Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mihčeva kopišča / Potoče - Mihčeva kopišča (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)

Potoče - Mihčeva kopišča (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 580 m
Višinska razlika po poti: 615 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.239
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut.
zemljevid poti - Mihčeva kopišča
Ob poti: Izvir pod Potoško goro (960m), Planinska koča Iskra na Jakobu (961m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Baba ( 25 min), Zavetišče v Hudičevem borštu (1 h 55 min), Javorov vrh (1 h 10 min), Dom na Kališču (3 h 15 min), Cjanovca (2 h 45 min), Srednji vrh (3 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Potoče - Mihčeva kopišča1
Potoče - Mihčeva kopišča2
Potoče - Mihčeva kopišča3
Potoče - Mihčeva kopišča4
Potoče - Mihčeva kopišča5
Potoče - Mihčeva kopišča6
Potoče - Mihčeva kopišča7
Potoče - Mihčeva kopišča8
Potoče - Mihčeva kopišča9
Potoče - Mihčeva kopišča10
Potoče - Mihčeva kopišča11
Potoče - Mihčeva kopišča12
Potoče - Mihčeva kopišča13
Potoče - Mihčeva kopišča14
Potoče - Mihčeva kopišča15
Potoče - Mihčeva kopišča16
Potoče - Mihčeva kopišča17
Potoče - Mihčeva kopišča18
Potoče - Mihčeva kopišča19
Potoče - Mihčeva kopišča20
Potoče - Mihčeva kopišča21
Potoče - Mihčeva kopišča22
Potoče - Mihčeva kopišča23
Potoče - Mihčeva kopišča24
Potoče - Mihčeva kopišča25
Potoče - Mihčeva kopišča26
Potoče - Mihčeva kopišča27
Potoče - Mihčeva kopišča28
Potoče - Mihčeva kopišča29
Potoče - Mihčeva kopišča30
Potoče - Mihčeva kopišča31
Potoče - Mihčeva kopišča32
Potoče - Mihčeva kopišča33
Potoče - Mihčeva kopišča34
Potoče - Mihčeva kopišča35
Potoče - Mihčeva kopišča36
Potoče - Mihčeva kopišča37
Potoče - Mihčeva kopišča38
Potoče - Mihčeva kopišča39
Potoče - Mihčeva kopišča40
Potoče - Mihčeva kopišča41
Potoče - Mihčeva kopišča42
Potoče - Mihčeva kopišča43
Potoče - Mihčeva kopišča44
Potoče - Mihčeva kopišča45
Potoče - Mihčeva kopišča46
Potoče - Mihčeva kopišča47
Potoče - Mihčeva kopišča48
Potoče - Mihčeva kopišča49
Potoče - Mihčeva kopišča50
Potoče - Mihčeva kopišča51
Potoče - Mihčeva kopišča52
Potoče - Mihčeva kopišča53
Potoče - Mihčeva kopišča54
Potoče - Mihčeva kopišča55
Diskusija o izletu Potoče - Mihčeva kopišča (mimo sv. Jakoba in izvira pod Potoško goro)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki