Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Konj / Pred Belo - Konj

Pred Belo - Konj

Natisni
Izhodišče: Pred Belo (571 m)
Širina/Dolžina: 46,3188°N 14,6005°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1232 m
Višinska razlika po poti: 1232 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 47.244
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 64
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Približno 2km za spodnjo postajo nihalke na Veliko planino pa bomo na desni strani ceste opazili parkirišče in planinske smerokaze za Presedljaj, Konja in Korošico (parkirišče se nahaja za mostom).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na pot v smeri Presedljaja, Korošice, Konja in Ojstrice. Že po nekaj metrih pot zavije v desno, kjer se sprva komaj znatno vzpenja, nato pa se prične spuščati in se po nekaj minutah priključi širokemu kolovozu. Vzpon nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki že kmalu preči hudournik, nato pa se zložno do zmerno vzpenja proti zatrepu doline Kamniške Bele.
Po dobrih 30 minutah hoje od izhodišča pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno po markirani poti (levo slap Orglice in Korošica preko Šraj peska). Kolovoz se že kmalu za razpotjem spremeni v vse bolj strmo stezico, le ta pa nas naprej vodi skozi strnjen gozd. Višje pot zavije rahlo v levo ter preči hudourniško grapo. Nekoliko naprej se v levo skoraj neopazno odcepi pot čez Najnar štant (zahtevna in izpostavljena pot, ki vodi na Korošico, višje se priključi pot čez Šraj pesek), mi pa nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se prične vzpenjati v številnih okljukih. Pot se višje za kratek čas še strmeje vzpne in nas pripelje do lepega razgledišča z mizo in klopjo.
Pot naprej se rahlo spusti, preči strmo pobočje in nas pripelje do hudourniške grape. Tu pot zavije na levo stran pobočja, se sprva vzpne ob pomoči nekaj klinov in višje jeklenice, nato pa se vrne v gozd, kjer se še nekaj časa strmo vzpenja. Višje se pot prehodno položi, nato pa se ponovno strmo vzpne in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na sedlo Presedljaj, kjer je označeno razpotje.
Na Presedljaju je razpotje, kjer se usmerimo desno za oznakami Konj. Pot nato poteka rahlo v desno preko nekoliko strmejšega pobočja posutega z gruščem in nato zavije v levo. Tu se za kratek čas pot nekoliko strmeje vzpne in v pomoč nam je tudi nekaj klinov. Pot nadaljujemo preko pobočja poraščenega z ruševjem, ki nas pripelje do grebena. Pot nato poteka po desni strani grebena in postane nekoliko zahtevnejša ter nekoliko bolj izpostavljena. Sledi verjetno najtežji del poti, kjer se precej strmo vzpnemo ob klinih in jeklenicah nazaj proti grebenu. Ko pridemo ponovno na greben imamo le še nekaj metrov do predvrha na katerem je postavljena vpisna skrinjica. Od tu imamo nato še kratek vzpon ob jeklenici do vrha Konja.
Pred Belo - Presedljaj 3:00, Presedljaj - Konj 45 minut.
zemljevid poti - Konj
Ob poti: Presedljaj (1613m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Pred Belo - Konj1
Pred Belo - Konj2
Pred Belo - Konj3
Pred Belo - Konj4
Pred Belo - Konj5
Pred Belo - Konj6
Pred Belo - Konj7
Pred Belo - Konj8
Pred Belo - Konj9
Pred Belo - Konj10
Pred Belo - Konj11
Pred Belo - Konj12
Pred Belo - Konj13
Pred Belo - Konj14
Pred Belo - Konj15
Pred Belo - Konj16
Pred Belo - Konj17
Pred Belo - Konj18
Pred Belo - Konj19
Pred Belo - Konj20
Pred Belo - Konj21
Pred Belo - Konj22
Pred Belo - Konj23
Pred Belo - Konj24
Pred Belo - Konj25
Pred Belo - Konj26
Pred Belo - Konj27
Pred Belo - Konj28
Pred Belo - Konj29
Pred Belo - Konj30
Pred Belo - Konj31
Pred Belo - Konj32
Pred Belo - Konj33
Pred Belo - Konj34
Pred Belo - Konj35
Pred Belo - Konj36
Pred Belo - Konj37
Pred Belo - Konj38
Pred Belo - Konj39
Pred Belo - Konj40
Pred Belo - Konj41
Pred Belo - Konj42
Pred Belo - Konj43
Pred Belo - Konj44
Pred Belo - Konj45
Diskusija o izletu Pred Belo - Konj
Prikaži starejša sporočila
keti110. 05. 2013
A kdo ve, če je na Martinj stezi še kaj snega?
Janiel747. 06. 2013
Je izhodišče lahko najti? Hvala
jax7. 06. 2013
Če niso vmes kaj obnavljali, potem je res na odcepu le ena slabo opazna tabla, tako da izhodišče kaj lahko zgrešiš. Ampak - konec koncev se parkirišče nahaja ob glavni cesti, tako da prav zelo ne moreš zalutat.
ljubitelj gora7. 06. 2013
Je, saj je pri glavni cesti.
rasto_r8. 06. 2013
Ob Beli preko Presedljaja na vrh računaj 3,5 do 4 ure, čez planino Rzenik, Dol in do ceste ter nazaj do avta pa cca. slabe 3 ure. Na tej poti ni snega. Izhodišče za turo je kakšnih 100 m po mostu čez Belo (to je kakšen km ali dva pred Domom v Kamniški Bistrici). Gre bolj za odcepek v gozd, kjer se da parkirati. Tam ni markacij, temveč kakšnih 50m naprej v gozdu po stezi.
Janiel749. 06. 2013
Hvala. Sem šel , a malo več kot do Presedljaja ne, ker je začelo deževat in bilo temno...prenevarno po jeklenicah ... Prve table , ki je v opisu, pa nisem nikjer zasledil...
ostrorogi10. 08. 2014
Danes na Konju. Celo pot gor nisem srečal žive duše. Če ne marate gužve vam priporočam!
VidicM10. 10. 2014
je pot prestrma da bi seboj vzel psa?
martinkarpan10. 10. 2014
kolikor vem je zadnji del precej izpostavljen in dvomim, da je primeren za psa
Macesna10. 10. 2014
Se strinjam z martinomkrpanom. Šlo pa bi s psom, če bi šel na Konja z Velike planine oz. čez pl. Dol in mimo Rzenika. Pri tej varianti ni jeklenic.
VidicM10. 10. 2014
hvala za info
squash12328. 10. 2014
Danes sva se z ženo povzpela na Konja. Na poti na Konja in nato proti planini Rzenik in planini Dol nisva srečala niti enega planinca. Očitno velja Konj za dokaj nepriljubljeno goro, kljub temu da ponuja zelo lepe razglede na vse strani.nasmeh
janez zorman6. 02. 2015
Konj je zelo obiskan v vseh letnih časih. Rzenik, ki je 30m višji in bolj zanimiv, pa je resnično zapostavljen. In to predvsem zaradi tega, ker je slabo označena pot. Lansko jesen je vse od Planine Rzenik (travnik), do vrha, pot čez ruševje urejena - porezane borove veje - hodiš kot po tunelu.
ločanka7. 02. 2015
Hvala Janez, da si nas opozoril! Bilo je res vse zaraščeno, enostavno preveč, da bi se odločil za dostop do vrha.
Barentoter12. 03. 2015
V soboto grem krožno pot čez Presedljaj na Konja in čez dolino Dol nazaj do spodnje postaje nihalke. Morda kdo ve kake so razmere te dni? Bolj me skrbi greben, če je napihan sneg. Čez tiste borovce na Rzeniku se bomo pa že prebili.
_sandra_13. 03. 2015
V torek je bilo od spodnje nihalke do planine Dol po gozdu nekoliko ledeno, na planini Dol sneg pridno pobira, višje proti Konju ga je tudi do kolen, vendar je gaz..kako je po grebenu in po poti čez Presedljaj ne vem..
Barentoter16. 03. 2015
V soboto sva se odpravila čez Presedljaj na Konja. Čez gozd je pot dokaj lepa, nekaj podrtih dreves je še na poti, sicer pa je potrebno kar paziti, da ne zgrešite poti, ker so markacije precej slabo vidne. Na grebenu (od razpotja s Korošico) je bilo veliko napihanega snega. Prva zajla je strgana in par klinov je pod snegom. Ker sva imala z ženo samo "tamale" dereze sva se sredi grebena odločila za sestop nazaj v dolino. Manj izkušenim planincem trenutno priporočam pristop s planine Dol.
_sandra_16. 03. 2015
če bi bila vidva vsaj približno izkušena, bi s seboj imela vso zimsko opremo, tako da glede na komentar spodaj, da priporočate za manj izkušene planince pristop s planine Dol, ni na mestu..jaz sem šla tudi iz tam s popolno zimsko opremo, saj nikoli ne veš kaj te čaka na poti..pa se ne štejem med bolj ali manj izkušene, zima v hribih je za vse enaka, kam kdo gre je pa že druga debata..
redbull16. 03. 2015
sandra odlicen komentar. Male dereze pomenijo skoraj tko kot da nimaas nic
Barentoter16. 03. 2015
Se absolutno strinjam glede opreme. Želel sem le opisati pot čez Presedljaj v trenutnih razmerah. In še vedno trdno stojim za tem, da zimski vzpon ni za vsakogar, ki gre v nedeljo na Šmarno.
_sandra_16. 03. 2015
Morda ni fer, da se žali ljudi, ki hodijo v nedeljo na Šmarno, meni se zdi nekorektno da nekdo, ki hodi v hribe z nepopolno zimsko opremo potem ocenjuje, kdo naj s kje hodi..ko bosta naslednjič prišla do vrha s pravimi derezami se pa tudi jaz vzdržim nadaljnjih komentarjev..do tedaj pa srečno kjerkoli že, pa četudi "samo" na Šmarni..
andrej7816. 03. 2015
Sandra ne vžiguj se brez veze...lp
redbull17. 03. 2015
da malo presekam. Ali si videl Barentoter, ce je bilo kaj shojeno oz. stopinj proti korosici iz presedljaja?
hvala
lp
Dejan
Barentoter17. 03. 2015
Proti Korošici je vodilo par sledi. Videl ali srečal pa nisem nikogar. Pa tudi sledi so bile že malce stopljene po robovih in so bile morda stare kak dan.
veja520. 06. 2015
Zdravo,
jutri bi šli na Konja po tej poti. V kakšnem stanju je pot?
Hvala za informacije in lep pozdrav vsem-
ejti20. 06. 2015
Pot je bp.
lanževica20. 06. 2015
pot tudi slucajno ni bp, saj je grapa s slike 19 takoj od klopce, v dolzini kake tri metre, precej podrta. Poti sploh ni in nimas se cesa oprijeti.

Varovana pot na Konja je v dobrem stanju, precej je naloženega sodra po skalah. Tako je bilo stanje na tej poti prejsnjo nedeljo.
dprapr21. 06. 2015
Sem podobno razmišljal ob tistem bp, ampak se običajno ne vtikam v stanje markiranih poti.
smatjaz21. 06. 2015
tudi jaz poredko, vendar menim po tem kar sem prejšnjo nedeljo videl ko sem se spuščal s konja, da kogar moti odsek na sliki 19, bo le z težka prehodil odsek s presedljaja na konja, torej menim da komur je odsek 19 nevaren, naj bi na presedljaju obrnil ali šel v drugo smer (pot proti korošici pa ne poznam). To ni bilo mišljeno kot graja ali pametovanje, temveč kot dejstvo da je to manj nevaren odsek kot tisti višje gor.....zavijanje z očmi
dprapr21. 06. 2015
Vprašanje je bilo, v kakšnem stanju je pot, ne težavnost poti!
smatjaz21. 06. 2015
to imaš pa prav...velik nasmeh
veja521. 06. 2015
Zaradi slabše napovedi vremena nismo šli na to pot. Hvala za posredovane informacije. Če/ko bomo prehodili pot, javim stanje glede možnosti prečenja grape.
Lep pozdrav vsem.
smatjaz21. 06. 2015
veja5 le korajžno nič se bat ni tako hudo kot se prepiramo tukaj gori, sicer pa če nas redno spremljaš ugotavljaš da se ves čas nekdo prepira, pardon dva, ker če se en sam je že mal čudno....velik nasmeh
veja511. 07. 2015
Včeraj sva z ženo prehodila to pot. V tistem delu, kjer manjka nekaj metrov poti, so že narejene stope. Tako ne povzroča večjih težav pri prečenju. Zaključni,grebenski del poti, pa je razgleden in vreden vsake kaplje znoja. Lepi prehodi med varovanimi in nezavarovanimi deli. Zanimiv konj.
Lep pozdrav vsem.
Stane72. 12. 2015
Je kdo hodil po tej poti zadnje čase ? Koliko je kaj snega na grebenu ?
Pelca9. 10. 2017
Diber dan, ali je od vrha Konja težko oziroma zelo nevarno priti do mesta, kjer je žig?
Enka9. 10. 2017
Žig je zdaj na vrhu nasmeh
garmont9. 10. 2017
Če greste s planine Rzenik na vrh Konja je žig dostopen brez težav.
Če pa greste s Presedljaja, tam pa je povsem druga pesem. mežikanje
Pelca10. 10. 2017
Grem z Rzenika, zato sem vprašala, ker piše, da je treba za žig potem malo poplezati v smeri Presedljaja; očitno so ga zdaj že prestavili. Hvala vsem za info!
smatjaz10. 10. 2017
Pelca čez planino Rzenik do Konja je povsem pohodna pot brez posebnosti, zatorej le korajžno, žig je na vrhu Konja, če pa se vam da "malo gužvati" po borovju pa se splača obiskati tudi vrh Rzenika katerega je odcep lepo označen kakih 10 min pred vrhom Konja v levo.
Pelca11. 10. 2017
smatjaz najlepša hvala! Sem že ugotavljala, kako bi se dalo obenem še na Rzenik, hvala!
pohodnik3816. 06. 2020
V soboto 13 .6 na Konja iz doline Kamniške Bele po plezalni poti potem pa še na Rzenik ki je čisto blizu in po Martinj stezi v dolino na izhodišče.Iz zgornje smeri je Martinj stezo težje najti saj je kar velik del gozda bil posekan.Priporočljivo je imet kakšno GPS sled da te privede na začetek Martinj steze.

VIDEO film o opravljeni poti

Lp1 Tonenasmeh
green15. 10. 2021 11:25:57
Je ta pot čez Presedljaj še vedno zaprta? Kakšne pa so trenutne razmere na Konju?
grega_z_brega15. 10. 2021 12:35:43
Pot je na novo in zanimivo urejena.
Za razmere na Konju pa ne vem, verjetno je pa nekaj snega.
5Xum15. 10. 2021 15:51:56
https://www.pzs.si/stanje_poti.php?pid=14831

izgleda kot da so še isti dan, kot je bila pot zaprta, tudi naredili obvoz tako da je pot uradno odprta že pol leta.
grega_z_brega15. 10. 2021 20:27:44
https://www.pdd.si/2021/09/13/pot-po-dolini-kamniske-bele-do-presedljaja-je-odprta/

en mesec pa res, tisto zgoraj je verjetno popravljena novica iz februarja.mežikanje
smatjaz16. 10. 2021 11:44:28
Ja res je, tista prva novička ni čisto točna, dalo se je obiti podor in neuradno nadaljevati po zdajšnji trasi, vendar je pot čisto uradno odprta od septembra, tako da je zdaj varno speljana mimo podora. Se je pa potrebno zavedati da Rzenik še ni rekel zadnje besede in da bo v prihodnosti še kaj priletelo z njega, verjetno ne več v takem obsegu, zato se je dobro izogibati plazišča. Druga nevarnost pa je da je plazišče še vedno popolnoma nestabilno in se ne premika navzdol , temveč se seseda samo v sebe, ker so spodaj pod ogromno količino kamenja naložena stebla dreves kot mikado in se od časa do časa področja pogreznejo in udirajo. Zato hojo po plazovini odsvetujejo. Če se vam udre na plazovini vas verjetno naslednjih nekaj 1000 let nihče ne najde.........nasmeh
Hribovc911. 11. 2021 17:42:53
Del nove poti je res lepo speljan. Na enem mestu je rahlo neprijetno, saj gre pot pod plazovino. Opomnil bi še na to, da gre za zelo zahtevno označeno pot.
ljubitelj gora24. 04. 2022 22:44:03
Prehojeno 24.4.2022, zimske oprema ni več potrebna, varovala so vidt vredu. Sestopil po Martinj stezi in po cesti nazaj do Bele
seinfeld9. 10. 2022 12:36:17
Markacije na Konja od Presedljaja so obledele, na začetku hitro zgrešiš smer. Če sta na Peco in Raduho zelo zahtevni poti, bi tudi ta lahko bila enako kategorizirana. Res kratka, a zahtevnejša in zelo izpostavljena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki