Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeZavetišče v Hudičevem borštu / Potoče - Zavetišče v Hudičevem borštu
  

Potoče - Zavetišče v Hudičevem borštu (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

 
Izhodišče: Potoče (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3058°N / 14,432°E
Cilj: Zavetišče v Hudičevem borštu (1328 m)
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 3 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 808 m
Višinska razlika po poti: 925 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2501
Ocena: 1 glasov
Število slik: 100
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.

Opis poti:

Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30.

zemljevid poti
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Javorov vrh, Dom na Kališču (1 h 20 min), Planina Dolga njiva, Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Cjanovca, Srednji vrh, Storžič
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu1
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu2
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu3
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu4
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu5
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu6
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu7
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu8
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu9
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu10
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu11
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu12
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu13
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu14
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu15
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu16
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu17
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu18
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu19
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu20
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu21
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu22
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu23
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu24
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu25
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu26
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu27
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu28
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu29
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu30
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu31
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu32
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu33
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu34
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu35
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu36
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu37
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu38
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu39
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu40
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu41
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu42
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu43
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu44
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu45
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu46
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu47
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu48
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu49
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu50
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu51
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu52
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu53
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu54
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu55
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu56
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu57
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu58
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu59
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu60
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu61
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu62
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu63
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu64
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu65
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu66
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu67
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu68
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu69
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu70
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu71
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu72
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu73
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu74
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu75
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu76
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu77
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu78
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu79
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu80
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu81
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu82
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu83
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu84
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu85
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu86
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu87
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu88
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu89
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu90
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu91
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu92
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu93
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu94
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu95
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu96
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu97
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu98
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu99
Potoče - zavetisce_v_hudicevem_borstu100
Diskusija o izletu Potoče - Zavetišče v Hudičevem borštu (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki