Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Podgrad - Murjevka

Natisni
Izhodišče: Podgrad (283 m)
Širina/Dolžina: 46,06642°N 14,63698°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 160 m
Višinska razlika po poti: 180 m
Zemljevid: Ljubljana - okolica 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 335
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z vzhodne ljubljanske obvoznice, se usmerimo na izvoz Ljubljana - vzhod in z vožnjo nadaljujemo po Zaloški cesti v smeri Zaloga. Naprej se peljemo po glavni cesti proti Podgradu. V kraju Podgrad zavijemo desno skozi podvoz pod železniško progo in nato nadaljujemo po razmeroma ozki cesti v smeri proti Besnici in Jančam. Le malo pred koncem kraja Podgrad pa parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. V kolikor je parkirišče zasedeno lahko na tem mestu zavijemo desno na kolovoz ob informativni tabli ter preko lesenega mostička prečimo potok. Tu je nato še nekaj prostora za parkiranje.
Opis poti:
S parkirišča najprej prečimo glavno cesto in se mimo informativne table, ki opisuje Ostrovrharjevo pot usmerimo na kolovoz in preko lesenega mostička prečimo potok Besnica. Kolovoz zavije v levo in nas pripelje do križišča.
Ostro desno po kolovozu oz. makadamski cesti vodi Ostrovrharjeva pot ob kateri se nahaja tudi smerokaz, rahlo desno se odcepi še bližnjica, ki se višje priključi Ostrovrharjevi poti, mi pa nadaljujemo naravnost po položnem kolovozu. Položen kolovoz nas nato pripelje do travnate jase na kateri bomo opazili tudi lovsko opazovalnico. Mi še naprej nadaljujemo po kolovozu, ki ga sicer lahko na tem mestu zaradi pogostega blata tudi obidemo po stezi, ki poteka ob robu jase. Za jaso pa nas pot pripelje do razpotja.
Naravnost po kolovozu vodi pot proti staremu gradu Osterberg, mi pa nadaljujemo levo na ožjo stezo kamor nas usmeri tudi smerokaz za Ostrovrharjevo pot. Od razpotja se pot najprej rahlo spusti in nato preko lesenega mostička preči potok Besnica. Tu smo ponovno na razpotju. Desno ob potoku vodi pot po dolini potoka Besnica in naprej proti kamnolomu mlinskih kamnov, mi pa sledimo oznakam za Ostrovrharjevo pot in prečimo asfaltno cesto.
Tu se pričnemo nekoliko strmeje vzpenjati in pot nas kmalu pripelje do razpotja. Nadaljujemo desno, v nadaljevanju pa se nato prečno vzpenjamo proti jugovzhodu. Pot tu poteka skozi gozd, občasno pa se nam skozi drevesa vseeno odpre nekaj razgleda na okoliške vzpetine nad dolino potoka Besnica. Takšna pot nas nato pripelje do razpotja kjer se najprej usmerimo levo na greben po katerem poteka kolovoz.
Na grebenu nato nadaljujemo levo po kolovozu kamor nas usmeri tudi oznaka Ostrovrharjeve poti. Desno pa vodi pot proti Grmadniku in naprej proti Jančam. Pot se tu prične rahlo spuščati in skozi drevesa se nam odpira tudi nekaj razgleda na vzhodno stran grebena. Še naprej nadaljujemo po široki poti po grebenu in kmalu pridemo do klopc in informativne table, ki opisuje zanimivosti na Ostrovrharjevi poti.
Le malo za informativno tablo pa pridemo do razpotja kjer moramo biti nekoliko bolj pozorni, da izberemo pravo pot. Na razpotju zapustimo Ostrovrharjevo pot in se usmerimo levo, vendar ne na kolovoz ampak na ozko stezico, ki poteka naprej po grebenu. Kolovoz sicer vodi do daljnovoda kjer je tudi lepa razgledna točka s klopco. Mi torej nadaljujemo po ozki stezici, ki se vzpenja skozi gozd in še naprej poteka po gozdnatem grebenu. Tej stezi nato sledimo vse do vrha, ki pa zaradi gozda ne nudi veliko razgleda.
zemljevid poti - Murjevka
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Podgrad - Murjevka1
Podgrad - Murjevka2
Podgrad - Murjevka3
Podgrad - Murjevka4
Podgrad - Murjevka5
Podgrad - Murjevka6
Podgrad - Murjevka7
Podgrad - Murjevka8
Podgrad - Murjevka9
Podgrad - Murjevka10
Podgrad - Murjevka11
Podgrad - Murjevka12
Podgrad - Murjevka13
Podgrad - Murjevka14
Podgrad - Murjevka15
Podgrad - Murjevka16
Podgrad - Murjevka17
Podgrad - Murjevka18
Podgrad - Murjevka19
Podgrad - Murjevka20
Podgrad - Murjevka21
Podgrad - Murjevka22
Podgrad - Murjevka23
Podgrad - Murjevka24
Podgrad - Murjevka25
Podgrad - Murjevka26
Podgrad - Murjevka27
Podgrad - Murjevka28
Podgrad - Murjevka29
Podgrad - Murjevka30
Podgrad - Murjevka31
Podgrad - Murjevka32
Podgrad - Murjevka33
Podgrad - Murjevka34
Podgrad - Murjevka35
Podgrad - Murjevka36
Podgrad - Murjevka37
Podgrad - Murjevka38
Podgrad - Murjevka39
Diskusija o izletu Podgrad - Murjevka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki