Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Koče na Kriški gori (1471 m), vidi Šmarna gora (669 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Četrt / Polje - Četrt

Polje - Četrt

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Čas hoje: 4 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 1309 m
Višinska razlika po poti: 1330 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 1.019
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Črna prst mimo Orožnove koče in planina za Liscem) po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do naslednje gozdne ceste. Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, skozi katerega se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Z grebena od koder se nam odpre lep razgled proti jugu, nadaljujemo desno v smeri proti Voglu (levo Črna prst 10 minut). Pot naprej postane zahtevnejša saj s pomočjo jeklenic, večinoma pa brez le teh preči zelo strma travnata pobočja, ki so nevarna za zdrs. Pot se nato nekoliko položi in nas pripelje na sedlo Vrata (1721m). Pot se nato grebenu ponovno umakne na levo in se za tem prečno vzpne čez naslednje strmo pobočje. Da pot ni povsem lahka nas opozori spominska plošča. Strmina pobočij nato postopoma popusti in pot se ponovno približa glavnemu grebenu. Za vzpon na Četrt na tem delu zapustimo markirano pot in nadaljujemo ostro desno sprva ob in nato po grebenu. Po nekaj minutah se greben razširi mi pa mu po prostranem vršnem pobočju sledimo do vrha, na katerem opazimo star mejnik iz leta 1920.
zemljevid poti - Četrt
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m), Vrata (1721m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Polje - Četrt1
Polje - Četrt2
Polje - Četrt3
Polje - Četrt4
Polje - Četrt5
Polje - Četrt6
Polje - Četrt7
Polje - Četrt8
Polje - Četrt9
Polje - Četrt10
Polje - Četrt11
Polje - Četrt12
Polje - Četrt13
Polje - Četrt14
Polje - Četrt15
Polje - Četrt16
Polje - Četrt17
Polje - Četrt18
Polje - Četrt19
Polje - Četrt20
Polje - Četrt21
Polje - Četrt22
Polje - Četrt23
Polje - Četrt24
Polje - Četrt25
Polje - Četrt26
Polje - Četrt27
Polje - Četrt28
Polje - Četrt29
Polje - Četrt30
Polje - Četrt31
Polje - Četrt32
Polje - Četrt33
Polje - Četrt34
Polje - Četrt35
Polje - Četrt36
Polje - Četrt37
Polje - Četrt38
Polje - Četrt39
Polje - Četrt40
Polje - Četrt41
Polje - Četrt42
Polje - Četrt43
Polje - Četrt44
Polje - Četrt45
Polje - Četrt46
Polje - Četrt47
Polje - Četrt48
Polje - Četrt49
Polje - Četrt50
Polje - Četrt51
Polje - Četrt52
Polje - Četrt53
Polje - Četrt54
Polje - Četrt55
Polje - Četrt56
Diskusija o izletu Polje - Četrt
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki