Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Konjski vrh / Polje - Konjski vrh

Polje - Konjski vrh

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1356 m
Višinska razlika po poti: 1475 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.375
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Črna prst mimo Orožnove koče in planina za Liscem) po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do naslednje gozdne ceste. Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, skozi katerega se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu (tu se lahko v 15 minutah povzpnemo na Četrt - lahko brezpotje).
Nadaljujemo po razglednem, večinoma s travo poraslem grebenu (proti zahodu), ki se zložno vzpenja proti Konjskemu vrhu, a ga markirana pot le obide. Na najvišji točki prečenja zapustimo markirano pot in se po lažjem brezpotju v treh minutah povzpnemo na razgleden Konjski vrh.
zemljevid poti - Konjski vrh
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Polje - Konjski vrh1
Polje - Konjski vrh2
Polje - Konjski vrh3
Polje - Konjski vrh4
Polje - Konjski vrh5
Polje - Konjski vrh6
Polje - Konjski vrh7
Polje - Konjski vrh8
Polje - Konjski vrh9
Polje - Konjski vrh10
Polje - Konjski vrh11
Polje - Konjski vrh12
Polje - Konjski vrh13
Polje - Konjski vrh14
Polje - Konjski vrh15
Polje - Konjski vrh16
Polje - Konjski vrh17
Polje - Konjski vrh18
Polje - Konjski vrh19
Polje - Konjski vrh20
Polje - Konjski vrh21
Polje - Konjski vrh22
Polje - Konjski vrh23
Polje - Konjski vrh24
Polje - Konjski vrh25
Polje - Konjski vrh26
Polje - Konjski vrh27
Polje - Konjski vrh28
Polje - Konjski vrh29
Polje - Konjski vrh30
Polje - Konjski vrh31
Polje - Konjski vrh32
Polje - Konjski vrh33
Polje - Konjski vrh34
Polje - Konjski vrh35
Polje - Konjski vrh36
Polje - Konjski vrh37
Polje - Konjski vrh38
Polje - Konjski vrh39
Polje - Konjski vrh40
Polje - Konjski vrh41
Polje - Konjski vrh42
Polje - Konjski vrh43
Polje - Konjski vrh44
Polje - Konjski vrh45
Polje - Konjski vrh46
Polje - Konjski vrh47
Polje - Konjski vrh48
Polje - Konjski vrh49
Polje - Konjski vrh50
Polje - Konjski vrh51
Polje - Konjski vrh52
Polje - Konjski vrh53
Polje - Konjski vrh54
Polje - Konjski vrh55
Polje - Konjski vrh56
Polje - Konjski vrh57
Diskusija o izletu Polje - Konjski vrh
KarmenT7. 07. 2022 18:13:47
Pot prehodila 1. 7. 2022. Kot je opisano zgoraj, je v tem letnem času na nekaterih odsekih kar malo zaraščena, a če slediš pogostim markacijam, potem brez težav prideš na greben, od tam naprej pa ni več težav. Trenutno je res veliko cvetja, na planini Osredki se pasejo krave. Štart na koncu Žlana, na velikem makadamskem parkirišču, nekaj deset metrov pred koritom z vodo. nasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki