Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Polje - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Polje - Črna prst (mimo Orožnove koče)

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Ime poti: mimo Orožnove koče
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1321 m
Višinska razlika po poti: 1345 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 5.990
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Orožnove koče in planine za Liscem (rahlo desno planina Osredki) po poti, ki se nadaljuje skozi gozd. Sledi nekaj zaporednih razpotij, kjer pazljivo sledimo občasno redkim markacijam. Višje dosežemo gozdno cesto, ji nekaj korakov sledimo v levo, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči poti v smeri Črne prsti. Pot naprej se še kratek čas strmeje vzpenja, nato pa se položi in preči pobočja proti levi. Po krajšem prečenju, pa se priključi kolovozu oz. drči. Tu se priključimo poti iz Bohinjske Bistrice (tudi pot z izhodišča Ravne in Dom dr. Janeza Mencingerja), mi pa nadaljujemo po drči do mesta, kjer se le ta spremeni v zložnejšo pešpot. Višje se steza ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa se priključi še strmi poti od Doma dr. Janeza Mencingerja. Tu nadaljujemo naravnost ter po 2 minutah nadaljnje hoje prispemo do Orožnove koče, od katere se nam odpre lep pogled na Črno prst in Triglav.
Od Orožnove koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Črne prsti. Pot gre takoj za kočo v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati. Višje steza zavije nekoliko v desno ter nas iz gozda pripelje v pas grmičevja. Še nekoliko višje se konča še pas grmičevja, nam pa se z desne skoraj neopazno priključi še stara pot (po stari poti lahko sestopimo nazaj do Orožnove koče). V nadaljevanju nas vse bolj razgledna pot postopoma pripelje pod stene Črni prsti, kjer nas povede v manjšo grapo. Vzpnemo se po grapi, le ta pa nas vodi ob robu stene. Po krajšem vzponu po grapi pot zavije v levo ter preide na nekoliko bolj strma pobočja. Sledi prečni vzpon proti levi, kjer se nam le malo pod sedlom Čez Suho priključi še pot od planine za Črno goro.
Od mesta, kjer se nam priključi omenjena pot, pa se v nekaj korakih vzpnemo na že omenjeno sedlo, kjer je naslednje razpotje.
Tu nadaljujemo desno ter se ob pogledih na Baško grapo, Bohinj in najvišje vrhove Julijskih Alp, v nekaj minutah povzpnemo do Doma na Črni prsti, ki se nahaja le nekaj metrov pod vrhom.
Dom Zorka Jelinčiča obidemo po levi strani in se čez kratko strmo pobočje v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Črna prst
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Polje - Črna prst1
Polje - Črna prst2
Polje - Črna prst3
Polje - Črna prst4
Polje - Črna prst5
Polje - Črna prst6
Polje - Črna prst7
Polje - Črna prst8
Polje - Črna prst9
Polje - Črna prst10
Polje - Črna prst11
Polje - Črna prst12
Polje - Črna prst13
Polje - Črna prst14
Polje - Črna prst15
Polje - Črna prst16
Polje - Črna prst17
Polje - Črna prst18
Polje - Črna prst19
Polje - Črna prst20
Polje - Črna prst21
Polje - Črna prst22
Polje - Črna prst23
Polje - Črna prst24
Polje - Črna prst25
Polje - Črna prst26
Polje - Črna prst27
Polje - Črna prst28
Polje - Črna prst29
Polje - Črna prst30
Polje - Črna prst31
Polje - Črna prst32
Polje - Črna prst33
Polje - Črna prst34
Polje - Črna prst35
Polje - Črna prst36
Polje - Črna prst37
Polje - Črna prst38
Polje - Črna prst39
Polje - Črna prst40
Polje - Črna prst41
Polje - Črna prst42
Polje - Črna prst43
Polje - Črna prst44
Polje - Črna prst45
Polje - Črna prst46
Polje - Črna prst47
Polje - Črna prst48
Polje - Črna prst49
Polje - Črna prst50
Polje - Črna prst51
Polje - Črna prst52
Polje - Črna prst53
Polje - Črna prst54
Polje - Črna prst55
Polje - Črna prst56
Polje - Črna prst57
Polje - Črna prst58
Polje - Črna prst59
Polje - Črna prst60
Polje - Črna prst61
Polje - Črna prst62
Polje - Črna prst63
Polje - Črna prst64
Polje - Črna prst65
Polje - Črna prst66
Polje - Črna prst67
Polje - Črna prst68
Polje - Črna prst69
Polje - Črna prst70
Polje - Črna prst71
Polje - Črna prst72
Polje - Črna prst73
Polje - Črna prst74
Polje - Črna prst75
Polje - Črna prst76
Polje - Črna prst77
Polje - Črna prst78
Polje - Črna prst79
Diskusija o izletu Polje - Črna prst (mimo Orožnove koče)
jezičnik13.8.2012
Za tiste, ki razmišljate o obisku Črne prsti po tej poti, bom zapisal nekaj opozoril, da ne boste imeli takih težav kot midva z ženo.

Po kakšni uri prispete do križišča, o katerem govori tale del teksta:
Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Opis je napačen, saj je treba nadaljevati naravnost na vzpenjajoč kolovoz (tabla Črna prst), po katerem gremo samo kakih 20 metrov. Potem je na skali markacija, ki nas usmeri levo na ozko potko v gozd. Nekaj časa hodimo večinoma po ravnem, potem nas markacije usmerijo spet na desno na dokaj strm kolovoz, od koder prispemo do smerne table za Orožnovo kočo.
Z ženo sva se držala navodil in ker markiranega kolovoza, ki naj bi sledil po krajšem spustu, ni bilo, sva hodila kar dolgo v eno smer, tudi iskala najino lokacijo na telefonu in s tem zapravila več kot eno uro. Posledično naju je ujela noč in je bilo kar težko hodit po temnem gozdu čez vse korenine in skale.
Ko višje pridemo na naslednjo makadamsko cesto, pa je opis spet zelo zavajajoč. Piše takole:
Višje dosežemo gozdno cesto, ji nekaj korakov sledimo v levo, nato pa nadaljujemo po vzpenjajoči poti v smeri Črne prsti.
Seveda je bilo za naju še toliko bolj problematično, ker se ni nič videlo, je pa pomemben podatek, da teh nekaj korakov pomeni po občutku kakih 300 m.
Skratka, če bo tole bral kdo, ki ureja te opise, bi ga prosil, da poskrbi za točen opis, hkrati pa bi bil vesel bolj natančnih podatkov, kajti ''nekaj časa'', ''par korakov'' ipd. so lahko precej zavajajoči opisi.
Sicer pa je pot zelo lepa, vsaj po mojem mnenju precej lepša od tiste, ki ne pelje mimo Orožnove koče.


Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki