Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sveti Hieronim / Podnanos - Sveti Hieronim (Pod zatrepom)

Podnanos - Sveti Hieronim (Pod zatrepom)

Natisni
Izhodišče: Podnanos (175 m)
Širina/Dolžina: 45,7972°N 13,9725°E
Ime poti: Pod zatrepom
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 845 m
Višinska razlika po poti: 875 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.940
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 67
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti oz. avtocesti proti Novi Gorici ali obratno ter se usmerimo na izvoz Vipava. Ko zapeljemo z avtoceste prispemo do stare ceste, kateri sledimo v smeri Podnanosa. Ko prispemo v Podnanos zavijemo levo k bližnji osnovni šoli, pošti in trgovini. Parkiramo na večjem parkirišču pred omenjenimi objekti.
Opis poti:
V bližini informativne table o Nanosu opazimo prve oznake za Abrama, lovsko kočo in Vojkovo kočo, ki nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob bližnjem šolskem igrišču. Za igriščem prispemo na manjše križišče, kjer nas oznake za Nanos usmerjajo desno, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki zavije v levo ter se pri bližnji hiši konča. Nadaljujemo čez manjši mostiček ter nato takoj za njim desno, kjer kratek čas hodimo neposredno ob vodi. Nekoliko naprej se priključimo na asfaltno cesto, le ta pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno, nato pa malo naprej preči še potok Močilnik. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo vinske kleti Furlan, za katero se naselje počasi konča. Na koncu naselja prispemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri "teka" in intervencijskega dostopa do hitre ceste čez Rebrnice. Pot še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, le ta pa nas nekaj 10 metrov naprej pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno v smeri "pohoda in teka" (levo vodi cesta k bližnjim hišam). Le malo naprej se v desno odcepi pot po trasi teka, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti, po kateri se vzpnemo nad hitro cesto. Na drugi strani hitre ceste, katero prečimo ob robu vhoda v predor, se asfalt konča, cesta pa zavije v levo in nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro desno. Z makadamske ceste se le nekaj korakov višje, sredi ostrega levega ovinka, v desno odcepi markirana pot, ki vodi proti Abramu (pot čez Konja), lovski koči Vojkovo in Vojkovi koči na Nanosu.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (še naprej po cesti sv. Miklavž) ter sprva hodimo po nekoliko bolj zaraščenem kolovozu. Že kmalu zapustimo kolovoz, saj nas markacije usmerijo levo na pobočje, preko katerega se še naprej vzpenjamo po nekoliko zaraščeni poti. Pot se kmalu položi in nas pripelje na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Višje nas pot popelje na širši kolovoz, mi pa mu v desno sledimo le nekaj korakov, saj nas nato markacije usmerijo levo na spet nekoliko bolj strmo stezico. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po od vode nekoliko razriti poti, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo Abram čez Konja) v smeri Vojkove koče na Nanosu. Pot naprej se nekaj časa zložno vzpenja proti desni, nato pa nas pripelje na kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnje makadamske ceste. Ko stopimo na cesto se nam z leve priključi pot iz Gradišča nad Vipavo, mi pa nadaljujemo desno ter se hitro sprehodimo do mesta, kjer dosežemo asfaltno cesto, ki vodi na Nanos. Cesto dosežemo ravno na izraziti serpentini, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati ob vse lepših razgledih. Do naslednjega ovinka nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, po kateri se nekoliko strmeje vzpenjamo. Dobro označena pot se višje vrne na cesto ter jo po nekaj minutah ponovno zapusti, še nekoliko višje pa jo še enkrat preči. Pot naprej nas vodi mimo velike kapele, katera je že od daleč vidna. Nekoliko nad kapelo prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno navzgor v smeri Vojkove koče mimo Strmca (levo lovska koča Vojkovo, desno navzdol Lozice).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
zemljevid poti - Sveti Hieronim
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Grmada (Nanos) ( 20 min), Vojkova koča na Nanosu ( 30 min), Suhi vrh (Nanos)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podnanos - Sveti Hieronim1
Podnanos - Sveti Hieronim2
Podnanos - Sveti Hieronim3
Podnanos - Sveti Hieronim4
Podnanos - Sveti Hieronim5
Podnanos - Sveti Hieronim6
Podnanos - Sveti Hieronim7
Podnanos - Sveti Hieronim8
Podnanos - Sveti Hieronim9
Podnanos - Sveti Hieronim10
Podnanos - Sveti Hieronim11
Podnanos - Sveti Hieronim12
Podnanos - Sveti Hieronim13
Podnanos - Sveti Hieronim14
Podnanos - Sveti Hieronim15
Podnanos - Sveti Hieronim16
Podnanos - Sveti Hieronim17
Podnanos - Sveti Hieronim18
Podnanos - Sveti Hieronim19
Podnanos - Sveti Hieronim20
Podnanos - Sveti Hieronim21
Podnanos - Sveti Hieronim22
Podnanos - Sveti Hieronim23
Podnanos - Sveti Hieronim24
Podnanos - Sveti Hieronim25
Podnanos - Sveti Hieronim26
Podnanos - Sveti Hieronim27
Podnanos - Sveti Hieronim28
Podnanos - Sveti Hieronim29
Podnanos - Sveti Hieronim30
Podnanos - Sveti Hieronim31
Podnanos - Sveti Hieronim32
Podnanos - Sveti Hieronim33
Podnanos - Sveti Hieronim34
Podnanos - Sveti Hieronim35
Podnanos - Sveti Hieronim36
Podnanos - Sveti Hieronim37
Podnanos - Sveti Hieronim38
Podnanos - Sveti Hieronim39
Podnanos - Sveti Hieronim40
Podnanos - Sveti Hieronim41
Podnanos - Sveti Hieronim42
Podnanos - Sveti Hieronim43
Podnanos - Sveti Hieronim44
Podnanos - Sveti Hieronim45
Podnanos - Sveti Hieronim46
Podnanos - Sveti Hieronim47
Podnanos - Sveti Hieronim48
Podnanos - Sveti Hieronim49
Podnanos - Sveti Hieronim50
Podnanos - Sveti Hieronim51
Podnanos - Sveti Hieronim52
Podnanos - Sveti Hieronim53
Podnanos - Sveti Hieronim54
Podnanos - Sveti Hieronim55
Podnanos - Sveti Hieronim56
Podnanos - Sveti Hieronim57
Podnanos - Sveti Hieronim58
Podnanos - Sveti Hieronim59
Podnanos - Sveti Hieronim60
Podnanos - Sveti Hieronim61
Podnanos - Sveti Hieronim62
Podnanos - Sveti Hieronim63
Podnanos - Sveti Hieronim64
Podnanos - Sveti Hieronim65
Podnanos - Sveti Hieronim66
Podnanos - Sveti Hieronim67
Diskusija o izletu Podnanos - Sveti Hieronim (Pod zatrepom)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki