Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Oltar / Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar (mimo bivaka)

Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar (mimo bivaka)

Natisni
Izhodišče: Poldov rovt (Vrata) (941 m)
Širina/Dolžina: 46,4216°N 13,86289°E
Ime poti: mimo bivaka
Čas hoje: 6 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1680 m
Višinska razlika po poti: 1680 m
Zemljevid: Tiglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 57.465
 10 osebam je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 30
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Mojstrano, nato pa sledimo oznakam za dolino Vrata. V nadaljevanju se peljemo skozi dolino Vrat, kakih 100 metrov pred oznako ceste 10 km, pa bomo opazili kolovoz, ki se odcepi desno pravokotno na glavno cesto. Tu je začetek opisane poti. Označeno parkirišče na katerem je dovoljeno parkiranje pa se nahaja še približno 500 metrov naprej po glavni cesti.
Opis poti:
Usmerimo se na kolovoz, ki pelje v gozd in nato mimo manjše hiše, kjer nadaljujemo rahlo v levo na peš pot. Skozi gozd se vzpenjamo rahlo v levo proti Rdečem potoku. Malo pred potokom se desno odcepi pot čez Brinje (postavljen možic, na drevesu pa je vklesan nekakšen obraz in črka L). Pot nas nato pripelje do struge potoka. Tu gre pot po desni strani (levi breg) navzgor nato pa kmalu preči potok na levo stran. Pot se vzpenja po dolinici vse dokler nam poti ne zapre manjša stena, kjer ponavadi naletimo tudi na studenček. Pot gre od tu desno in se po naravnem prehodu strmo vzpne. Rahlo izpostavljeno ni zavarovano. Smo nad majhnim slapom (če je voda). Tu pridemo iz gozda in se vzpnemo čez nekaj melišč. Pot čez melišče pa ni udobna saj neurja in plazovi vsako leto pot uničijo. Pot kmalu zavije rahlo v desno in se za kratek čas vzpne po travnatem pobočju. Sledi ponovno vzpon ob meliščih in kmalu pridemo do bivaka na Jezerih, ki ga bomo opazili na naši levi. Tu lahko prespimo ali pa le vedrimo v primeru nevihte. Tu se svet zravna. Pogled na Triglav pa je od tu zelo lep.
Pot od tu naprej počasi izginja vendar ji še lahko sledimo. Hodimo po travniku imenovanem Na Jezerih (včasih naj bi bilo tu jezero). Pot se tu obrne rahlo proti desni. Naravnost pred nami vidimo Dovški Križ. Naša pot pa gre v steno nekoliko levo od Dovškega Križa. Poiščemo pot, ki gre v strma pobočja. Pot ni težko najti saj so ob poti postavljeni možici. Tu postane pot precej zahtevna. Najprej se strmo vzpnemo po skalnatem pobočju, nato pa sledi izpostavljeno prečenje v levo brez vseh varoval. V mokrem velika nevarnost zdrsa. Ko premagamo ta skalnat skok pridemo na greben. Tu gremo levo in se nekoliko spustimo na sedlo Grlo. Pridemo na melišča pod Oltarjem po katerih se začnemo vzpenjati. Zagledamo izrazito grapo (naravnost) in se usmerimo proti njej. Sledimo možicem, ki nas usmerijo nekoliko levo od grape. Pobočje postaja vse bolj strmo in tudi rahlo krušljivo. Proti vrhu se ponovno usmerimo proti desni, tako da dosežemo glavni greben točno nad škrbino. Tu nadaljujemo nekaj metrov po severni strani grebena, nato pa se ponovno povzpnemo na greben. Sledi samo še nekaj metrov hoje po izpostavljenem grebenu do vrha.

Vzpon na Oltar je zelo zahtevno brezpotje s plezanjem do 2. stopnje. Zelo priporočljiva je uporaba varovanja.

Kljub številnim možicem, ki nam pomagajo iskati lažje prehode pa je orientacija še vedno zahtevna.
zemljevid poti - Veliki Oltar
Ob poti: Bivak na Jezerih (2118m), Grlo (2429m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar1
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar2
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar3
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar4
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar5
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar6
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar7
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar8
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar9
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar10
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar11
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar12
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar13
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar14
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar15
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar16
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar17
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar18
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar19
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar20
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar21
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar22
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar23
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar24
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar25
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar26
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar27
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar28
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar29
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar30
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar31
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar32
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar33
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar34
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar35
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar36
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar37
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar38
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar39
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar40
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar41
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar42
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar43
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar44
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar45
Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar46
Diskusija o izletu Poldov rovt (Vrata) - Veliki Oltar (mimo bivaka)
JusAvgustin7. 10. 2009
Super tura, lahko se jo nadaljuje še z vzponom na Dovški križ in mimogrede še na Šplevto. M. Matterhorn je pa tako rekoč ob poti. Razgledi, da jih ne morem opisat, divjina, neokrnjenost, le nekaj ljudi, samota, prvinskost. Svetujem nočitev v bivaku II, nato pa ob svitu na Oltar. Ne bo vam žal. Nazaj pa po najdaljšem melišču!jezik
zabica26. 07. 2010
Živjo geolog79! Glede na to, da gre za brezpotje me zanima kako je z orientacijo? Poznam namreč ljudi, ki so šli večkrat gor, preden jim je uspelo najti vrh. Imaš mogoče kak uporaben napotek ali nasvet?
Hvala, LP
JusAvgustin27. 07. 2010
od bivaka naprej možici, včasih jih je težko videti, prvi cilj je grlo, ko si enkrat na grlu se spustiš navzdol ob pobočje, išči hudourniško grapo na desni strani, ob grapi gor in do velike skalne plate(v njej klin). plato obplezaš po desni, prideš do kaminčka, po kaminu gor in po grebenu na vrh...
JusAvgustin29. 07. 2010
Včeraj splezala na V. Oltar. Izhodišče v Poldovem Rovtu, nato čez brinje pa na sedlo, iz sedla na Grlo iz grla pa na vrh. Možici ob "poti" skozi nakazujejo smer kam in kako... Plata pred vrhom, obvoz po desni mimo izpostavljene prečnice, v kamin iz kamina na greben. Najlepša(ena izmednasmeh)gora pri nas. Snega ni nikjer za prečit, poplezavanje do II. stopnje, krušljivo in deloma izpostavljeno.
ponosen23. 09. 2010
dane sbil na Oltarju...je kr zahteven..vse se kruši, kamenje leti...vendar polačan si prečudovitomi razgledi..(še jutri do popoldan potem pa verjetno konec za letos mrk pogled
JusAvgustin23. 09. 2010
čestitam!nasmeh ali si takoj najdel vrh, ali si se zgubljal, kot mnogi? plezanje nikjer ne preseže II. stopnje(pa še to je tista platica pod vrhom, kjer pa imaš obvoz), verjetno si bil sam danes v tistih koncih... veličasten občutek kajne? nasmeh to da je samo še jutri dopoldan pa je po mojem mnenju prehitra izjava. mežikanje saj pride še oktober, za oktobrom november in upam beli december.

Lpp, Juš
ponosen24. 09. 2010
hvala,hvalamežikanje..ti že kuj od bivaka, ko sem krenil desno, nato nisem vedel kako naprej, ali v smeri Dovškega križa, ali v "grlo", nato sem videl skupino planincov, ki so se vračali iz vrha in ko so se spuščali v grlo mi je bilo takoj jasno. Da pri tisti ploči pred vrhom, sem jo prečil desno nato ti še ostane slabih 10m do vrha, vendar sem našel zame lažjo pot do vrha, od opisane, zame manj izpostavljeno,malo nižje obideš pač to opisano pot.Nazaj, ko sem se vračal sem se pa spustil kar ob tej plošči in še nekajkrat sem se zaplezal.Nevaren je Oltar zelo!Hja,glede na to,kako je Oltar krušljiv in ne markiran,bi moral imeti svojo kategorijo...in ne samo II.stponja.(ta dan sem bil jaz in še skupina že omenjenih 5 planicev, po vpisni knjigi sodeč, pa jih je bilo v celem poletju samo cca. 50 ljudi)Za to poletno sezono sem mislil, bo verjetno brez direz in cepina od danes naprej Oltar nedostopen do naslednjega poletjanasmeh(bomo vidli)Zdaj me mikajo Rokavi,ki je poleg V.Ponce zame še edini neosvojeni 2600/ak v Julijskih Alpah. Pošljem nekaj fotk tega dne...
JusAvgustin24. 09. 2010
previdno z rokavi, so za stopnjo težji od oltarjanasmeh, govorim iz lastnih izkušenjhttp://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2791, za razliko od VO, je na rokavih priporočljivo, če ne že nujno varovanje, klinov je dovolj, štanti so urejeni, vendar pa brez vsaj osnovnega alpinističnega znanja gor ne hodi, predvsem pa ne sam... je pa lepo na oltarju ane? a se strinjaš da je ena izmed lepših gor pri nas? aja še to: oltar je "samo" dvojka, je "najlažji" martuljški velikan. drugi martuljški špici so za stopnjo/ali dve težji...
turbo25. 09. 2010
Ja, geolog79, imaš prav. Ponosen na Rokave brez vsaj nekaj alpinističnega znanja in brez primerne opreme (katero moraš znati uporabiti),raje ne hodi.
Visoki Rokav je vzpon z mesti .III. težavnostne stopnje, ostala dva pa sta sicer nekaj lažja a nikakor lahka.
Jaz sem se s kolegom pred leti popoldan povzpel na dvojko, prespal, nato pa rano zjutraj v Rokavski ozebnik in nato desno na Visoki Rokav, ko sva opravila z njim pa še na Srednjega. Pri sestopu z Visokega sva se dvakrat spustila po vrvi ("štanti" narejeni in opremljeni). Ozebnik leden, trd, dereze in cepin obvezno.
S Spodnjim Rokavom pa sva s kolegom opravila iz Kotlov (po markirani na Škrlatico do grebena, nato pa dol v Kotle in dalje na Rokav).
Ni kaj, Rokavi so špica. mežikanje
JusAvgustin25. 09. 2010
ma kaj rokavi, cela martuljkova skupina je ŠPICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
šodrovec25. 09. 2010
Čestitam!

A misel, da bi kombiniral Oltar z Dovškim križem si pa potem opustil? mežikanje
JusAvgustin25. 09. 2010
pa še na šplevto mimogrede, pa na mali materhorn... krasna tura, predvsem zaradi tega ker se ti na dovškem križu odpre prekrasen razgled na široko peč, ki s svojimi stolpi izgleda kot... jah ni kaj naše gore so nekaj veličastnega!
povezava do zgoraj opisane ture: http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=2147
v veliko veselje in zadovoljstvo mi je deliti moje podvige z vami forumovci, še posebej v takem vremenu...jezen
šodrovec25. 09. 2010
Zate vem, geolog79, seveda.
Sprašeeval sem mladeniča z nadimkom ponosen, ki je pozno zjutraj, že malo nad Vrati, imel v načrtu tudi Dovški križ.
JusAvgustin25. 09. 2010
aha, tega pa nisem vedel, če bi štartal zgodAj bi mu uspelo, od VO na DK je dobra ura hoda...ja sej vem, mene je pa presenetila druga info. da je letos bilo 50 ljudi na VO! Ko sem bil na ŠP, pa je vpisna knjiga tam od 1998, sva se vpisala pod zaporedno številko 243 in 244. malo matematike: približno 20 ljudi na leto. na oltarju bi pa res pričakoval kakšnega več. sicer je pa bolje da ostane takomežikanje, na rokavih je knjiga bolj kot ne podobna kot na ŠP.
Lpp
ponosen25. 09. 2010
šodrovec pozdravljen,
da natanko tako..ti iskanje možicev uzame preveč časa,ter še zaplezaš se hitro.Pa vidva kam sta jo potem mahnila? nasmeh
šodrovec25. 09. 2010
Oj. Se mi je zdelo, da bo tako, pa ti nisem hotel vnaprej jemati volje. Vseeno si prve korake v takem svetu prav dobro opravil. Z Rokavi in sicer pa le previdno, saj imaš še čas. Eno srajco z rokavi itak že imaš - sem na lastne oči videl. mežikanje Čestitam še enkrat! nasmeh
Midva sva se pa sprehodila čez oba Črlovca do Njivic pod Vrtaškim vrhom, pa na Vrtaško planino in po lovski nazaj nad Peričnikom k avtu. Prekrasne poti. Lepo, čeprav brez osvojenih vrhov.
ljubitelj gora24. 06. 2012
Pot je kopna, krušljiv teren, previdno, na vrhu pa izjemno lepi razgledi.
Žiga222. 08. 2012
Pozdrav!

Bi bilo možno malce spremeniti opis poti, da bi se v prihodnosti izognili nesporazumom; s kolegom sva danes šla na V. Oltar in sva nad Grlom malce zalutala (po stopinjah in shojeni poti sodeč nisva bila prva ki sva zašla). Možici so z melišča nad Grlom precej slabo vidni, po mojem bi pa v izogib bodočim lutalicam precej pomagal naslednji dodatek:

"Z melišča vodita dve grapi, za pristop na V. Oltar moramo iti po levi in ji slediti do masivnega kamnitega oboka. Tam se na levi že vidijo nadaljnji možici."

Če fališ in jo užgeš po desni (kot sva midva) te čaka kar nekaj zoprnega poplezavanja do vrha grebena in nato še bolj zoprn spust v škrbino o kateri je govora v opisu ter vzpon po severni strani na greben V. Oltarja.

lp
andrejp10. 09. 2012
Zares lepa tura, ki smo jo včeraj opravili. Sončen dan in fantastični razgledi. Glede na to, da smo vsi štirje bili prvič, smo kar lepo našli pot, dodali še kakšen kamenček na že obstoječe možice in uživali v plezariji. Tudi sam menim, da bi se lahko opis poti toliko spremenil, da se jasno ve, da sta proti vrhu dve grapi in da se sledi levi po levi strani.

Bilo je v užitek

Lp A
B.Smart25. 09. 2013
Matej. Nobenega albuma mi noče odpreti, pa imam svoj profil na picasi...
ljubitelj gora25. 09. 2013
bo zdaj odprlo mežikanje
alpski svizec17. 07. 2016
Po sledi možicev in vaših napotkov skrajno levo brez težav na vrh. Kopno.
metod28. 08. 2016
Včeraj je bilo nad Bivakom II (ki ga trenutno ni, ker ga menjajo) zelo malo planincev. Možicev na vrh V. Oltarja je zadosti (hvala, ker jih postavljate nasmeh). Brez njih bi se svobodno potikal, pa morda ne prišel na vrh. Studenec proti Bivaku II je zasut, za vodo se je treba potruditi par metrov nižje, kjer je bolj izpostavljeno.
barbara.hribi20. 07. 2017
Pozdravljeni, zanima me ali je bivak na Jezerih (bivak II) sedaj postavljen da se da prespat in če je od tam še cca. 2 uri do vrha V. Oltarja? Od letos namreč ni tu še nobenega komentarja in me malce zanimajo razmere če je bil letos kdo gor?
barbara.hribi20. 07. 2017
Vau, čudoviti posnetki, hvala Daaam!velik nasmeh
toti29. 07. 2017
Opozoril bi na napako v opisu dostopa do izhodišča, kjer piše, da je kolovoz z možicem ZA oznako 10km, v resnici je kakšnih 100 pred to oznako. In hvala Žiga22 in andrejp za opombe o pravi grapi!
ljubitelj gora15. 05. 2022 23:22:56
Nič več se ne sme tukaj parkirat, če ne dobiš opozorilo....novo parkirišče je 300m naprej in zgleda takole: https://www.hribi.net/slika_razmerekomentar/splevta_2272_cez_brinje/628499
Stef_Smi21. 05. 2022 17:19:55
Pa ne pozabit, da je do 3.6.2022 (med tednom) od 07:30 do 18:00 popolna zapora ceste:


povezava
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki