Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Novi grad (Pusti grad) / Potoče - Novi grad (Pusti grad)

Potoče - Novi grad (Pusti grad)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Čas hoje: 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 110 m
Višinska razlika po poti: 125 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.607
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Izberemo levo pot, imenovano Juhantova pot, ki vodi proti sv. Jakobu (rahlo desno običajna markirana pot proti sv. Jakobu, Potoški gori, Javorovemu vrhu...), le ta pa se že po minuti ali dveh ponovno razcepi.
V smeri naravnost se nadaljuje označena, a v nadaljevanju nemarkirana pot proti sv. Jakobu, mi pa nadaljujemo levo po še naprej markirani poti v smeri Novega gradu. Sledi kratek vzpon in dosežemo manjše sedelce, kjer nadaljujemo levo po širši planinski poti. Gozdna pot se nato prečno vzpne in se postopoma obrača v desno. Malo naprej pot zavije še bolj v desno ter nas pripelje do razvalin Novega gradu.
Z vrha lahko sestopimo po označeni krožni poti, le ta se na zgoraj opisano pot vrne pri manjšem sedelcu tik pod vrhom.
zemljevid poti - Novi grad (Pusti grad)
Ob poti: Senčnica Josipine Turnograjske (570m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Potoče - Novi grad (Pusti grad)1
Potoče - Novi grad (Pusti grad)2
Potoče - Novi grad (Pusti grad)3
Potoče - Novi grad (Pusti grad)4
Potoče - Novi grad (Pusti grad)5
Potoče - Novi grad (Pusti grad)6
Potoče - Novi grad (Pusti grad)7
Potoče - Novi grad (Pusti grad)8
Potoče - Novi grad (Pusti grad)9
Potoče - Novi grad (Pusti grad)10
Potoče - Novi grad (Pusti grad)11
Potoče - Novi grad (Pusti grad)12
Potoče - Novi grad (Pusti grad)13
Potoče - Novi grad (Pusti grad)14
Potoče - Novi grad (Pusti grad)15
Potoče - Novi grad (Pusti grad)16
Potoče - Novi grad (Pusti grad)17
Potoče - Novi grad (Pusti grad)18
Potoče - Novi grad (Pusti grad)19
Potoče - Novi grad (Pusti grad)20
Potoče - Novi grad (Pusti grad)21
Potoče - Novi grad (Pusti grad)22
Potoče - Novi grad (Pusti grad)23
Potoče - Novi grad (Pusti grad)24
Potoče - Novi grad (Pusti grad)25
Diskusija o izletu Potoče - Novi grad (Pusti grad)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki