Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Javorov vrh / Potoče - Javorov vrh (čez Potoško goro)

Potoče - Javorov vrh (čez Potoško goro)

Natisni
Izhodišče: Potoče (520 m)
Širina/Dolžina: 46,3058°N 14,432°E
Ime poti: čez Potoško goro
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 914 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.614
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
Opis poti:
Na začetku parkirišča se usmerimo na peš pot, ki gre ob ograji doma upokojencev navzgor. Pot se strmo vzpenja skozi gozd in nas v petih minutah pripelje do senčnice Josipine Turnograjske. Tu je vpisna knjiga in nekaj klopi.
Pot naprej se rahlo spusti in nas pripelje na kolovoz. Kolovozu, ki je dobro markiran sledimo nadaljnjih pet minut do mesta, kjer pridemo na cesto pri okrepčevalnici Mimi. Tu se usmerimo naravnost navzgor v smeri Novega gradu in Jakoba. Pot nas že po nekaj deset metrih pripelje na razpotje, kjer se usmerimo desno. Leva pot gre na Novi grad. Desni poti sledimo naprej skozi gozd še nekaj minut, nato pa prečimo kolovoz, ki prav tako pelje na Jakoba. Tudi naprej se pot vzpenja po gozdu in nas ponovno pripelje na razpotje. Usmerimo se desno na slabše shojeno stezico (dobro označeno). Če gremo naravnost pridemo na kolovoz. Naša pot pa nato čez približno pet minut ponovno preči kolovoz. Pot naprej pa se nekoliko strmeje vzpenja in se pri križu popolnoma približa kolovozu. Še naprej ostanemo na peš poti, ki poteka le nekoliko levo od kolovoza. Mi pa za tem ponovno pridemo na razpotje, kjer pa se usmerimo desno. Leva pot gre do koče pri Franciju. Naša desna pot pa nas čez nekaj minut pripelje na kolovoz, kjer se usmerimo levo. Temu kolovozu sledimo še približno pet minut vse do koče Iskra na Jakobu.
Med kočo in cerkvijo so smerokazi, ki nas usmerijo po severni strani cerkve naprej v smeri Potoške gore. Po krajšem spustu se pot začne vzpenjati skozi gozd in nas po približno 15 minutah pripelje na razpotje. Tu se usmerimo desno v smeri Potoške gore. Pot naravnost gre na Javorov vrh. Desni poti sledimo naprej in le ta nas pripelje v mestoma redek gozd z nekaj razgledi. A pot gre kmalu spet v strnjen gozd in nam zakriva lep razgled. Pot pa se še naprej zmerno vzpenja in nas pripelje na vrh, kjer je postavljena klopca (Potoška gora).
Z vrha se spustimo po označeni poti navzdol približno 10 minut do razpotja. Tu se nam priključi direktna pot od Jakoba iz leve strani iz desne strani pa se nam priključi pot od doma Čemšenik. Mi tu nadaljujemo naravnost v smeri Javorovega in Srednjega vrha. Čez nekaj minut nas pot, ki poteka skozi gozd pripelje na naslednje razpotje. Tu gremo po desni poti (naravnost Srednji vrh), ki pelje na Javorov vrh. Pot se tu ponovno začne vzpenjati in še naprej poteka po gozdu. Tudi orientacija tu naprej ni posebej težavna saj se pot po večini drži grebena in ga le mestoma zapusti. Po 15 minutah pa nas pot ponovno pripelje na razpotje. Tu se usmerimo desno in pot še naprej večinoma sledi grebenu. Po nadaljnjih 15 minutah pa pridemo do vpisne knjige. Od tu pa imamo le še 10m hoje do vrha, ki pa ni poraščen z gozdom.
Izhodišče - Jakob 1:15, Jakob - Potoška gora 45 minut, Potoška gora - Javorov vrh 45 minut.
zemljevid poti - Javorov vrh
Ob poti: Senčnica Josipine Turnograjske (570m), Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Potoška gora (1283m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Potoče - Javorov vrh1
Potoče - Javorov vrh2
Potoče - Javorov vrh3
Potoče - Javorov vrh4
Potoče - Javorov vrh5
Potoče - Javorov vrh6
Potoče - Javorov vrh7
Potoče - Javorov vrh8
Potoče - Javorov vrh9
Potoče - Javorov vrh10
Potoče - Javorov vrh11
Potoče - Javorov vrh12
Potoče - Javorov vrh13
Potoče - Javorov vrh14
Potoče - Javorov vrh15
Potoče - Javorov vrh16
Potoče - Javorov vrh17
Potoče - Javorov vrh18
Potoče - Javorov vrh19
Potoče - Javorov vrh20
Potoče - Javorov vrh21
Potoče - Javorov vrh22
Potoče - Javorov vrh23
Potoče - Javorov vrh24
Potoče - Javorov vrh25
Potoče - Javorov vrh26
Potoče - Javorov vrh27
Potoče - Javorov vrh28
Potoče - Javorov vrh29
Potoče - Javorov vrh30
Diskusija o izletu Potoče - Javorov vrh (čez Potoško goro)
klavdy623. 05. 2009
Najbolje je izbrati to pot s postankom na Potoški gori. Pred Sv. Jakobom si lahko ogledamo še razvaline Novega gradu (označeno).
Zgembo3. 01. 2020
Bil včeraj na tej turi, snega je bilo za vzorec tik pod vrhom, vreme fenomenalno. Evo nekaj fotk nasmeh
https://www.youtube.com/watch?v=imdLI7z89nI
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki