Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDom na Kališču / Potoče - Dom na Kališču
  

Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)

 
Izhodišče: Potoče (520 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,3058°N / 14,432°E
Cilj: Dom na Kališču (1534 m)
Ime poti: mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1014 m
Višinska razlika po poti: 1170 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1239
Ocena: 1 glasov
Število slik: 134
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo, nato pa po nekaj 10 m, nasproti podjetja Jelovica nadaljujemo desno v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo do Zgornje Bele, kjer nadaljujemo desno proti Preddvoru. Na koncu Preddvora, le nekaj 10 m preden se cesta priključi glavni cesti Zgornje Jezersko - Kranj, pa nadaljujemo levo v smeri vasi Potoče, sv. Jakoba in Potoške gore ter jezera Črnava. V nadaljevanju nas cesta vodi skozi naselje Hrib, nad katerim prispemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Hotel Bor in jezero Črnava, desno Dom starejših občanov Preddvor). Sledi dobrih 100 m rahlega vzpona do kapelice, kjer cesta zavije desno, mi pa se po njej peljemo še mimo nekaj hiš, nato pa pred Domom starejših občanov zavijemo levo na večje makadamsko parkirišče.

Opis poti:

Nekaj korakov pred začetkom parkirišča, ob ograji Doma starejših občanov Preddvor, bomo opazili planinske smerne table, mi pa se usmerimo na pot v smeri Senčnice Josipine Turnograjske. Pot se začne ob že omenjeni ograji, nato pa se nadaljuje skozi gozd. Skozi gozd se nekaj minut kar strmo vzpenjamo, nato pa se pot položi in nas pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske, kjer se nahaja tudi vpisna skrinjica z vpisno knjigo.
Z vrha sledi kratek spust po gozdni poti, nato pa dosežemo gozdno cesto, kateri sledimo v levo, po njej pa se še kratek čas lahkotno spuščamo. Kaj kmalu dosežemo drugo širšo cesto (cesta, ki vodi od parkirišča v bližini Doma starejših občanov Preddvor in ki obide Senčnico Josipine Turnograjske), katero prečkamo rahlo proti levi, kjer ob vstopu v gozd opazimo rdeče planinske smerne table (do sem lahko tudi po prej omenjeni cesti).
Nadaljujemo v smeri razvalin Novega gradu (Pusti grad) ter pešpoti proti sv. Jakobu in Potoški gori. Pot naprej se zmerno vzpenja po gozdnati dolini, nato pa se razcepi na dva dela.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri sv. Jakoba, Potoške gore in Javorovega vrha (levo Novi grad (Pusti grad) in Juhantova pot) po poti, ki se iz dolinice postopoma umika vse bolj v desno. Markirana pot, ki se občasno strmeje vzpne v nadaljevanju nekajkrat preči gozdno cesto, ki vodi proti sv. Jakobu, Planinski koči pri Franciju in Planinski koči Iskra na Jakobu. Ko višje, pri znamenju rdeče barve ponovno stopimo na cesto, pa po njej nadaljujemo levo. Nekaj 10 m hodimo po cesti, nato pa nadaljujemo rahlo desno v smeri Planinske koče Iskra na Jakobu (naravnost Planinska koča pri Franciju). Sledi še nekaj minut vzpona in z desne se nam priključi pot "po cesti". Nadaljujemo levo in pot nas iz gozda pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levi spodnji poti v smeri sv. Jakoba (desno Potoška gora, Javorov vrh...). Sledi le še nekaj minut rahlega vzpona in pot nas najprej pripelje do cerkve sv. Jakoba, nekaj korakov naprej pa še do Planinske koče Iskra na Jakobu.
Od koče in cerkve se vrnemo do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo do bližnje ceste, po kateri se pričnemo spuščati, nato pa že po nekaj korakih prispemo do mesta, kjer nas oznake za izvir pod Potoško goro (tudi Mežnarjeva voda) usmerijo na pešpot, ki se nadaljuje vzporedno s cesto. Pot nas najprej vodi po rahlo izpostavljeni umetni polički, nato pa preide v gozd, skozi katerega se lahkotno spušča. Pot se kmalu preneha spuščati, nato pa nas v rahlem vzponu pripelje do izvira pod Potoško goro.
Za izvirom se nahaja označeno razpotje, kjer se desno navzdol nadaljuje ena od markiranih poti, ki vodijo proti Potočam, mi pa nadaljujemo rahlo levo na neoznačeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati. Že kmalu prispemo do prve koče na Mihčevih kopiščih, katero obidemo po desni strani. Le nekaj minut naprej prispemo do druge ter tretje koče, pri slednji (koča pri Pleškoti) je tudi primeren prostor za počitek.
Tudi tretjo kočo obidemo po desni strani, nato pa nadaljujemo po poti, ki preide v pas gozda. Ko stopimo iz gozda se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost po sprva nekoliko slabše vidni stezici (levo Potoška gora). Če nadaljujemo po levi poti bomo po nekaj metrih opazili oznake za Čemšenik in Babo, ki nas usmerjajo desno, vendar na tem delu ni lepega prehoda, zato omenjeno pot zapustimo na omenjenem razpotju nekaj korakov nižje.
Pot proti Čemšeniku in Babi hitro preide v gozd ter se prične lahkotno spuščati. Sledi nekaj minut spusta, nato pa pot preči manjši hudourniški graben (na delu okrog hudournika je obsežno rastišče čemaža), za katerim se položi oz. se prične rahlo vzpenjati. V nadaljevanju pot preči še krajšo jaso, nato pa, ko ponovno stopimo iz gozda prispemo na deloma travnata pobočja Babe, kjer najprej prispemo do lesenega vikenda, kjer se priključimo poti od Doma na Čemšeniku. Tu, za kočo nadaljujemo levo ter po nekaj korakih vzpona prispemo do vpisne skrinjice na Babi.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se nadaljuje po občasno razglednem grebenu, s katerega se nam sprva odpre lep pogled proti Cjanovci, Kočni, Grintovcu, Kalškemu grebenu in drugim okoliškim hribom. Pot naprej se sprva nadaljuje po levi strani grebena, nato pa za neizrazitim sedelcem preide na desna (vzhodna) pobočja Potoške gore. Sledi nekajminutni prečni vzpon, nato pa se priključimo markirani poti, ki vodi od Doma Čemšenik.
Nadaljujemo navzgor ter razmeroma hitro prispemo na sedlo med Potoško goro na levi in predvrhom Javorovega vrha na desni.
Na sedlu je označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (levo Potoška gora, rahlo levo Planinska koča Iskra na Jakobu (po eni od omenjenih poti lahko sestopimo) v smeri Javorjevega vrha. Pot se nadaljuje po gozdnatem grebenu, le neizrazitemu predvrhu se umakne v desno. Sledi rahel vzpon, od koder se nam ponovno odpre nekaj razgleda, nato pa se pot vrne v gozd in se razcepi.
Tu nadaljujemo levo v smeri Srednjega vrha, Kališča in Storžiča (naravnost Javorov vrh 15 minut) po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do prijetnega studenčka. Sledi pol urno prečenje pobočij pod Javorovim vrhom, ki se konča na sedlu med omenjenim vrhom in Cjanovco.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo levo v smeri Hudičevega boršta (naravnost Srednji vrh in Cjanovca, ostro desno Javorov vrh) po poti, ki v nadaljevanju preči pobočja proti levi, med tem pa se nekajkrat rahlo vzpne in spet spusti. Po približno 15 minutah hoje od zadnjega razpotja stopimo iz gozda na travnata pobočja Zaplate, preko katerih nadaljujemo prečenje. Tehnično nezahtevna pot nas vodi po občasno bolj strmih pobočjih, kjer je predvsem v mokrem na nekaj mestih nevarna za zdrs. V zadnjem delu preden stopimo v gozd nam je v pomoč tudi jeklenica, pot pa se za njo povsem položi. Ko stopimo v gozd imamo do zavetišča le še kratek sprehod.
Od zavetišča nadaljujem o proti zahodu, kjer hitro prispemo do izvira v Hudičevem borštu, takoj za njim pa na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo navzdol Mačenska pot v Mače). Sledi krajše prečenje travnatega pobočja, nato pa pot preide v gozd in nas pripelje na razpotje, kjer se v desno odcepi pot proti Dolgi njivi, Cjanovci, Srednjemu vrhu in Malemu Grintovcu, mi pa nadaljujemo naravnost. Pot naprej še kratek čas preči pobočja proti levi, nato pa nas za prečenjem grape pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Kališču (spodnja pot vodi v Mače).
Pot naprej še vedno preči pobočja proti levi. Med prečenjem bomo prišli do manjšega melišča, s katerega se nam odpre prvi pogled proti dolini. Sledi še kratko prečenje in pot nas pripelje v dolino Suhe, kjer se nam z leve priključi še nemarkirana pot iz Mač.
Nadaljujemo v smeri Kališča ter vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj strmi poti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja skozi strnjen gozd, nato pa nas pripelje ob vznožje skalnatih pečin ter le nekoliko višje na greben, kjer le nekaj metrov s poti opazimo manjšo kočo. Tu pot zavije desno in se strmo vzpne čez krajši skalnat skok. Pot se tu položi in se le nekaj metrov naprej priključi običajni poti, ki vodi na Kališče.
Nadaljujemo v smeri Kališča in vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, po kateri v 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planinskega doma na Kališču.
Potoče - sv. Jakob 1:15, sv. Jakob - Mihčeva kopišča 30 minut, Mihčeva kopišča - Baba 25 minut, Baba - Hudičev boršt 1:30, Hudičev boršt - Kališče 1:20.

zemljevid poti
Ob poti: Planinska koča Iskra na Jakobu (961m), Izvir pod Potoško goro (960m), Mihčeva kopišča (1100m), Baba (1119m), Zavetišče v Hudičevem borštu (1328m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Potoče - dom_na_kaliscu1
Potoče - dom_na_kaliscu2
Potoče - dom_na_kaliscu3
Potoče - dom_na_kaliscu4
Potoče - dom_na_kaliscu5
Potoče - dom_na_kaliscu6
Potoče - dom_na_kaliscu7
Potoče - dom_na_kaliscu8
Potoče - dom_na_kaliscu9
Potoče - dom_na_kaliscu10
Potoče - dom_na_kaliscu11
Potoče - dom_na_kaliscu12
Potoče - dom_na_kaliscu13
Potoče - dom_na_kaliscu14
Potoče - dom_na_kaliscu15
Potoče - dom_na_kaliscu16
Potoče - dom_na_kaliscu17
Potoče - dom_na_kaliscu18
Potoče - dom_na_kaliscu19
Potoče - dom_na_kaliscu20
Potoče - dom_na_kaliscu21
Potoče - dom_na_kaliscu22
Potoče - dom_na_kaliscu23
Potoče - dom_na_kaliscu24
Potoče - dom_na_kaliscu25
Potoče - dom_na_kaliscu26
Potoče - dom_na_kaliscu27
Potoče - dom_na_kaliscu28
Potoče - dom_na_kaliscu29
Potoče - dom_na_kaliscu30
Potoče - dom_na_kaliscu31
Potoče - dom_na_kaliscu32
Potoče - dom_na_kaliscu33
Potoče - dom_na_kaliscu34
Potoče - dom_na_kaliscu35
Potoče - dom_na_kaliscu36
Potoče - dom_na_kaliscu37
Potoče - dom_na_kaliscu38
Potoče - dom_na_kaliscu39
Potoče - dom_na_kaliscu40
Potoče - dom_na_kaliscu41
Potoče - dom_na_kaliscu42
Potoče - dom_na_kaliscu43
Potoče - dom_na_kaliscu44
Potoče - dom_na_kaliscu45
Potoče - dom_na_kaliscu46
Potoče - dom_na_kaliscu47
Potoče - dom_na_kaliscu48
Potoče - dom_na_kaliscu49
Potoče - dom_na_kaliscu50
Potoče - dom_na_kaliscu51
Potoče - dom_na_kaliscu52
Potoče - dom_na_kaliscu53
Potoče - dom_na_kaliscu54
Potoče - dom_na_kaliscu55
Potoče - dom_na_kaliscu56
Potoče - dom_na_kaliscu57
Potoče - dom_na_kaliscu58
Potoče - dom_na_kaliscu59
Potoče - dom_na_kaliscu60
Potoče - dom_na_kaliscu61
Potoče - dom_na_kaliscu62
Potoče - dom_na_kaliscu63
Potoče - dom_na_kaliscu64
Potoče - dom_na_kaliscu65
Potoče - dom_na_kaliscu66
Potoče - dom_na_kaliscu67
Potoče - dom_na_kaliscu68
Potoče - dom_na_kaliscu69
Potoče - dom_na_kaliscu70
Potoče - dom_na_kaliscu71
Potoče - dom_na_kaliscu72
Potoče - dom_na_kaliscu73
Potoče - dom_na_kaliscu74
Potoče - dom_na_kaliscu75
Potoče - dom_na_kaliscu76
Potoče - dom_na_kaliscu77
Potoče - dom_na_kaliscu78
Potoče - dom_na_kaliscu79
Potoče - dom_na_kaliscu80
Potoče - dom_na_kaliscu81
Potoče - dom_na_kaliscu82
Potoče - dom_na_kaliscu83
Potoče - dom_na_kaliscu84
Potoče - dom_na_kaliscu85
Potoče - dom_na_kaliscu86
Potoče - dom_na_kaliscu87
Potoče - dom_na_kaliscu88
Potoče - dom_na_kaliscu89
Potoče - dom_na_kaliscu90
Potoče - dom_na_kaliscu91
Potoče - dom_na_kaliscu92
Potoče - dom_na_kaliscu93
Potoče - dom_na_kaliscu94
Potoče - dom_na_kaliscu95
Potoče - dom_na_kaliscu96
Potoče - dom_na_kaliscu97
Potoče - dom_na_kaliscu98
Potoče - dom_na_kaliscu99
Potoče - dom_na_kaliscu100
Potoče - dom_na_kaliscu101
Potoče - dom_na_kaliscu102
Potoče - dom_na_kaliscu103
Potoče - dom_na_kaliscu104
Potoče - dom_na_kaliscu105
Potoče - dom_na_kaliscu106
Potoče - dom_na_kaliscu107
Potoče - dom_na_kaliscu108
Potoče - dom_na_kaliscu109
Potoče - dom_na_kaliscu110
Potoče - dom_na_kaliscu111
Potoče - dom_na_kaliscu112
Potoče - dom_na_kaliscu113
Potoče - dom_na_kaliscu114
Potoče - dom_na_kaliscu115
Potoče - dom_na_kaliscu116
Potoče - dom_na_kaliscu117
Potoče - dom_na_kaliscu118
Potoče - dom_na_kaliscu119
Potoče - dom_na_kaliscu120
Potoče - dom_na_kaliscu121
Potoče - dom_na_kaliscu122
Potoče - dom_na_kaliscu123
Potoče - dom_na_kaliscu124
Potoče - dom_na_kaliscu125
Potoče - dom_na_kaliscu126
Potoče - dom_na_kaliscu127
Potoče - dom_na_kaliscu128
Potoče - dom_na_kaliscu129
Potoče - dom_na_kaliscu130
Potoče - dom_na_kaliscu131
Potoče - dom_na_kaliscu132
Potoče - dom_na_kaliscu133
Potoče - dom_na_kaliscu134
Diskusija o izletu Potoče - Dom na Kališču (mimo sv. Jakoba, pod Potoško goro in čez Babo)
trajbar     
15.7.2015
Mihčeva kopišča se začnejo šele pri sliki 63.Na sliki 64 je ostanek mihčevega senika,na križpotju pod Babo pa je Kramarjeva bajta.Tam kjer je slikan čemaž pa je mihčev graben po katerem pride navzgor stara pot iz Potoč.Po njej so hodili kosci včasih kosit pobočja Potoške gore.Pozimi pa so po grabnu "lifrali" les v dolino.nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki