Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Povir - Stari tabor

Natisni
Izhodišče: Povir (410 m)
Širina/Dolžina: 45,6966°N 13,934°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 193 m
Višinska razlika po poti: 193 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 9.652
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Divača, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Divači. Iz Divače nadaljujemo v smeri proti Sežani, nato pa po nekaj kilometrih nadaljnje vožnje prispemo v kraj Povir, kjer zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču kraja. Naprej se peljemo skozi središče vasi, nato pa za nadvozom preko železniške proge zavijemo levo. V nadaljevanju se peljemo še mimo nekaj stanovanjskih hiš, nato pa se asfalt konča. Parkiramo nekaj 100 m naprej od konca vasi, na primernem mestu ob cesti.
b) Najprej se zapeljemo v Sežano, nato pa z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Divači. Ko prispemo v kraj Povir zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti središču kraja. Naprej se peljemo skozi središče vasi, nato pa za nadvozom preko železniške proge zavijemo levo. V nadaljevanju se peljemo še mimo nekaj stanovanjskih hiš, nato pa se asfalt konča. Parkiramo nekaj 100 m naprej od konca vasi, na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo makadamski cesti, ki se sprva zložno vzpenja skozi gozd. Gozd se kmalu spremeni v grmičevje, cesta, ki se počasi obrača proti desni pa nas pripelje na označeno križišče, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri Starega tabora (levo Lokev in Strmec). Od križišča naprej nadaljujemo po precej zložni cesti, le ta pa nas že kmalu pripelje do naslednjega križišča.
Nadaljujemo naravnost v smeri lažje poti na Stari tabor (levo težja pot), le ta pa nas le nekaj metrov naprej pripelje do Hudičkovega spodmola, ki je s poti oddaljen le 30 metrov.
Od spodmola naprej še nekaj časa hodimo po zložni cesti, nato pa prispemo do manjšega križišča, kjer nadaljujemo po desni, nekoliko slabši cesti. V naslednjem križišču gremo levo, nato pa pot nadaljujemo po za spoznanje bolj strmi cesti, s katere se kmalu v desno odcepi pot k še drugemu spodmolu (spodmol Šprinčnca), do katerega je 5 minut hoje. Višje se cesta konča, mi pa nadaljujemo po markirani poti, kateri se sprva z desne priključi slabše uhojena pot od jame Vilenica, še nekoliko naprej pa še pot iz vasi Lokev. Na obeh razpotjih nadaljujemo levo ter nato brez težav prispemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Stari tabor
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stari tabor
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povir - Stari tabor1
Povir - Stari tabor2
Povir - Stari tabor3
Povir - Stari tabor4
Povir - Stari tabor5
Povir - Stari tabor6
Povir - Stari tabor7
Povir - Stari tabor8
Povir - Stari tabor9
Povir - Stari tabor10
Povir - Stari tabor11
Povir - Stari tabor12
Diskusija o izletu Povir - Stari tabor
wolphgang21. 02. 2011
v petek sem bil med drugim tudi tukaj in moram priznat, da me je kar presenetil z širokim razgledom na prostrano kraško pokrajino
Ingrid7911. 05. 2020
Zelo lep sprehod .. Kako blizu imamo tako lepe kotičke. Enkrat moram tudi po težji poti.
darinka44. 09. 2022 18:48:57
Zelo lepa tura. Bila sva danes popoldne z Maksijem. Srečala nisva nikogar. Sestopila po daljši oziroma lažji poti. Spotoma šla še na visok hrib. Na vrhu so skale in kamni. Zgubiš se ne , ker je celotna pot markirana.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki