Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeSrednji vrh / Potoče - Srednji vrh
  

Potoče - Srednji vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

 
Izhodišče: Potoče (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3058°N / 14,432°E
Cilj: Srednji vrh (1853 m)
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1333 m
Višinska razlika po poti: 1485 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1584
Ocena: 1 glasov
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.

Opis poti:

Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Nadaljujemo naravnost v smeri Cjanovce in Srednjega vrha (levo Hudičev boršt, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati po in ob vzhodnem grebenu Cjanovce. Višje nas pot pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem, mi pa nadaljujemo po vse bolj strmi in mestoma zelo razgledni poti. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Kočno, Grintovec, Kalški greben in Gorenjsko, se počasi obrača rahlo proti levi. Tej vse bolj razgledni in razmeroma strmi poti, nato sledimo vse do vrha Cjanovce, na kateri stoji klop in manjši možic.
S Cjanovce nadaljujemo proti severu po poti, ki se skozi pas rušja spusti na sedelce med Cjanpvco in Srednjim vrhom. Tu stopimo na greben, kateremu nato sledimo do Srednjega vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Cjanovca 2:20, Cjanovca - Srednji vrh 15 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m), Cjanovca (1820m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Potoče - srednji_vrh1
Potoče - srednji_vrh2
Potoče - srednji_vrh3
Potoče - srednji_vrh4
Potoče - srednji_vrh5
Potoče - srednji_vrh6
Potoče - srednji_vrh7
Potoče - srednji_vrh8
Potoče - srednji_vrh9
Potoče - srednji_vrh10
Potoče - srednji_vrh11
Potoče - srednji_vrh12
Potoče - srednji_vrh13
Potoče - srednji_vrh14
Potoče - srednji_vrh15
Potoče - srednji_vrh16
Potoče - srednji_vrh17
Potoče - srednji_vrh18
Potoče - srednji_vrh19
Potoče - srednji_vrh20
Potoče - srednji_vrh21
Potoče - srednji_vrh22
Potoče - srednji_vrh23
Potoče - srednji_vrh24
Potoče - srednji_vrh25
Potoče - srednji_vrh26
Potoče - srednji_vrh27
Potoče - srednji_vrh28
Potoče - srednji_vrh29
Potoče - srednji_vrh30
Potoče - srednji_vrh31
Potoče - srednji_vrh32
Potoče - srednji_vrh33
Potoče - srednji_vrh34
Potoče - srednji_vrh35
Potoče - srednji_vrh36
Potoče - srednji_vrh37
Potoče - srednji_vrh38
Potoče - srednji_vrh39
Potoče - srednji_vrh40
Potoče - srednji_vrh41
Potoče - srednji_vrh42
Potoče - srednji_vrh43
Potoče - srednji_vrh44
Potoče - srednji_vrh45
Potoče - srednji_vrh46
Potoče - srednji_vrh47
Potoče - srednji_vrh48
Potoče - srednji_vrh49
Potoče - srednji_vrh50
Potoče - srednji_vrh51
Potoče - srednji_vrh52
Potoče - srednji_vrh53
Potoče - srednji_vrh54
Potoče - srednji_vrh55
Potoče - srednji_vrh56
Potoče - srednji_vrh57
Potoče - srednji_vrh58
Potoče - srednji_vrh59
Potoče - srednji_vrh60
Potoče - srednji_vrh61
Potoče - srednji_vrh62
Potoče - srednji_vrh63
Potoče - srednji_vrh64
Potoče - srednji_vrh65
Potoče - srednji_vrh66
Potoče - srednji_vrh67
Potoče - srednji_vrh68
Potoče - srednji_vrh69
Potoče - srednji_vrh70
Potoče - srednji_vrh71
Potoče - srednji_vrh72
Potoče - srednji_vrh73
Potoče - srednji_vrh74
Potoče - srednji_vrh75
Potoče - srednji_vrh76
Potoče - srednji_vrh77
Potoče - srednji_vrh78
Potoče - srednji_vrh79
Potoče - srednji_vrh80
Potoče - srednji_vrh81
Potoče - srednji_vrh82
Potoče - srednji_vrh83
Potoče - srednji_vrh84
Potoče - srednji_vrh85
Potoče - srednji_vrh86
Potoče - srednji_vrh87
Potoče - srednji_vrh88
Potoče - srednji_vrh89
Potoče - srednji_vrh90
Potoče - srednji_vrh91
Potoče - srednji_vrh92
Potoče - srednji_vrh93
Potoče - srednji_vrh94
Potoče - srednji_vrh95
Potoče - srednji_vrh96
Potoče - srednji_vrh97
Potoče - srednji_vrh98
Potoče - srednji_vrh99
Potoče - srednji_vrh100
Potoče - srednji_vrh101
Potoče - srednji_vrh102
Potoče - srednji_vrh103
Potoče - srednji_vrh104
Potoče - srednji_vrh105
Potoče - srednji_vrh106
Potoče - srednji_vrh107
Potoče - srednji_vrh108
Potoče - srednji_vrh109
Diskusija o izletu Potoče - Srednji vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki