Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planinska koča Iskra na Jakobu / Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu (po markirani poti)

Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu (po markirani poti)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: po markirani poti
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 441 m
Višinska razlika po poti: 455 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 66.494
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
zemljevid poti - Planinska koča Iskra na Jakobu
Ob poti: Senčnica Josipine Turnograjske (570m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Mihčeva kopišča ( 30 min), Baba ( 55 min), Potoška gora ( 45 min), Zavetišče v Hudičevem borštu (2 h 25 min), Javorov vrh, Dom na Kališču (3 h 45 min), Cjanovca (3 h 15 min), Srednji vrh (3 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu1
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu2
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu3
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu4
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu5
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu6
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu7
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu8
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu9
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu10
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu11
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu12
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu13
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu14
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu15
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu16
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu17
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu18
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu19
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu20
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu21
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu22
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu23
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu24
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu25
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu26
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu27
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu28
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu29
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu30
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu31
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu32
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu33
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu34
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu35
Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu36
Diskusija o izletu Potoče - Planinska koča Iskra na Jakobu (po markirani poti)
Gost8. 07. 2007
Brane V. za vsakogar ,tudi za vsak popoldan za nabiranje kondicije za daljše pohode.
getonce16. 01. 2012
Tudi mi smo se odpravili na sv. Jakob nad Preddvorom. Obstaja kar nekaj poti na sv. Jakob (in planinske koče Iskra), ki vmes združujejo in cepijo. Prilagam gpx sled naše poti, ki se pri vzponu v glavnem ujema z opisno potjo, le da smo šli mi mimo koče pri Franciju in se spustili po cesti.

http://www.mapmytracks.com/explore/activity/369465
getonce16. 01. 2012
Pohvaliti moram še čudovit razgled proti Julijcem, Kranju in Ljubljani.
lindi1526. 08. 2012
Čudno, nobene pohvale za "vrlega, prijaznega" oskrbnika v iskrški koči. Sam sem občutil njegovo prijaznost, pomislil sem da bo skoraj potreben fizični obračun, tak človek vendar ni za delo z ljudmi, podobna mnenja sem slišal tudi od drugih, ki so obiskali sicer prijazno iskrško kočo. Dragi upravljalci te koče, tega človeka je vendar potrebno zamenjat.
Branee26. 08. 2012
Nevem o cemu razlagas, tam gor sem bil letos vsaj 30x za trening teka, mozakar je prijazen, ma pravi Oskrbnik z velikim O.

Me preseneca opisano, ker sem rojen v Preddvoru poznam tam ogromno ljudi, ki tudi veckrat na dan hodi tja gor, ampak ta je pa prvic slisana. Tvoja izjava, namrec.

Nazadnje sem bil gor cca. 3 mesece nazaj.. Lahko, da je kak drug(nov) oskrbnik?
Taurus15. 10. 2012
Prejšni petek okoli 20.30 ure sva z ženo prispela do koče z namenom prenočit in naslednji dan pot nadaljevat,Pa nama oskrbnik pove, da PRENOČIŠČ NI. In kaj nama je preostalo drugega, kot nazaj do avta in domov v MB. Še dobro, da sta nama pot dol krajšala prijazna planinca-domačina, ki sta nad tem bila tudi sama presenečena. Če že res ni na PLANINSKI KOČI !!!!!!!!!prenočišč, bi to najmanj moralo kje biti objavljeno. Pa varen korak.
franca15. 10. 2012
po objavi na PZS sodeč bi prenočišča morala biti:
http://www.pzs.si/koce.php?pid=82
Branee16. 10. 2012
Prenavljajo, vsaj ksn tedn nazaj so se, tko da je verjetno zarad tega nemogoce dobit prenocisce
velkavrh27. 05. 2013
Danes dopoldne sem šel po tej poti gor. Bilo je malo blatno in spolsko. Drugače pa je to hišni vrh Preddvora, obiskan vsak dan. Tudi danes dopopdne sem srečal pohodnike. Ob vikendih pa jih je polno.
balon31. 03. 2014
kakšne so razmere po žledolomu? Je pot prehodna ali ne?
nasmeh
kranjčanka1. 04. 2014
Pot na Jakoba je lepo prehodna, ni videti, da bi bilo kaj polomljenega. Bili na Jakobu v nedeljo, obiska ogromno.
lumi1. 04. 2014
krančanka-vsoboto je bila očiščevalna akcija pd predvor,pd mercator,kolesarjev,gasicev... zato je bila v nedeljo skoraj taka pot kot pred ujmo! LP
navrhu1. 11. 2014
Kako daleč med seboj sta Koča Iskra na Jakobu in Dom pri Franciju? Izhodišče vidim da je isto, tudi smer iz izhodišča je ista.
Gost1. 11. 2014
približno 100 metrov
lucylucy4. 06. 2017
Danes sva bila na Jakobu in videla,da so koncno zamenjali oskrbnika koce.Bil je ze cas da koca ze spet ozivi.jezikvelik nasmehmežikanjemežikanje
baloncek054. 06. 2017
Zrlo prijazen skrbnik koce. Ki tudi poklepeta ko prides. Pohvalno.
jakob 12. 01. 2018
Velika sprememba z novim oskrbnikom res pohvalno
mukica3. 01. 2018
Tudi mi2 sva bila na silvestrsko dopoldne prijetno presenečena...nasmehnasmehnasmeh
Prijazna beseda in iskren nasmeh poleg postrežbe,morda še nasvet o poti, naj bi domovali v vseh planinskih kočahnasmeh
ahaba4. 01. 2018
Tudi jaz sem bila v soboto na Jakobu in
si novi oskrbniki zaslužijo samo pohvalo, naj bi se še druge koče zgledovale po njih.
Zelo prijazni in gostoljubni oskrbniki. Naj ostane še naprej tako in se bomo še radi vračali
Ficek23. 10. 2019
Težko komentiram kakšen je bil prejšnji oskrbnik, vendar po izkušnji, ki jo je imela danes hčerka na športnem dnevu, novi ni ravno za zgled.
Na wc je nalepil, da je v okvari in dovolil uporabo samo učiteljem. Tudi otroci, ki so kupili pijačo so bili poslali v gozd na wc. Fantje s tem niso imeli večjih težav, punce pa cel dan niso šle na wc.
Ne vem, če je to ravno pravi odnos do naših bodočih planincev.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki