Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Srednji vrh / Potoče - Srednji vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

Potoče - Srednji vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1333 m
Višinska razlika po poti: 1485 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.674
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 109
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Nadaljujemo naravnost v smeri Cjanovce in Srednjega vrha (levo Hudičev boršt, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki se prične strmeje vzpenjati po in ob vzhodnem grebenu Cjanovce. Višje nas pot pripelje iz gozda na pobočja porasla z rušjem, mi pa nadaljujemo po vse bolj strmi in mestoma zelo razgledni poti. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Kočno, Grintovec, Kalški greben in Gorenjsko, se počasi obrača rahlo proti levi. Tej vse bolj razgledni in razmeroma strmi poti, nato sledimo vse do vrha Cjanovce, na kateri stoji klop in manjši možic.
S Cjanovce nadaljujemo proti severu po poti, ki se skozi pas rušja spusti na sedelce med Cjanpvco in Srednjim vrhom. Tu stopimo na greben, kateremu nato sledimo do Srednjega vrha, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Cjanovca 2:20, Cjanovca - Srednji vrh 15 minut.
zemljevid poti - Srednji vrh
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m), Cjanovca (1820m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Potoče - Srednji vrh1
Potoče - Srednji vrh2
Potoče - Srednji vrh3
Potoče - Srednji vrh4
Potoče - Srednji vrh5
Potoče - Srednji vrh6
Potoče - Srednji vrh7
Potoče - Srednji vrh8
Potoče - Srednji vrh9
Potoče - Srednji vrh10
Potoče - Srednji vrh11
Potoče - Srednji vrh12
Potoče - Srednji vrh13
Potoče - Srednji vrh14
Potoče - Srednji vrh15
Potoče - Srednji vrh16
Potoče - Srednji vrh17
Potoče - Srednji vrh18
Potoče - Srednji vrh19
Potoče - Srednji vrh20
Potoče - Srednji vrh21
Potoče - Srednji vrh22
Potoče - Srednji vrh23
Potoče - Srednji vrh24
Potoče - Srednji vrh25
Potoče - Srednji vrh26
Potoče - Srednji vrh27
Potoče - Srednji vrh28
Potoče - Srednji vrh29
Potoče - Srednji vrh30
Potoče - Srednji vrh31
Potoče - Srednji vrh32
Potoče - Srednji vrh33
Potoče - Srednji vrh34
Potoče - Srednji vrh35
Potoče - Srednji vrh36
Potoče - Srednji vrh37
Potoče - Srednji vrh38
Potoče - Srednji vrh39
Potoče - Srednji vrh40
Potoče - Srednji vrh41
Potoče - Srednji vrh42
Potoče - Srednji vrh43
Potoče - Srednji vrh44
Potoče - Srednji vrh45
Potoče - Srednji vrh46
Potoče - Srednji vrh47
Potoče - Srednji vrh48
Potoče - Srednji vrh49
Potoče - Srednji vrh50
Potoče - Srednji vrh51
Potoče - Srednji vrh52
Potoče - Srednji vrh53
Potoče - Srednji vrh54
Potoče - Srednji vrh55
Potoče - Srednji vrh56
Potoče - Srednji vrh57
Potoče - Srednji vrh58
Potoče - Srednji vrh59
Potoče - Srednji vrh60
Potoče - Srednji vrh61
Potoče - Srednji vrh62
Potoče - Srednji vrh63
Potoče - Srednji vrh64
Potoče - Srednji vrh65
Potoče - Srednji vrh66
Potoče - Srednji vrh67
Potoče - Srednji vrh68
Potoče - Srednji vrh69
Potoče - Srednji vrh70
Potoče - Srednji vrh71
Potoče - Srednji vrh72
Potoče - Srednji vrh73
Potoče - Srednji vrh74
Potoče - Srednji vrh75
Potoče - Srednji vrh76
Potoče - Srednji vrh77
Potoče - Srednji vrh78
Potoče - Srednji vrh79
Potoče - Srednji vrh80
Potoče - Srednji vrh81
Potoče - Srednji vrh82
Potoče - Srednji vrh83
Potoče - Srednji vrh84
Potoče - Srednji vrh85
Potoče - Srednji vrh86
Potoče - Srednji vrh87
Potoče - Srednji vrh88
Potoče - Srednji vrh89
Potoče - Srednji vrh90
Potoče - Srednji vrh91
Potoče - Srednji vrh92
Potoče - Srednji vrh93
Potoče - Srednji vrh94
Potoče - Srednji vrh95
Potoče - Srednji vrh96
Potoče - Srednji vrh97
Potoče - Srednji vrh98
Potoče - Srednji vrh99
Potoče - Srednji vrh100
Potoče - Srednji vrh101
Potoče - Srednji vrh102
Potoče - Srednji vrh103
Potoče - Srednji vrh104
Potoče - Srednji vrh105
Potoče - Srednji vrh106
Potoče - Srednji vrh107
Potoče - Srednji vrh108
Potoče - Srednji vrh109
Diskusija o izletu Potoče - Srednji vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki