Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Grad Podsreda / Podsreda - Grad Podsreda (Grajska pot)

Podsreda - Grad Podsreda (Grajska pot)

Natisni
Izhodišče: Podsreda (245 m)
Širina/Dolžina: 46,04078°N 15,5903°E
Ime poti: Grajska pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 230 m
Višinska razlika po poti: 230 m
Zemljevid: Pot je predstavljena na Google Streetview
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: jerque
Ogledov: 701
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 4
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Do Podsrede lahko pridemo iz Celja prek Šentjurja in Kozjega, iz Krškega oz. Sevnice prek Brestanice in Senovega, iz Brežic prek Bizeljskega in Bistrice ob Sotli, če pridemo iz Maribora prek Podčetrtka, pa v Prelaskem zavijemo proti Kozjemu, kjer se priključimo na cesto iz Šentjurja.

Parkiramo lahko v samem središču Podsrede na tlakovanih parkirnih mestih sredi trga, lahko na parkirišču poleg cerkve, lahko pa tudi na parkirišču zraven gasilskega doma ob cesti proti Kozjemu, ki je oddaljeno nekaj minut hoda od središča Podsrede.
Opis poti:
S trga v središču Podsrede se odpravimo proti jugu in prečkamo cesto iz Brestanice. Pri označenem odcepu levo za Levstikov mlin še nadaljujemo naravnost (torej ne gremo proti mlinu), nekaj metrov za tem pa skrenemo desno na označeno gozdno pot, ki se takoj prične vzpenjati in skoraj do vrha vodi skozi gozd. Nekaj časa so še vidne oznake za "Grajsko pot", vendar jih kmalu zmanjka, oz. jih nadomestijo rumeno bele markacije. Kljub vsemu je pot dovolj očitna, da se res ne moremo izgubiti, le na mestu, kjer jo preseka gozdna cesta, moramo nadaljevati naravnost. Za nameček se ob poti redno pojavljajo izobraževalne table, ki nas poučujejo ali o zanimivostih ob poti ali o pomenu gozda, in lahko služijo tudi kot indikator, da nismo zašli.

Ko pot pod vrhom pokuka iz gozda in končno zagledamo grad, lahko po želji na označenem odcepu zavijemo desno do 5 minut oddaljene Florjanove kapele, od koder se ponuja verjetno še najlepši pogled na grad. S kapele se lahko vrnemo nazaj na odcep, lahko pa tudi nadaljujemo še malo naprej in zavijemo levo na cesto, ki pripelje do gradu. Če smo ostali na Grajski poti, nadaljujemo mimo samotne hiše in kmalu pridemo do nekaj nižje ležečega zahodnega grajskega trakta, ki danes služi kot hotel. Tu zavijemo desno in se po tlakovani poti povzpnemo prav do vhoda v grad.
zemljevid poti - Grad Podsreda
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Podsreda - Grad Podsreda1
Podsreda - Grad Podsreda2
Podsreda - Grad Podsreda3
Podsreda - Grad Podsreda4
Diskusija o izletu Podsreda - Grad Podsreda (Grajska pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki