Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Šentanskem vrhu (1635 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Grmada (Nanos) / Podnanos - Grmada (Nanos) (Pod zatrepom)

Podnanos - Grmada (Nanos) (Pod zatrepom)

Natisni
Izhodišče: Podnanos (175 m)
Širina/Dolžina: 45,7972°N 13,9725°E
Ime poti: Pod zatrepom
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 1034 m
Višinska razlika po poti: 1060 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.030
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Iz Razdrtega se peljemo po hitri cesti oz. avtocesti proti Novi Gorici ali obratno ter se usmerimo na izvoz Vipava. Ko zapeljemo z avtoceste prispemo do stare ceste, kateri sledimo v smeri Podnanosa. Ko prispemo v Podnanos zavijemo levo k bližnji osnovni šoli, pošti in trgovini. Parkiramo na večjem parkirišču pred omenjenimi objekti.
Opis poti:
V bližini informativne table o Nanosu opazimo prve oznake za Abrama, lovsko kočo in Vojkovo kočo, ki nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob bližnjem šolskem igrišču. Za igriščem prispemo na manjše križišče, kjer nas oznake za Nanos usmerjajo desno, mi pa nadaljujemo naravnost po cesti, ki zavije v levo ter se pri bližnji hiši konča. Nadaljujemo čez manjši mostiček ter nato takoj za njim desno, kjer kratek čas hodimo neposredno ob vodi. Nekoliko naprej se priključimo na asfaltno cesto, le ta pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno, nato pa malo naprej preči še potok Močilnik. Cesta nas v nadaljevanju vodi mimo vinske kleti Furlan, za katero se naselje počasi konča. Na koncu naselja prispemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri "teka" in intervencijskega dostopa do hitre ceste čez Rebrnice. Pot še naprej nadaljujemo po asfaltni cesti, le ta pa nas nekaj 10 metrov naprej pripelje na naslednje križišče, kjer ponovno nadaljujemo desno v smeri "pohoda in teka" (levo vodi cesta k bližnjim hišam). Le malo naprej se v desno odcepi pot po trasi teka, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti, po kateri se vzpnemo nad hitro cesto. Na drugi strani hitre ceste, katero prečimo ob robu vhoda v predor, se asfalt konča, cesta pa zavije v levo in nas pripelje na manjše križišče, kjer nadaljujemo ostro desno. Z makadamske ceste se le nekaj korakov višje, sredi ostrega levega ovinka, v desno odcepi markirana pot, ki vodi proti Abramu (pot čez Konja), lovski koči Vojkovo in Vojkovi koči na Nanosu.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (še naprej po cesti sv. Miklavž) ter sprva hodimo po nekoliko bolj zaraščenem kolovozu. Že kmalu zapustimo kolovoz, saj nas markacije usmerijo levo na pobočje, preko katerega se še naprej vzpenjamo po nekoliko zaraščeni poti. Pot se kmalu položi in nas pripelje na kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon. Višje nas pot popelje na širši kolovoz, mi pa mu v desno sledimo le nekaj korakov, saj nas nato markacije usmerijo levo na spet nekoliko bolj strmo stezico. V nadaljevanju se nekaj minut vzpenjamo po od vode nekoliko razriti poti, nato pa prispemo na dobro označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (levo Abram čez Konja) v smeri Vojkove koče na Nanosu. Pot naprej se nekaj časa zložno vzpenja proti desni, nato pa nas pripelje na kolovoz, po katerem se vzpnemo do bližnje makadamske ceste. Ko stopimo na cesto se nam z leve priključi pot iz Gradišča nad Vipavo, mi pa nadaljujemo desno ter se hitro sprehodimo do mesta, kjer dosežemo asfaltno cesto, ki vodi na Nanos. Cesto dosežemo ravno na izraziti serpentini, mi pa se po njej pričnemo vzpenjati ob vse lepših razgledih. Do naslednjega ovinka nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo desno na pešpot, po kateri se nekoliko strmeje vzpenjamo. Dobro označena pot se višje vrne na cesto ter jo po nekaj minutah ponovno zapusti, še nekoliko višje pa jo še enkrat preči. Pot naprej nas vodi mimo velike kapele, katera je že od daleč vidna. Nekoliko nad kapelo prispemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno navzgor v smeri Vojkove koče mimo Strmca (levo lovska koča Vojkovo, desno navzdol Lozice).
Pot naprej postane precej strma in bistveno manj uhojena, a orientacijsko ne posebej zahtevna. Višje nas pot pripelje iz gozda ter se za prelomnico povsem položi. Tu nadaljujemo naravnost po komaj opazni stezici, po kateri se v 2 minutah nadaljnje hoje priključimo dobro uhojeni in markirani poti lovska koča Vojkovo - Vojkova koča na Nanosu.
Ko dosežemo omenjeno pot ji sledimo v desno (levo lovska koča 10 minut), le ta pa nas naprej vodi čez travnata pobočja, ki so občasno porasla z grmičevjem in posameznimi bori. Lahkotna in komajda kaj vzpenjajoča pot, se nato za kratek čas priključi cesti, a jo že po nekaj korakih zapusti. Pot se nato cesti umakne nekoliko bolj v desno in se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja Nanosa. Tu se nam z desne priključi nemarkirana pot, ki se je nekoliko nižje odcepila v desno. Pot naprej postane še malenkost bolj strma in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do že od daleč vidne cerkvice sv. Hieronima.
Od cerkvice nadaljujemo rahlo desno po poti, kateri se le malo višje z desne priključi položna pot iz Razdrtega. Nadaljujemo v smeri Vojkove koče po poti, ki nas le nekaj korakov naprej pripelje na manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi nemarkirana pot na Grmado.
Usmerimo se na omenjeno nemarkirano in nekoliko slabše vidno stezico, ki se nekoliko bolj vzpne in nas kmalu pripelje do gozdne ceste, katero pa le prečimo. Vzpon nadaljujemo po razmeroma strmi poti, ki se vzpenja čez vse bolj razgledno travnato pobočje. Višje se pot nekoliko položi in zavije v desno, kjer postopoma preide na neizrazit greben, po katerem se nato v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh Grmade.
zemljevid poti - Grmada (Nanos)
Ob poti: Sveti Hieronim (1020m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podnanos - Grmada (Nanos)1
Podnanos - Grmada (Nanos)2
Podnanos - Grmada (Nanos)3
Podnanos - Grmada (Nanos)4
Podnanos - Grmada (Nanos)5
Podnanos - Grmada (Nanos)6
Podnanos - Grmada (Nanos)7
Podnanos - Grmada (Nanos)8
Podnanos - Grmada (Nanos)9
Podnanos - Grmada (Nanos)10
Podnanos - Grmada (Nanos)11
Podnanos - Grmada (Nanos)12
Podnanos - Grmada (Nanos)13
Podnanos - Grmada (Nanos)14
Podnanos - Grmada (Nanos)15
Podnanos - Grmada (Nanos)16
Podnanos - Grmada (Nanos)17
Podnanos - Grmada (Nanos)18
Podnanos - Grmada (Nanos)19
Podnanos - Grmada (Nanos)20
Podnanos - Grmada (Nanos)21
Podnanos - Grmada (Nanos)22
Podnanos - Grmada (Nanos)23
Podnanos - Grmada (Nanos)24
Podnanos - Grmada (Nanos)25
Podnanos - Grmada (Nanos)26
Podnanos - Grmada (Nanos)27
Podnanos - Grmada (Nanos)28
Podnanos - Grmada (Nanos)29
Podnanos - Grmada (Nanos)30
Podnanos - Grmada (Nanos)31
Podnanos - Grmada (Nanos)32
Podnanos - Grmada (Nanos)33
Podnanos - Grmada (Nanos)34
Podnanos - Grmada (Nanos)35
Podnanos - Grmada (Nanos)36
Podnanos - Grmada (Nanos)37
Podnanos - Grmada (Nanos)38
Podnanos - Grmada (Nanos)39
Podnanos - Grmada (Nanos)40
Podnanos - Grmada (Nanos)41
Podnanos - Grmada (Nanos)42
Podnanos - Grmada (Nanos)43
Podnanos - Grmada (Nanos)44
Podnanos - Grmada (Nanos)45
Podnanos - Grmada (Nanos)46
Podnanos - Grmada (Nanos)47
Podnanos - Grmada (Nanos)48
Podnanos - Grmada (Nanos)49
Podnanos - Grmada (Nanos)50
Podnanos - Grmada (Nanos)51
Podnanos - Grmada (Nanos)52
Podnanos - Grmada (Nanos)53
Podnanos - Grmada (Nanos)54
Podnanos - Grmada (Nanos)55
Podnanos - Grmada (Nanos)56
Podnanos - Grmada (Nanos)57
Podnanos - Grmada (Nanos)58
Podnanos - Grmada (Nanos)59
Podnanos - Grmada (Nanos)60
Podnanos - Grmada (Nanos)61
Podnanos - Grmada (Nanos)62
Podnanos - Grmada (Nanos)63
Podnanos - Grmada (Nanos)64
Podnanos - Grmada (Nanos)65
Podnanos - Grmada (Nanos)66
Podnanos - Grmada (Nanos)67
Podnanos - Grmada (Nanos)68
Podnanos - Grmada (Nanos)69
Podnanos - Grmada (Nanos)70
Podnanos - Grmada (Nanos)71
Podnanos - Grmada (Nanos)72
Podnanos - Grmada (Nanos)73
Podnanos - Grmada (Nanos)74
Podnanos - Grmada (Nanos)75
Podnanos - Grmada (Nanos)76
Podnanos - Grmada (Nanos)77
Podnanos - Grmada (Nanos)78
Podnanos - Grmada (Nanos)79
Podnanos - Grmada (Nanos)80
Diskusija o izletu Podnanos - Grmada (Nanos) (Pod zatrepom)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki