozdni vzpon ni prav lahek, strmina je precejšnja, kakšnega plezanja pa ni več. Le na koncu je malo teže najti prehod skozi rušje.
klacki12. 07. 2015
Sva s punco pred časom opravila to pot, saj je nama tisti del ostal še neraziskan in sva šla in pred skom sva šla še do Kamniške jame (pot lepa, sam strma ko sto bogov, kar grizeš v tist breg), potem pa dol pa spet gor proti Šraj pesku, nisva potem šla naravnost ven čez skoke ampak po poti v levo in nato malo poplezala (tisti, ki niso navajeni malo prezanja naj raje ne hodijo tu čez brez štrika, da se kaj ne zaštrika nasmeh!!!), potem pa gasa po celem tistem grebenu in sva prišla do šraj peska, ampak v levo stran melišča potem pa pičila do Korošice na šnopc pa pir nasmeh, potem pa prek Presedljaja nazaj v Kamniškonasmeh Super za hodit, mir, ne srečaš žive duše...res lep konec Kamniško -Savinjskih.
gams113. 07. 2015
tako kot sem jaz zasledil, se tega Skoka lahko izogneš, če greš čez Najnar štant, ampak kako zahtevno in kako orientacijsko problematično je pa to v primerjavi z opisano potjo, ki je zelo dobro in logično opisana.
garmont13. 07. 2015
Lovska steza čez Najnar štant je orientacijsko zahtevnejša od zgoraj opisane poti. Na enem krajšem delu poplezaš (1stopnja),na večih delih pa je izpostavljena. Lahko bi rekel točno tako ,kot že nekdo drug na tem forumu:Kdor ni Skoku dorasel ,se tudi na tej stezi ne bo počutil najbolje.
franca14. 07. 2015
V komentarjih (o sliki 13 itd.) ne govorimo o poti čez Najnar štant, ampak o (brez)poti, ki gre skozi gozd levo od Skoka. Tam, kjer pridemo do grape s skokom, gremo še malo levo po poti, splezamo par metrov po skalah v desno in iščemo najboljše prehode po gozdu. V mokrem varneje kot čez Skok, tudi malo lažje.
garmont14. 07. 2015
@Gams1 sprašuje o poti čez Najnar štant in ne o obvozu Skoka.
gams114. 07. 2015
ali je na tem forumu oz.portalu še kje kaj bolj konkretno napisanega kot piše pod naslovom: Korošica čez Šraj pesek in Najnar štant?!, Garmontove opise sem sicer prebral in pogledal slike, a priznam, da verjetno ne bi našel začetka te poti.
dprapr14. 07. 2015

Tu je opis obeh poti (V. Habjan: Brezpotja).
In ocenjeno je z II, kar je seveda realna ocena skoka.
Volk14. 07. 2015
Lovska pot čez Najnar štant je seveda neprimerljivo lažja od Skoka. Tudi obvoz, ki ga lepo opisuje franca je malenkost težji od poti čez Najnar štant. Sam Skok je dejansko plezanje II (gladko, dokaj neuporabni stari klini). V sestopu (sploh mokrem) vam zna Skok brez vrvi povzročiti hude težave. Morda le v vednost - GRS je tamkaj posredovala že kar nekajkrat. Lp.
gams116. 07. 2015
hvala vsem za komentarje in nasvete; torej, če poenostavim: gor čez Skok se še nekako spleza, za dol pa se ga je povprečnemu planincu brez štrika bolje izogniti in ker tisti obvozi mimo Skoka po desni navzdol niso ziher in tudi pot čez Najnar štant ne, si je od Korošice nazaj najbolje vzeti čas, za enostavnejšo in daljšo varianto hoje po markirani poti mimo Lučkega dedca čez Presedljaj v dolino Kam.Bele.
garmont17. 07. 2015
Točno tako.
Si pa ob poti čez "Skok" ogledaš še naravno zmamenitost...Velb,ki v opisu poti ni omenjen.
subaru13. 08. 2015
Včeraj prehodil to pot. Dokaj lahko sledljiva, strma in kar dolga.Razen skoka kakšnih težav ni.
Sam skok pa dokaj zoprn, predvsem zaradi gladkih skal. Za povprečnega planinca, ki ni vajen kakšne "plezarije " pa priporočam varovanje z vrvjo. Tudi v suhem. Sestopa čez skok se pa vsaj jaz ne bi lotil brez vrvi.
Drugače pa čudovita turca, mir, drugačni pogledi na Zeleniške špice.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki