Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Porezen / Podbrdo - Porezen (mimo Doma na Poreznu)

Podbrdo - Porezen (mimo Doma na Poreznu)

Natisni
Izhodišče: Podbrdo (515 m)
Širina/Dolžina: 46,2132°N 13,9717°E
Ime poti: mimo Doma na Poreznu
Čas hoje: 3 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1115 m
Višinska razlika po poti: 1155 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.479
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 94
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom, Podbrdu in Tolminu. Ko prispemo v Podbrdo parkiramo na primernem mestu v središču kraja.
b) S ceste Idrija - Most na Soči, pri kraju Bača pri Modreju zavijemo desno, oz. levo, če prihajamo iz smeri Posočja in z vožnjo nadaljujemo proti Podbrdu. Ko prispemo v Podbrdo parkiramo na primernem mestu v središču kraja.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti proti Tolminu. Pot, ki poteka po cesti, ob kateri sprva ni pločnika, nas najprej vodi mimo "ženske vode", manjšega izvira ob cesti. Nadalje gremo skozi podvoz pod železniško progo, ki ravno tu pride iz tunela pod Koblo. Za podvozom se v levo odcepi cesta proti raztresenemu naselju Porezen (v bližini železniška postaja (tudi avtovlak)), mi pa še naprej nadaljujemo ob glavni cesti (lahko nadaljujemo tudi v smeri omenjenega naselja ter se markirani poti priključimo nekoliko višje).
Ob križišču se nahaja še obeležje NOB, za njim pa se najprej v desno odcepi cesta proti Bači pri Podbrdu, nekaj korakov naprej pa še proti Trtniku. Za odcepom za Trtnik, se ob cesti pojavi pločnik, po katerem nadaljujemo pot. Po pločniku hodimo nekaj minut, nato pa pri ekološkem otoku nadaljujemo levo čez most preko reke Bače. Na drugi strani mostu nadaljujemo ob hudourniškem potoku, nato pa kolovoz pred železniško progo zavije desno. Malo naprej skozi podvoz preidemo na drugo stran proge, kjer opazimo prvo planinsko smerno tablo za Porezen. Za smerno tablo hitro zapustimo nekoliko širši kolovoz in nadaljujemo levo na ožji kolovoz (odcep ni označen), ob katerem nas nato spremljajo sprva redke markacije. V bližini lovske opazovalnice, katero opazimo levo od poti, se pot ponovno razcepi, mi pa tudi tokrat nadaljujemo po levem, ki pa se nadaljuje naravnost, saj drugi ravno na razpotju zavije desno. Pot naprej preide v gozd ter nas vodi mimo manjšega balvana, ki nam pove, da smo na pravi poti. Od balvana z markacijo se še kratek čas vzpenjamo skozi gozd, nato pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno (na tem mestu se priključimo cesti od železniške postaje v Podbrdu).
Po cesti se v nekaj serpentinah vzpnemo pod vrh Štovle, kjer se v desno odcepi kratka cesta k varovanemu vodnemu objektu, nekaj korakov naprej pa še na sedlo med vrhom Špičnok (1287 m) na levi in že omenjeno Štovlo (749 m) na desni.
Za sedlom opazimo informativno tablo, da vstopamo v naselje Porezen, mi pa se po cesti najprej pričnemo spuščati. Med spustom nas cesta vodi mimo naravnega plezališča s previsnimi stenami ter preko potoka Špičnikova grapa. Za potokom se cesta postopoma položi, nato pa nas mimo domačije Štefan, pripelje do manjšega križišča ob naslednjem, tokrat večjem potoku.
Nadaljujemo po desni cesti (levo domačiji Matrek in Hejbl) v smeri Porezna, le ta pa se prečno vzpne do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo ostro levo (naravnost domačije Andrejc, Gašper, Nejc, Torkar, Mlakar...) v smeri koče na Poreznu. S hojo še naprej nadaljujemo po cesti, ob kateri pa gozd postaja vse redkejši, oz. ga višje zamenjajo senožeti, s katerih se nam odpre lep pogled na Spodnje Bohinjske gore, gore nad Soriško planino, na enem delu pa tudi lep pogled na Porezen.
Pri hišni št. Porezen 6 zapustimo cesto in nadaljujemo levo čez travnik v smeri Porezna. Nad travnikom, s katerega se nam odpre res lep pogled na Spodnje Bohinjske gore, pot preide v gozd ter se prične strmo vzpenjati po kolovozu. Kolovoz ima višje nekaj razpotij, kjer nadaljujemo naravnost oz. se držimo neizrazitega grebena. Ko se še nekoliko višje kolovoz z grebena umakne levo, ga zapustimo in pot nadaljujemo naravnost navzgor na markirano pešpot (mesto, kjer zapustimo kolovoz ni označeno). Pešpot se kmalu položi in nas pripelje na manjši prevalček, za katerim preči krajše strmo pobočje. Za prečenjem se pot vrne na neizrazit greben ter se zmerno vzpenja. Sledi prečenje majhne jase, nato pa se pot prične prečno vzpenjati proti levi. Ko po nekajminutnem vzponu dosežemo zahodni greben Porezna, se nam z desne priključi pot iz Hudajužne.
Tu nadaljujemo rahlo levo ter po nekaj korakih stopimo iz gozda na vršno pobočje Porezna, kjer prispemo na naslednje označeno razpotje. Tu kjer se nam priključi še pot iz Otavnika oz. naselja Jesenica, nadaljujemo levo v smeri Doma na Poreznu in Petrovega Brda (tabla sicer kaže v enako smer kot vrh Porezna, vendar nadaljujemo rahlo bolj levo). Pot naprej nas vodi mimo samotne smreke, za katero nadaljujemo rahel prečni vzpon pod vršnim delom Porezna. Nekoliko naprej prečimo pašno ograjo, nato pa ob lepih razgledih na Julijske Alpe v nekaj minutah prečenja prispemo do bivaka in nekaj korakov naprej še do Planinskega doma na Poreznu (zadnji del poti do Doma na Poreznu je v snegu nevaren za zdrs).
Pri domu nadaljujemo ostro desno ter se v približno 5 minutah prečnega vzpona povzpnemo na razgleden vrh Porezna.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (maj).
zemljevid poti - Porezen
Ob poti: Dom na Poreznu (1590m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Podbrdo - Porezen1
Podbrdo - Porezen2
Podbrdo - Porezen3
Podbrdo - Porezen4
Podbrdo - Porezen5
Podbrdo - Porezen6
Podbrdo - Porezen7
Podbrdo - Porezen8
Podbrdo - Porezen9
Podbrdo - Porezen10
Podbrdo - Porezen11
Podbrdo - Porezen12
Podbrdo - Porezen13
Podbrdo - Porezen14
Podbrdo - Porezen15
Podbrdo - Porezen16
Podbrdo - Porezen17
Podbrdo - Porezen18
Podbrdo - Porezen19
Podbrdo - Porezen20
Podbrdo - Porezen21
Podbrdo - Porezen22
Podbrdo - Porezen23
Podbrdo - Porezen24
Podbrdo - Porezen25
Podbrdo - Porezen26
Podbrdo - Porezen27
Podbrdo - Porezen28
Podbrdo - Porezen29
Podbrdo - Porezen30
Podbrdo - Porezen31
Podbrdo - Porezen32
Podbrdo - Porezen33
Podbrdo - Porezen34
Podbrdo - Porezen35
Podbrdo - Porezen36
Podbrdo - Porezen37
Podbrdo - Porezen38
Podbrdo - Porezen39
Podbrdo - Porezen40
Podbrdo - Porezen41
Podbrdo - Porezen42
Podbrdo - Porezen43
Podbrdo - Porezen44
Podbrdo - Porezen45
Podbrdo - Porezen46
Podbrdo - Porezen47
Podbrdo - Porezen48
Podbrdo - Porezen49
Podbrdo - Porezen50
Podbrdo - Porezen51
Podbrdo - Porezen52
Podbrdo - Porezen53
Podbrdo - Porezen54
Podbrdo - Porezen55
Podbrdo - Porezen56
Podbrdo - Porezen57
Podbrdo - Porezen58
Podbrdo - Porezen59
Podbrdo - Porezen60
Podbrdo - Porezen61
Podbrdo - Porezen62
Podbrdo - Porezen63
Podbrdo - Porezen64
Podbrdo - Porezen65
Podbrdo - Porezen66
Podbrdo - Porezen67
Podbrdo - Porezen68
Podbrdo - Porezen69
Podbrdo - Porezen70
Podbrdo - Porezen71
Podbrdo - Porezen72
Podbrdo - Porezen73
Podbrdo - Porezen74
Podbrdo - Porezen75
Podbrdo - Porezen76
Podbrdo - Porezen77
Podbrdo - Porezen78
Podbrdo - Porezen79
Podbrdo - Porezen80
Podbrdo - Porezen81
Podbrdo - Porezen82
Podbrdo - Porezen83
Podbrdo - Porezen84
Podbrdo - Porezen85
Podbrdo - Porezen86
Podbrdo - Porezen87
Podbrdo - Porezen88
Podbrdo - Porezen89
Podbrdo - Porezen90
Podbrdo - Porezen91
Podbrdo - Porezen92
Podbrdo - Porezen93
Podbrdo - Porezen94
Diskusija o izletu Podbrdo - Porezen (mimo Doma na Poreznu)
anovak20.6.2015
Opis poti je zelo dober in natančen. Pohvale avtorju. Ob poti raste tudi ogromno gozdnih jagod.
darinka47.2.2019
Včeraj prehodili to pot. Sicer v snegu je morda drugače kot poleti. Lepa označena pot. Razgledna. Včeraj se je videlo vse do Kamniških gora. Im Črna prst, Možic Lajnar so bili kar dobro pobeljeni. Le na vršnjem delu je vsaj včeraj kar v redu vleklo. Sicer prav lepa tura v zimskem času, kjer smo srečali le dva pohodnika.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki