Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Pred Belo - Ojstrica

Pred Belo - Ojstrica

Natisni
Izhodišče: Pred Belo (571 m)
Širina/Dolžina: 46,3188°N 14,6005°E
Čas hoje: 6 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1779 m
Višinska razlika po poti: 1900 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 16.414
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 85
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Približno 2km za spodnjo postajo nihalke na Veliko planino pa bomo na desni strani ceste opazili parkirišče in planinske smerokaze za Presedljaj, Konja in Korošico (parkirišče se nahaja za mostom).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Presedljaja, Korošice, Konja in Ojstrice. Že po nekaj metrih pot zavije v desno, kjer se sprva komaj znatno vzpenja, nato pa se prične spuščati in se po nekaj minutah priključi širokemu kolovozu. Vzpon nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki že kmalu preči hudournik, nato pa se zložno do zmerno vzpenja proti zatrepu doline Kamniške Bele.
Po dobrih 30 minutah hoje od izhodišča pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno po markirani poti (levo slap Orglice in Korošica preko Šraj peska). Kolovoz se že kmalu za razpotjem spremeni v vse bolj strmo stezico, le ta pa nas naprej vodi skozi strnjen gozd. Višje pot zavije rahlo v levo ter preči hudourniško grapo. Nekoliko naprej se v levo skoraj neopazno odcepi pot čez Najnar štant (zahtevna in izpostavljena pot, ki vodi na Korošico, višje se priključi pot čez Šraj pesek), mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se prične vzpenjati v številnih okljukih. Pot se višje za kratek čas še strmeje vzpne in nas pripelje do lepega razgledišča z mizo in klopjo.
Pot naprej se rahlo spusti, preči strmo pobočje in nas pripelje do hudourniške grape. Tu pot zavije na levo stran pobočja, se sprva vzpne ob pomoči nekaj klinov in višje jeklenice, nato pa se vrne v gozd, kjer se še nekaj časa strmo vzpenja. Višje se pot prehodno položi, nato pa se ponovno strmo vzpne in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na sedlo Presedljaj, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Korošice (desno Konj) po poti, ki se prične vzpenjati po levi strani neizrazitega grebena. Po nekaj minutah pot zavije v desno in se položi. Pot nadaljujemo po mestoma precej zaraščeni stezici, ki se zložno vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot preči izpostavljeno pobočje nad dolino Lučke Bele, kjer stoji tudi spominska plošča ponesrečenemu planincu. Le nekaj metrov za spominsko ploščo, pa se pobočje položi in nas pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot proti Vršičem in Vežici.
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se nadaljuje proti severu in nas z nekaj krajšimi vzponi in spusti hitro pripelje do mesta, kjer se priključimo bolj uhojeni poti iz doline Lučke Bele. Tu nadaljujemo levo ter se mimo odcepa poti na Lučkega Dedca sprehodimo do Praga (1910 m).
S Praga nadaljujemo naravnost in pot nadaljujemo po široki stezici, ki se prične prečno spuščati proti zeleni ravnici Korošice. Po 10 minutah spusta se pot položi in do Kocbekovega doma nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Od Kocbekovega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ojstrice. Pot gre že nekaj metrov nad kočo v pas rušja, kjer se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po dobrih 20 minutah vzpona od Kocbekovega doma se pot položi, le ta pa preide na travnata pobočja, katera kmalu zamenja kamenje. Pot naprej preči dve zaporedni grapi, nato pa se prične strmeje vzpenjati po vse bolj razglednem pobočju. Pot naprej nas vodi mimo dveh manj opaznih razpotij (v obeh primerih nadaljujemo desno v smeri Ojstrice, levo Planjava in Škarje) in se postopoma prične obračati vse bolj v desno. Višje pot postane še bolj strma in preide na precej gruščnato pobočje. Naprej se pot za kratek čas položi in nas skozi ožji prehod pripelje na glavni greben Kamniško Savinjskih Alp. Ko stopimo na greben nadaljujemo desno po zelo strmi poti, ki se naprej vzpenja po razčlenjenem skalovju. Tej zelo strmi poti, ob kateri nam je v pomoč nekaj klinov, sledimo vse do vrha Ojstrice, le tega pa dosežemo po približno 15 minutah nadaljnje hoje (v zadnjem delu je velika nevarnost padajočega kamenja).
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Presedljaj (1613m), Prag (1910m), Kocbekov dom na Korošici (1808m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pred Belo - Ojstrica1
Pred Belo - Ojstrica2
Pred Belo - Ojstrica3
Pred Belo - Ojstrica4
Pred Belo - Ojstrica5
Pred Belo - Ojstrica6
Pred Belo - Ojstrica7
Pred Belo - Ojstrica8
Pred Belo - Ojstrica9
Pred Belo - Ojstrica10
Pred Belo - Ojstrica11
Pred Belo - Ojstrica12
Pred Belo - Ojstrica13
Pred Belo - Ojstrica14
Pred Belo - Ojstrica15
Pred Belo - Ojstrica16
Pred Belo - Ojstrica17
Pred Belo - Ojstrica18
Pred Belo - Ojstrica19
Pred Belo - Ojstrica20
Pred Belo - Ojstrica21
Pred Belo - Ojstrica22
Pred Belo - Ojstrica23
Pred Belo - Ojstrica24
Pred Belo - Ojstrica25
Pred Belo - Ojstrica26
Pred Belo - Ojstrica27
Pred Belo - Ojstrica28
Pred Belo - Ojstrica29
Pred Belo - Ojstrica30
Pred Belo - Ojstrica31
Pred Belo - Ojstrica32
Pred Belo - Ojstrica33
Pred Belo - Ojstrica34
Pred Belo - Ojstrica35
Pred Belo - Ojstrica36
Pred Belo - Ojstrica37
Pred Belo - Ojstrica38
Pred Belo - Ojstrica39
Pred Belo - Ojstrica40
Pred Belo - Ojstrica41
Pred Belo - Ojstrica42
Pred Belo - Ojstrica43
Pred Belo - Ojstrica44
Pred Belo - Ojstrica45
Pred Belo - Ojstrica46
Pred Belo - Ojstrica47
Pred Belo - Ojstrica48
Pred Belo - Ojstrica49
Pred Belo - Ojstrica50
Pred Belo - Ojstrica51
Pred Belo - Ojstrica52
Pred Belo - Ojstrica53
Pred Belo - Ojstrica54
Pred Belo - Ojstrica55
Pred Belo - Ojstrica56
Pred Belo - Ojstrica57
Pred Belo - Ojstrica58
Pred Belo - Ojstrica59
Pred Belo - Ojstrica60
Pred Belo - Ojstrica61
Pred Belo - Ojstrica62
Pred Belo - Ojstrica63
Pred Belo - Ojstrica64
Pred Belo - Ojstrica65
Pred Belo - Ojstrica66
Pred Belo - Ojstrica67
Pred Belo - Ojstrica68
Pred Belo - Ojstrica69
Pred Belo - Ojstrica70
Pred Belo - Ojstrica71
Pred Belo - Ojstrica72
Pred Belo - Ojstrica73
Pred Belo - Ojstrica74
Pred Belo - Ojstrica75
Pred Belo - Ojstrica76
Pred Belo - Ojstrica77
Pred Belo - Ojstrica78
Pred Belo - Ojstrica79
Pred Belo - Ojstrica80
Pred Belo - Ojstrica81
Pred Belo - Ojstrica82
Pred Belo - Ojstrica83
Pred Belo - Ojstrica84
Pred Belo - Ojstrica85
Diskusija o izletu Pred Belo - Ojstrica
klm22. 07. 2010
Dejansko ne vem, koliko časa naj bi vzela ta pot, vendar sem sam potreboval 2:25 h, da sem stal na vrhu Ojstrice, medtem pa sem naredil še nekaj lepih fotografij. Sicer pa je vreme tako kot včeraj fantastično. Dve stvari bi še izpostavil po opravljeni turi: prva je oskrbnica Kocbekovega doma na Korošici. Gre za gospo s karakterjem, hrbtenico, izredno prijetno oplotničanko, ki je oskrbnica omenjenega doma že več let. Brezplačno mi je odstopila izotonike ter vodo, prav tako je bilo zelo prijetno poklepetati z njo. Enako domač občutek dobim ob vsakem srečanju z njo. Druga stvar, ki bi jo izpostavil je vzpon na samo Ojstrico. Ker sem časovno nekoliko tempiran, si poskušam izbrati tudi kakšno bližnjico. Zgoraj opisani vzpon na omenjeni vrh od Kocbekovega doma ponuja v vršnem delu prijetno plezanje I. stopnje, če potegnemo diretissimo, tako da vrh dosežemo v smešno kratkem času. Skala je naravnost odlična!
mukica22. 07. 2010
Moraš pa imeti zelo hiter korak ,da narediš to turo v tako kratkem časuzavijanje z očmi,saj je skoraj iz Kamniške bistrice ali je bilo izhodišče kje drugjezmeden
klm22. 07. 2010
Ja iz Bistrice. Sicer sem gorski tekač, ampak zdaj sem na "dopustu", to pomeni, da se po hribih potikam s fotoaparatom in uživam. počasneje pa skoraj ne gre - tekaška deformacija pač. Ko sem v preteklosti to pot pretekel, je bil cajt nekaj sekund pod 2h, ampak sem se potem počutil precej idiotsko-nobenih vtisov, ali spominov na opravljeno turo, le utrujenost.
mala planina17. 10. 2011
Pot se res ,da prepoloviti. KRITIKA-borovci med potjo so obupni.(ALI LAHKO KDO TO POSEKA?)jezen
Loni17. 10. 2011
Zanimivo, a to so borovci od avgusta toliko zrasli, meni se sploh niso zdeli problematični, se je dalo iti čisto komot mimo.
urbancek24. 06. 2012
Te časovnice niso čisto normalne, se strinjam s klm in malo planino... Dobro telesno pripravljeni planinci pridejo v 6h 45min brez večjih postankov že nazaj v dolino.zavijanje z očmimežikanje Jaz sem danes z normalno konstantno hojo prišel nazaj k avtu po 7h 30min (vmes pol ure za malico, postanek na Korošici in še na L. Dedcu sem bil) Kritika pa še vedno leti na ruševje, ki bi rabilo motorkovelik nasmeh Lp!
kicho7. 10. 2012
včeraj sem šel po tej poti. Ruševje še kar v istem stanju in ker sem mal višje sorte, sem skoraj moral po vseh štirih velik nasmeh
Drugače pa lep izlet z lepim vremenom.
lp
23maja17. 07. 2013
ko sem šla gor Belo-Korošiča-Ojstrica 7.7.2013 je bilo ruševje porezano (borovcev ni več oziroma niso več problematični). Časovnica je bolj realna kot nerealna, jaz sem rabila dobrih 5 ur do vrha z dvema postankoma. To da prideš na vrh v 3h urah ni realno za dobro pripavljenega planinca nasmeh Ampak vsa čast za tak čas!
janez.novak17. 07. 2013
23 maja - ali je ta pot dobro označena, ali jo lahko kje zgrešiš?
ljubitelj gora7. 08. 2014
Na Korošici teče voda, če koga zanima, ne vem pa, če je pitna. Pot iz doline do sem je resnično dolga in naporna. Šel pa sem pri Slapu Orglice čez skok in Šraj pesek in do vrha Male Ojstrice/Ojstrice. Vrnil se po zgornji opisani poti s tem da sem prej še bil na sedlcu pod Škarij in še naprej proti Lučki Babi, ampak je začelo grmeti (slišat je bilo grozno, ker si posredno stik z oblaki) in tako hitro/varno sestopil nazaj do Korošice, prečil sem eno snežišče pod drugo nižjo pot, ampak ni problema, ni tolk strmo, sneg pa je tud 2-3 cm spustil. Na Korošici se je vreme izboljšalo a na žalost me je čas pregenjal in šel v smeri Presedljaja in v dolino.
živjo7. 09. 2014
Tudi sam sem se pri povratku iz Ojstrice ustavil v koči kjer sem bil deležen odlične postrežbe ter prijetnega klepeta. Super tura ter kapo dol oskrbnici koče na Korošici.nasmeh
Daiblo2.0 7. 10. 2019
Tura opravljena dne 6. 10. 2019 brez večjih posebnosti, vendar zahteva nekaj opomb:

1.) Komentar št. 1, uporabnika “klm” je irelevanten za vse, razen za gorske tekače.

2.) Tura zahteva zadostno mero telesne pripravljenosti, kar potrjujejo včerajšnji parametri: 4h 50min do vrha, 9h 30min za celotno turo, 2000 višinskih metrov vzpona, cca. 16km dolžine.

3.) V bližini pogorišča Kocbekovega doma na Korošici je tekoča voda (pipa) in nadstrešek, stoječ na treh zaklenjenih kontejnerjih, ki ne služijo kot bivak!

4.) Pot z vrha do Korošice je krušljiva in nevarna za zdrs, zelo priporočljiva je uporaba čelade.

Vso srečo pri nadaljnjih gorniških udejstvovanjih.
Maticc7. 06. 2020
Tudi jaz se vprašam, kako je komentar nekoga ki se ukvarja z gorskim tekom relevanten za povprečnega hribolazca in kakšen smisel ima. Takšen čas je gotovo bolj zavajujoč kot uradnih 6'45, ker gre za dolgo uro.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki