Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Šplevta / Poldov rovt (Vrata) - Šplevta (čez Brinje)

Poldov rovt (Vrata) - Šplevta (čez Brinje)

Natisni
Izhodišče: Poldov rovt (Vrata) (941 m)
Širina/Dolžina: 46,4216°N 13,86289°E
Ime poti: čez Brinje
Čas hoje: 4 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1331 m
Višinska razlika po poti: 1331 m
Zemljevid: Triglav 1 : 25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 15.540
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Mojstrano, nato pa sledimo oznakam za dolino Vrata. V nadaljevanju se peljemo skozi dolino Vrat, kakih 100 metrov pred oznako ceste 10 km, pa bomo opazili kolovoz, ki se odcepi desno pravokotno na glavno cesto. Tu je začetek opisane poti. Označeno parkirišče na katerem je dovoljeno parkiranje pa se nahaja še približno 500 metrov naprej po glavni cesti.
Opis poti:
Usmerimo se na kolovoz, ki pelje v gozd in nato mimo manjše hiše, kjer nadaljujemo rahlo v levo na peš pot. Skozi gozd se vzpenjamo rahlo v levo proti Rdečem potoku. Malo pred potokom pridemo do razpotja, kjer se usmerimo desno na pot čez Brinje. Pri razpotju je postavljen možic, na drevesu pa je vklesan nekakšen obraz in črka L. Pot se nato prične strmo vzpenjati skozi gozd in nato zavije rahlo v desno in nas počasi pripelje na strma travnata pobočja. V ključih se nato nekaj časa vzpenjamo čez strma pobočja proti Brinovi glavi. Pri Brinovi Glavi (1571m) se pot obrne rahlo v levo in pobočja postanejo ponovno manj strma. Tu se desno odcepi tudi stezica, ki pelje na vrh Brinove Glave. Pot naprej poteka skozi vse redkejši gozd občasno pa se vzpnemo po travnatem pobočju. Takšna pot nas nato pripelje do melišč pod pobočji Kopic. Tu se najprej vzpenjamo po melišču, ko steza zavije levo na široko melišče, pa je bolje, da nadaljujemo po travi ob desni strani melišča. Kmalu bo tudi naša pot zavila levo in prečila melišče. Nato se nekaj časa vzpenjamo po travnatih pobočjih na levi strani melišča. Proti koncu zavije pot nekoliko proti Šplevti na levo stran doline in se nato po melišču vzpne vse do sedla med Dovškim Križem in Šplevto.
Na sedlu se usmerimo levo in vzpon nadaljujemo po brezpotnem svetu sprva razmeroma strmo navzgor. Po nekaj minutah strmina popusti in vse bolj razgledna "pot" nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vrh Šplevte.
zemljevid poti - Šplevta
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta1
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta2
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta3
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta4
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta5
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta6
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta7
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta8
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta9
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta10
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta11
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta12
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta13
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta14
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta15
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta16
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta17
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta18
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta19
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta20
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta21
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta22
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta23
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta24
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta25
Poldov rovt (Vrata) - Šplevta26
Diskusija o izletu Poldov rovt (Vrata) - Šplevta (čez Brinje)
cassiopeia729. 06. 2010
Super izlet. Na vrh je fino iti čez Brinje, ker ni melišč. Za nazaj pa priporočam pot mimo bivaka, ker se iz istega razloga čas hoje močno skrajša nasmeh
katty13. 07. 2011
Jz danes malo gledam kam bi lahko šla naslednji teden, če bo le vreme primerno za obisk gora.
Glede na to, da si ogledujem bolj neznane vrhove, me zanima, ali so poti zadosti in primerno označene. V našem visokogorju sem bila že nekjakrat negativno presenečena, saj so se ponekod markacije kar porazgubile.
Hvala za vse informacije.
Pa lep gorniški pozdrav.
Katarina
turbo13. 07. 2011
Na tej poti razen možicev in več ali manj lepo sledljive stezice markacij zagotovo ne boš našla. Je pa fejst lepo mežikanje
JusAvgustin14. 07. 2011
saj zato se pa imenuje neoznačena steza... nasmeh
ja, fejst lepo je ja, sam še zmer ni neke razlike med rdečim potokom in čez brinje, tud brinje ni položn! mežikanje
turbo14. 07. 2011
Katty je napisala: ....negativno presenečena, saj so se ponekod markacije kar porazgubile . . . . Katty, najboljša markacija je nos. Bolj greš za nosom, lepše se imaš. No ja, ne samo nos, tudi nekaj izkušenj in kak zemljevid ne škodi zadrega
ločanka11. 11. 2015
Opis v redu, čas hoje je pa pretiran,bi rekla za eno uro, torej pravi čas cca 3.45.
Drugače pa zanimiva pot in enkraten vrh. Rokave, Oltarje, Kopice imaš pred sabo, jih občuduješ in ni potrebe, da bi se nanje povzpel. Za občudovanje zadošča obisk Šplevte!
katty12. 09. 2016
Včeraj končno kondicijsko težka Šplevta. Vrh je super razglednik v osrčju Julijskih Alp, lahko bi napisala "najnižja med najlepšimi". Kljub napornih, "pokonc postavljenih" 1300 višinskih metrov, bi turo še kar nadaljevala...vseeno nisem tako kondicijsko fit, da bi zmogla še Dovški križ. Seveda pa tudi ta še pride nasmeh.
damijanp17. 10. 2017
Nedeljski dan je ponujal vse, kar lahko gore ponudijo jeseni. Skratka, čudovita narava in za nameček še zelo prijetna družba @majdag in njenih sorodnikov.

Fotografije izleta (gor čez Brinje, nazaj mimo bivaka) so na povezavi:

Šplevta
Majdag17. 10. 2017

Krasna tura v jesensko obarvani pokrajini. Res je pot malo strma, ampak Martuljške lepotce lahko skoraj pobožaš, tako blizu so. Tudi bivak II ima čudovite razglede.nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/10/prijazna-gora-pri-martuljskih-lepotcih.html
gorska_kozica18. 10. 2017
Šla bi na Šplevto, čez Brinje gor in mimo bivaka dol. Zanima me, kako zahtevno je slediti stezi, glede na to, da tistih koncev Julijcev ne poznam in se bolj poredko gibljem po brezpotjih?
Bi bila orientacija lažja, če bi šla tudi na vrh mimo bivaka?
malimiha19. 10. 2017
V soboto gremo pa ti sporočimo nasmeh
Majdag19. 10. 2017
gorska kozica.. Skozi Rdeči potok je meni težje sledljiva. Melišča se podirajo kot piše v opisih poti in ni prave sledi. Čez Brinje je pa kar dobro sledljiva pot, razen tam čez trave se včasih izgubi. Pa jo malo višje zagledaš. V zgornjem delu, ko se menjajo melišča in kamniti svet pa moraš samo priti na sedlo. Potem pa si že skoraj na Šplevti, pa varen korak.
damijanp19. 10. 2017
@gorska kozica: Poglejte ZS
gorska_kozica20. 10. 2017
Majdag in damijanp, hvala!

malimiha, se priporočam. nasmeh Držim pesti, da vam bo vreme še zdržalo. nasmeh
bbugari14. 11. 2017
Danes sem prvič bil na Šplevti. Išel sem sam avtom iz Pule in do Poldovega rovta sem prišel ob šestih. Na začetku sem imel težav ker je v uvodnem tekstu napaka da se na desno odcepi kolovoz „nekoliko naprej od oznake ceste 10km“. Res je da se kolovoz odcepi malo prej te oznake, tako da sem krenul ob sedmih. Pet minut ko zapustimo hišu je tudi en odcep na levo, označen s možicom.
Steza pod Brinovo glavo in sam vrh Brinove Glave su prekrasni!!! Dalje steza skozi trave postaja slabo sledljiva, ampak na soncu se more slediti uz dosta pazljivosti. Na prvem manjšem melišču (uvodna slika 15) treba navzgor cca 20 metrov potem pa levo.
Meni se zdi da je na velikem melišču (uvodna slika 16) boljše nadaljevati prek njega na levo ker se tako potem lajže najde naslednji možic ki tudi usmeri s melišča na levo. Potem se treba držati leve strane velikih balvanov do dobro vidne steze ki vodi po pobočjih Šplevte. Tu je bilo par zaplat snega, pač nič hudega. Pred prevalom se steza izgubi, a se na njem lepo vidi veliki možic.
Od prevala do vrha je sneg, pa zimska oprema ni potrebna. Razgledi veličastni... Na vrhu sem bil za 2,50h.
Sledil je spust do Bivaka II. ter nadaljevanje spusta do Vrat, kaj opisujem pod drugo temo. Se opravičujem za hudo slovenščino... nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki