Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kopici (2190 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajurski vrh / Polje - Matajurski vrh

Polje - Matajurski vrh

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Čas hoje: 5 h 5 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1413 m
Višinska razlika po poti: 1565 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1.743
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 61
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Črna prst mimo Orožnove koče in planina za Liscem) po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do naslednje gozdne ceste. Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, skozi katerega se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu (proti zahodu), ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, katerega pot obide po levi strani. Za tem se pot rahlo spusti in nas pripelje do neizrazitega sedelca med Konjskim in Poljanskim vrhom. Slednjega pot, ki se ponovno začne rahlo vzpenjati prav tako obide po levi strani in nas za tem pripelje ob vznožje Matajurskega vrha, ki ga bomo opazili na levi strani. Na mestu, kjer se pot približa Matajurskemu vrha bomo na levi strani opazili slabše uhojeno stezico, ki se sprva zložno vzpenja proti jugu. Pot, ki postaja vse slabša se obrne nekoliko v desno in nas po krajšem strmem vzponu pripelje na stranski greben. Ko stopimo na greben nadaljujemo rahlo levo po slabo vidni poti ob kateri opazimo nekaj starih obledelih markacij. Tej vse bolj razgledni "poti" nato sledimo do vrha, ki ga dosežemo po nekaj nadaljnjih 10 korakih.
Ker pot večji del poteka po grebenu se zaradi možnosti udara strel na pot podajmo le ob lepem vremenu.
Izhodišče - planina Osredki 2:30, planina Osredki - Matajurski vrh 2:35
zemljevid poti - Matajurski vrh
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Polje - Matajurski vrh1
Polje - Matajurski vrh2
Polje - Matajurski vrh3
Polje - Matajurski vrh4
Polje - Matajurski vrh5
Polje - Matajurski vrh6
Polje - Matajurski vrh7
Polje - Matajurski vrh8
Polje - Matajurski vrh9
Polje - Matajurski vrh10
Polje - Matajurski vrh11
Polje - Matajurski vrh12
Polje - Matajurski vrh13
Polje - Matajurski vrh14
Polje - Matajurski vrh15
Polje - Matajurski vrh16
Polje - Matajurski vrh17
Polje - Matajurski vrh18
Polje - Matajurski vrh19
Polje - Matajurski vrh20
Polje - Matajurski vrh21
Polje - Matajurski vrh22
Polje - Matajurski vrh23
Polje - Matajurski vrh24
Polje - Matajurski vrh25
Polje - Matajurski vrh26
Polje - Matajurski vrh27
Polje - Matajurski vrh28
Polje - Matajurski vrh29
Polje - Matajurski vrh30
Polje - Matajurski vrh31
Polje - Matajurski vrh32
Polje - Matajurski vrh33
Polje - Matajurski vrh34
Polje - Matajurski vrh35
Polje - Matajurski vrh36
Polje - Matajurski vrh37
Polje - Matajurski vrh38
Polje - Matajurski vrh39
Polje - Matajurski vrh40
Polje - Matajurski vrh41
Polje - Matajurski vrh42
Polje - Matajurski vrh43
Polje - Matajurski vrh44
Polje - Matajurski vrh45
Polje - Matajurski vrh46
Polje - Matajurski vrh47
Polje - Matajurski vrh48
Polje - Matajurski vrh49
Polje - Matajurski vrh50
Polje - Matajurski vrh51
Polje - Matajurski vrh52
Polje - Matajurski vrh53
Polje - Matajurski vrh54
Polje - Matajurski vrh55
Polje - Matajurski vrh56
Polje - Matajurski vrh57
Polje - Matajurski vrh58
Polje - Matajurski vrh59
Polje - Matajurski vrh60
Polje - Matajurski vrh61
Diskusija o izletu Polje - Matajurski vrh
Linhart9.1.2015
Že videti je lepo. V realnosti pa je še lepše.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki