Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeJavorov vrh / Potoče - Javorov vrh
  

Potoče - Javorov vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

 
Izhodišče: Potoče (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3058°N / 14,432°E
Cilj: Javorov vrh (1434 m)
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 914 m
Višinska razlika po poti: 985 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1928
Ocena: 1 glasov
Število slik: 89
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.

Opis poti:

Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi. Leva pot vodi proti Zavetišču v Hudičevem borštu, Cjanovci, Srednjemu vrhu, itd., mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Javorjevega vrha. Sledi približno 15 minut nekoliko bolj strmega vzpona in pot nas pripelje na razgleden vrh, na katerem je vpisna skrinjica in prijetna klopca.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Javorov vrh 55 minut.

zemljevid poti
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Potoče - javorov_vrh1
Potoče - javorov_vrh2
Potoče - javorov_vrh3
Potoče - javorov_vrh4
Potoče - javorov_vrh5
Potoče - javorov_vrh6
Potoče - javorov_vrh7
Potoče - javorov_vrh8
Potoče - javorov_vrh9
Potoče - javorov_vrh10
Potoče - javorov_vrh11
Potoče - javorov_vrh12
Potoče - javorov_vrh13
Potoče - javorov_vrh14
Potoče - javorov_vrh15
Potoče - javorov_vrh16
Potoče - javorov_vrh17
Potoče - javorov_vrh18
Potoče - javorov_vrh19
Potoče - javorov_vrh20
Potoče - javorov_vrh21
Potoče - javorov_vrh22
Potoče - javorov_vrh23
Potoče - javorov_vrh24
Potoče - javorov_vrh25
Potoče - javorov_vrh26
Potoče - javorov_vrh27
Potoče - javorov_vrh28
Potoče - javorov_vrh29
Potoče - javorov_vrh30
Potoče - javorov_vrh31
Potoče - javorov_vrh32
Potoče - javorov_vrh33
Potoče - javorov_vrh34
Potoče - javorov_vrh35
Potoče - javorov_vrh36
Potoče - javorov_vrh37
Potoče - javorov_vrh38
Potoče - javorov_vrh39
Potoče - javorov_vrh40
Potoče - javorov_vrh41
Potoče - javorov_vrh42
Potoče - javorov_vrh43
Potoče - javorov_vrh44
Potoče - javorov_vrh45
Potoče - javorov_vrh46
Potoče - javorov_vrh47
Potoče - javorov_vrh48
Potoče - javorov_vrh49
Potoče - javorov_vrh50
Potoče - javorov_vrh51
Potoče - javorov_vrh52
Potoče - javorov_vrh53
Potoče - javorov_vrh54
Potoče - javorov_vrh55
Potoče - javorov_vrh56
Potoče - javorov_vrh57
Potoče - javorov_vrh58
Potoče - javorov_vrh59
Potoče - javorov_vrh60
Potoče - javorov_vrh61
Potoče - javorov_vrh62
Potoče - javorov_vrh63
Potoče - javorov_vrh64
Potoče - javorov_vrh65
Potoče - javorov_vrh66
Potoče - javorov_vrh67
Potoče - javorov_vrh68
Potoče - javorov_vrh69
Potoče - javorov_vrh70
Potoče - javorov_vrh71
Potoče - javorov_vrh72
Potoče - javorov_vrh73
Potoče - javorov_vrh74
Potoče - javorov_vrh75
Potoče - javorov_vrh76
Potoče - javorov_vrh77
Potoče - javorov_vrh78
Potoče - javorov_vrh79
Potoče - javorov_vrh80
Potoče - javorov_vrh81
Potoče - javorov_vrh82
Potoče - javorov_vrh83
Potoče - javorov_vrh84
Potoče - javorov_vrh85
Potoče - javorov_vrh86
Potoče - javorov_vrh87
Potoče - javorov_vrh88
Potoče - javorov_vrh89
Diskusija o izletu Potoče - Javorov vrh (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki